5 Gusht, 2022

Pse është rritur kaq shumë kurioziteti për marrëdhëniet e hapura?


Takimi me partnerë të tjerë seksualë gjatë një marrëdhënieje ekzistuese ka qenë prej kohësh tabu. Dhe ndërsa nuk është ende diçka  e zakonshme as në ditët e sotme, ka ende një interes në rritje për të qenë në atë që tanimë cilësohet si ‘marrëdhënie e hapur.’

Dedeker Winston ka qenë në marrëdhënie të tillë për më shumë se një dekadë, megjithatë ajo kurrë nuk ka parë një interes kaq të madh për marrëdhënie të hapura.

Kjo temë ka qenë tradicionalisht shumë tabu në shumë vende, duke përfshirë SHBA-në, ku është bazuar Winston. Në vitin 2014, kur ajo filloi podcast-in Multiamory, ajo dhe bashkëprodhuesit e saj duhej të vendosnin nëse do të përdornin emrat e tyre të vërtetë projektin që po relizonin.

 “Në atë pikë, kishte pothuajse vetëm një ose dy podkaste të tjera që preknin këtë temë. Dhe njerëzit që prodhonin dhe organizonin ato podkaste përdorën pseudonime” thotë trajnerja e takimeve.

Por gjërat kanë ndryshuar! Rreth vitit 2016, Winston vuri re një “shpërthim të vërtetë interesi rreth marrëdhënieve të hapura”, rreth një vit pasi ajo filloi punën si trajnere takimesh e specializuar në ato lloj marrëdhëniesh.

“Ajo ishte kur ndjeva sikur pashë pikën më të madhe të kthesës, që papritur kaq shumë njerëz në internet ishin të gatshëm të flisnin për të qenit në një marrëdhënie me disa partnerë, dhe për të shprehur faktin se ata kanë interes për këto. lloj-lloj gjërash”- thotë ajo.

Sarah Levinson, një këshilltare në Psikoterapinë Creative Relating Psychology në Neë York City, e specializuar në seksualitetin dhe dinamikën e marrëdhënieve, ka vënë re gjithashtu një interes në rritje për marrëdhëniet e hapura gjatë dekadës së fundit. “Ishte shumë më e errët 10 vjet më parë, dhe tani është tepër e zakonshme,” thotë ajo.

Këto llogari, si dhe disa të dhëna të tjera tregojnë një interes në rritje për marrëdhëniet konsensuale jo-monogame, duke përfshirë marrëdhëniet e hapura. Ekspertët thonë se janë shumë faktorë shoqërorë dhe kulturorë që kanë çuar në një përqafim më të gjerë të stileve të marrëdhënieve jo-tradicionale, madje edhe pandemia mund të luajë një rol. Por ndërsa interesi për marrëdhëniet e hapura mund të rritet, ekspertët janë të përzier në lidhje me atë se sa i gjerë mund të jetë në të vërtetë përvetësimi i tyre – të paktën për momentin.

Disa lloje marrëdhëniesh të hapura…

Ka shumë mënyra për t’u angazhuar në jo-monogami ose marrëdhnie të hapura, thotë Levinson. “Mund të jetë çdo gjë nga të jetuarit me partnerë të shumtë dhe ndarja e financave, ose mund të jetë të mbështesni partnerin tuaj një herë në vit duke pasur një leje falas në një konferencë pune jashtë shtetit për të pasur një lidhje.”

Marrëdhëniet e hapura bien nën ombrellën e jo-monogamisë, por shumë priren të bëjnë dallimin midis atyre llojeve të marrëveshjeve dhe llojeve të tjera të jo-monogamisë, si poliamoria. Poliamoria shpesh nënkupton pjesëmarrjen në partneritete të shumta intime , ndërsa marrëdhëniet e hapura shoqërohen më shpesh me njerëz që përfshihen në marrëdhënie kryesisht seksuale jashtë partneritetit të tyre me prioritet, me dy persona.

Me fjalë të tjera, marrëdhëniet e hapura janë më pak të përqendruara në lidhjet emocionale me njerëzit jashtë një marrëdhënieje parësore, dhe më shumë në ato seksuale.

Për disa, kjo do të thotë të shkoni në takime të rastësishme dhe të keni marrëdhënie të tipit ‘miq me përfitime (në anglisht: friends ëith benefits)’ me njerëz të ndryshëm nga partnerët e tyre kryesorë. Për të tjerët, një marrëdhënie e hapur do të thotë thjesht një “kalim” i rastësishëm për të pasur një qëndrim për një natë ose eksperiencë të shkurtër seksuale. Dhe për të tjerët akoma, marrëveshja mund të duket më shumë si luhatje – si për shembull të bësh seks me çifte të tjera në çift, por jo në takime veçmas. Winston sjell gjithashtu marrëdhënie të hapura të stilit “mos pyet, mos trego”, në të cilat të dy anëtarët e një çifti lejojnë tjetrin të ketë marrëdhënie seksuale me njerëz të tjerë – ata thjesht nuk duan t’i diskutojnë ato përvoja së bashku.

Njerëzit e të gjitha shtresave janë të angazhuar në marrëdhënie të hapura. Gjatë viteve të fundit, Levinson thotë se ajo ka parë “shumë diversitet” midis atyre që marrin pjesë në marrëdhënie të hapura në seancat e saj, për sa i përket gjithçkaje, nga “burimet ekonomike” tek “etnia”. (Megjithatë, ajo pranon se si këshilltare që punon në New York City, ajo mund të shohë një mostër të ndryshme nga ajo që mund të haset në pjesë të tjera më konservatore të SHBA.)

