1 Shtator, 2018

Për të humbur peshë, ndryshoni orarin në të cilin hani! Ja se si…

Për të humbur peshë ju duhet të hani në orë të caktuara. Hulumtimi i ri ka gjetur se ndryshimi i orarit kur hani mund të çojë në humbje peshe. Bërja e ndryshimeve të vogla në mëngjes ose darkë mund të ndihmojë në reduktimin e yndyrës trupore.

Një studim pilot nga Universiteti Anglez i Surrey ka analizuar ndikimin e një ndryshimi në orarin e marrjes së ushqimit dhe përbërjen e trupit, duke zbuluar se “dieta me orar të kufizuar”, një formë agjërimi me ndërprerje, është e dobishme për ata që duan të humbin peshë.

Çfarë do të thotë kjo? Kjo do të thotë se kufizimi çdo ditë i numrit të orëve për ushqim, mund të ndihmojë në stimulimin e metabolizmit. Dieta “e kufizuar”, do të kishte përfitime shëndetësore.

Për këtë, ekipi i studiuesve studioi dy grupe individësh për 10 javë: në grupin e parë, njerëzit duhej të vononin mëngjesin e tyre 90 minuta dhe të hanin 90 minuta më herët, ndërsa grupi i dytë hante ushqim si zakonisht. Gjithkush mund të hante lirshëm, por brenda një afati të caktuar kohe.

Rezultatet treguan se ata që ndryshuan oraret e të ngrënit humbën më shumë se dyfishin e yndyrës trupore krahasuar me grupin tjetër.

Sipas Andrew Mente, i cili i paraqiti rezultatet në konferencën e Shoqatës Europiane të Kardiologjisë (MYC) në Mynih, yndyra e ngopur nga mishi dhe produktet e qumështit mund të ketë një funksion mbrojtës ‘të fshehur’ për zemrën. Përveç kësaj, ata që hanë më shumë yndyrë ndoshta konsumojnë më pak karbohidrate, shumë prej të cilave shpesh përpunohen dhe janë shumë më të dëmshme.

“Ushqimi i kufizuar në kohë mund të ketë përfitime, por mund të jetë i vështirë për t’u përmbushur, prandaj nevojiten studime më të mëdha që provojnë efektivitetin dhe mundësitë e programeve të ndryshme”, thotë Susan Carnell, asistent profesoreshë e psikiatrisë dhe shkencës së sjelljes me Johns. Mjekësia e Hopkins.

Sekreti për të qëndruar në formë? Për ne, gjithmonë mbetet një dietë e ndryshme që favorizon ushqimet e papërpunuara. “Ushqimi do të thotë ta shikosh një dietë si një të tërë, në vend që të fokusohesh në elementet individuale” dhe nëse pak mish dhe produkte të qumështit kontribuojnë në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, ato duhet të konsumohen me moderim së bashku me shumë fruta dhe perime, bishtajore dhe drithëra integrale, shkruan revista “Psikologjia”.