5 Mars, 2019

Kurrë mos e ndryshoni veten për t’u përshtatur me botën e dikujt tjetër


Kjo është shumë e zakonshme, sidomos në adoleshencë, kur subjekti, shumë i pambrojtur, nuk është i vetëdijshëm për identitetin e tij. Duke pasur parasysh se pjekuria emocionale nuk është gjithmonë e lidhur me moshën kronologjike, kjo sjellje ndodh edhe me të rriturit.

I referohem këtu në situata ekstreme, ajo nuk ka të bëjë fare me rregullimet e nevojshme brenda një marrëdhënieje.  Është një person që merr një personalitet tjetër në një përpjekje për t’u futur në botën e tjetrit. Ka njerëz që, sa më shumë që ata janë të interesuar për dikë dhe nuk e perceptojnë reciprocitetin, përpiqen të ndryshojnë situatën.

Ndoshta për shkak se ata e kuptojnë se nuk janë mjaft interesant, ekziston një keqkuptim se duke marrë një mënyrë jetese të ngjashme me atë të personit të dëshiruar, ka të ngjarë që ata të jetojnë me ëndrrën e dashurisë.

Ka njerëz që besojnë se duke ndryshuar pamjen e trupit, ata do të zgjojnë tërheqjen dhe dashurinë e tjetrit. Ka edhe ata që braktisin hobet e tyre dhe interesohen në hobi të tjerë. Shembull: një person zbulon se personi që ai është i interesuar pëlqen rok-un, kështu që ai interesohet për këtë zhanër që të ndihet i pranuar dhe është në gjendje të heqë dorë nga stili i tij muzikor.

Niveli i interesit në jetën e atyre që na tërheqin është plotësisht i shëndetshëm. Megjithatë, nëse duhet të mohosh veten në një përpjekje për të tërhequr dikë, atëherë nuk po bën gjënë e duhur. Nuk ka kuptim, dhe kjo mund të lidhet me patologjinë. Duke pretenduar të jesh ajo që nuk je, në përpjekje që të pranohesh nga dikush, është diçka tjetër veçse e shëndetshme.

Edhe nëse ky person tërheq tjetrin dhe lidhet me të, sa kohë do të jetë në gjendje të jetojë në këtë karakter? Cili është qëllimi i një marrëdhënieje në të cilën personi nuk mund të jetë vetvetja? Është sikur të mbani një maskë, a jeni dakord? Për shumë njerëz, ekziston besimi se sa më shumë të bëjnë për njëri-tjetrin, aq më shumë do të njihen. Por kjo nuk funksionon në këtë mënyrë. Përkundrazi, dashuria i është kushtuar shumë spontanitetit dhe autenticitetit. Është një humbje kohe dhe shkakton frustrimin për të provuar dhe detyruar një marrëdhënie. Kur gjërat duhet të ndodhin, gjërat rrjedhin dhe përshtaten, natyrisht.

Nëse jeni të interesuar për dikë dhe keni shpenzuar një pjesë të mirë të ditës suaj duke parashikuar mundësitë për të marrë vëmendjen e tij, është mjaft e frikshme. Është shumë e lodhshme të manipulosh tjetrin. Dashuria shpërndan “ndihmë”. Rregulli është i qartë: një marrëdhënie është e mirë vetëm nëse është e ndërsjellë. Nëse keni nevojë që dikush të vendosë për t’u perceptuar, ka diçka që nuk shkon! /Revista Psikologjia/

© Panoramaplus.al