26 Nëntor, 2020

Pse njerëzit puthen me sy mbyllur? Ja ç’kuptim ka veprimi që bëjmë në mënyrë të pavetëdijshme

Puthja më e gjatë në botë zgjati për 58 orë e 35 minuta dhe 58 sekonda.

Ndërkohë që nuk e dimë se si çifti arriti të duronte për kaq gjatë, ka një përgjigje për pyetjen e artë për të cilën të gjithë kemi menduar në një moment: Pse njerëzit puthen me sytë e mbyllur?

“Bright Side” ka përcaktuar arsyet që na bëjnë të veprojmë në këtë mënyrë.

Ndihmon trurin të përqendrohet më mirë.

puthja (1)

Sipas një studimi të kryer nga psikologë, kur ka shumë pamje ose shpërqendrime përreth, bëhet e vështirë për trurin që të përqendrohet. Aftësia jonë për të kuptuar gjërat përkeqësohet kur sytë bëjnë më shumë punë.

Kjo do të thotë që doni të ndjeni më shumë me prekjen tuaj.

puthja (4)

Ashtu si mbyllja e syve ju ndihmon të hiqni qafe shpërqendrimet përreth jush, gjithashtu ju lejon të përjetoni plotësisht ndjesinë e puthjes. Duke mbyllur sytë, ne i mundësojmë trurit që ta mbajë fokusin tek prekja dhe jo tek përvojat e tjera shqisore.

Na ndihmon të ndihemi më pak të çuditshëm ose në siklet.

puthja (2)

Meqenëse puthja është një nga gjërat më personale dhe intime, mund të bëjë që ju ose partneri juaj të ndiheni të pambrojtur. Për të shmangur këtë dhe sikletin, automatikisht preferojmë të mbyllim sytë para se të puthim.

Alternativa mund të jetë “mërzitëse” ose thjesht “shumë”.

puthja (3)

Ndërsa kontakti me sy është zakonisht i dëshirueshëm, puthja me sy hapur mund të mos jetë. Kjo jo vetëm që do ta bëjë partnerin të pakëndshëm, por provat shkencore sugjerojnë se kjo mund të bëjë që truri të ndihet i mbingarkuar dhe mund t’ju pengojë që të ndjeni më shumë për të.