24 Maj, 2022

Pse Mbretëresha Elizabeth është ikona e fundit mbretërore…


Nga përralla formale, në satirike dhe subversive – arti dhe fotografia që përshkruajnë Madhërinë e Saj Mbretëreshën, zbulojnë disa të vërteta interesante.

Kur Cecil Beaton fotografoi Madhërinë e Saj Mbretëreshën për të shënuar kurorëzimin e saj, në vitin 1953, ishte – siç mund ta prisnit – plot shkëlqim, me rruzull dhe skeptër, kurorë dhe rroba, froni i saj i artë qëndronte lart mes madhështisë së Westminster Abbey… Përveçse ,edhe aq mire nuk ishte. Sfondi është i rremë; thjesht një imazh i vendit ku ajo u kurorëzua mbretëreshë. Fotografia në fakt është shkrepur në një dhomë në Pallatin Buckingham, me Westminster Abbey të përfaqësuar nga një leckë teatrale: një skenë në të cilën Mbretëresha luan rolin e saj.

Duke e parë atë sot, duket paksa absurde – një imazh përrallor, një sfond diçka që praktikisht mund të kishte dalë nga një film i hershëm i Disney-t i pikturuar me dorë. Por, është gjithashtu konfigurimi i përsosur për jetën e monarkut për t’u fotografuar dhe pikturuar – jorealiteti i tij si e lartëson ashtu edhe e mbron atë. Pavarësisht se ka qëndruar ulur për qindra portrete zyrtare – dhe ka frymëzuar vepra të panumërta jozyrtare arti – mbretëresha mbetet e padepërtueshme: një performancë e pastër të një roli. Ne mendojmë se arti i portretit ka të bëjë me kapjen e ndonjë thelbi ose karakteri të paprekshëm, përcaktues, por portreti pas pikturës të Mbretëreshës nuk arrin të japë ndonjë zbulim.

Mbretëresha nuk ka nevojë të jetë e #relatable: ajo vazhdon të fotografohet shpesh me lavdi të plotë, si një kostum luksoz i armaturës mbrojtëse, madhështia e saj teatrale një kujtesë se ajo nuk është si ne dhe, ndoshta, nuk duhet ta urojmë atë./ PSIKOLOGJIA

© Panoramaplus.al