Midis bazës së klientëve të Winston, dëgjuesve të podkasteve dhe vizitorëve të uebsajtit, ajo ka zbuluar se ata që janë të interesuar ose që marrin pjesë në marrëdhënie të hapura kanë tendencë të anojnë relativisht te të rinjtë – midis moshës 25 dhe 45 vjeç. Dhe shumë identifikohen si queer, biseksualë dhe/ose panseksualë . Megjithatë, në praktikën e saj, ajo ka punuar me klientë të interesuar ose që praktikojnë marrëdhënie të hapura, të cilët janë 19 vjeç dhe 70 vjeç. “Njerëzit që vijnë në derën time e përfshijnë plotësisht spektrin,” thotë ajo.

Kurioziteti

Tendencat e aplikacioneve të takimeve ndihmojnë në nxjerrjen në pah të rritjes së interesit për marrëdhëniet e hapura. Së pari, ka pasur një shfaqje të platformave të fokusuara veçanërisht në raporte të tilla , duke përfshirë marrëdhëniet e hapura, për t’u kujdesur për kuriozitetin në rritje. Por edhe më shumë aplikacione tradicionale për takime, si OkCupid, kanë parë një rritje të interesit për marrëdhëniet e hapura.

“Ndërsa shumica e miqve të OkCupid kërkojnë lidhje monogame (marrëdhënieme një partner), në vitin 2021, përdoruesit që kërkojnë marrëdhënie jo monogame u rritën me 7%,” tha një përfaqësues i aplikacionit për BBC Worklife. Mes më shumë se 1 milion përdoruesve të OkCupid me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët iu përgjigjën pyetjes, ‘A do ta konsideronit të keni një marrëdhënie të hapur?’ në aplikacion, 31% për qind thanë po në 2022, krahasuar me 29% në 2021 dhe 26% në 2020.

Për më tepër, të dhënat e vitit 2022 nga aplikacioni i takimeve Hinge treguan se një në pesë përdorues të Hinge “do të konsideronte” të provonte një marrëdhënie të hapur , ndërsa një në 10 tashmë është angazhuar në një marrëdhënie të vetme. Drejtoresha e shkencës së marrëdhënieve të Hinge, Logan Ury, thotë se mund të ketë një efekt pandemik, pasi ajo beson se ishte “mundësia e përsosur për të ndaluar dhe menduar më shumë për atë që duam .”

Dhe për ata që janë kuriozë, ka më shumë burime se kurrë. Së bashku me “shpërthimin e interesit” në marrëdhëniet e hapura, shton Winston, ka një “shpërthim në krijuesit e përmbajtjes dhe njerëzit që shkruajnë për të në media… në aplikacione, në takime me komunitetin”. Kjo do të thotë se informacioni për jo-monogaminë është gjerësisht i aksesueshëm – jo në “LiveJournals [revista personale online] në cepat e internetit”, ku Winston thotë se asaj i duhej të kërkonte informacion më shumë se një dekadë më parë.

Më shumë fantazi sesa realitet?

Pavarësisht se më shumë njerëz përqafojnë një marrëveshje jo monogame dhe një dukshmëri në rritje rreth marrëdhënieve të hapura, perceptimi i përgjithshëm ende anon negativ. “ Kërkimet dhe sondazhet e opinionit publik sugjerojnë se qëndrimet ndaj jo-monogamisë konsensuale janë kryesisht negative në përgjithësi, megjithëse ato duket se kanë tendencë më pozitive vitet e fundit”, thotë Dr. Justin Lehmiller, hulumtues i Institutit Kinsey dhe drejtues i Podcast-it të Seksit dhe Psikologjisë.

Ndërsa këto qëndrime negative mund të mos i pengojnë njerëzit të mendojnë për të qenë në marrëdhënie të hapura, mund t’i pengojnë ata të angazhohen në to. Në kërkimin e tij rreth fantazive seksuale, për shembull, Lehmiller ka gjetur se “shumica e njerëzve kanë fantazuar për të qenë jo-monogamë më parë, si për shembull duke marrë pjesë në luhatje, duke hapur marrëdhënien e tyre”. Megjithatë, shton ai, “relativisht pak po e praktikojnë atë në jetën reale”.

Levinson beson se kjo mund të rrjedhë pjesërisht nga një perceptim i rrënjosur se marrëdhëniet e hapura shihen gjerësisht si ‘të pashëndetshme’.

Besimet fetare gjithashtu mund t’i pengojnë njerëzit nga përfshirja në marrëdhënie seksuale dhe/ose takime me më shumë se një person në të njëjtën kohë, siç mund të bëjnë normat kulturore të komuniteteve të caktuara.

Kreu i komunikimit global i OkCupid, Michael Kaye, ka një pikëpamje të ndryshme. “Sjelljet që shohim sot mes miqve kanë qenë përgjithmonë. Por njerëzit po bëhen më të hapur dhe më transparentë për mënyrën se si identifikojnë atë që duan në një marrëdhënie. Mendoj se me çdo vit që kalonte, po bëhesha pak më pak paragjykues për të tjerët.”

© Panoramaplus.al