23 Shtator, 2020

Këtë javë pritet që një asteroid të kalojë më afër Tokës, sesa vetë distanca e planetit me hënën. Ja data dhe ora

Një asteroid i vogël i zbuluar më 18 shtator, 2020, nga Mt. Observatori Lemmon, në Arizona do të kalojë shumë pranë tokës këtë javë.

asteroid

Mediat e huaja shkruajnë se ai do të kalojë më parë sa edhe vetë largësia e hënës me tokën, po ashtu edhe shumë më pranë se satelitët gjeostacionarë.

Kjo qasje është aq afër sa që graviteti i Tokës do të përkulë trajektoren e shkëmbit hapësinor, siç tregohet në ilustrimin më sipër.

Afrimi më i afërt i këtij asteroidi,  i quajtur 2020 SË – duhet të ndodhë në 24 Shtator rreth orës 11:18 UTC (7:18 am ET).

Në afrimin më të afërt, asteroidi 2020 SË duhet të kalojë në një distancë të vlerësuar prej 17,556 milje (28,254 km) nga Toka, e cila është vetëm 7% e distancës së hënës. Për krahasim, satelitët televizivë dhe meteorologjikë orbitojnë rreth 22,300 milje (35,888 km) nga sipërfaqja e planetit tonë.

Megjithëse ka ende një farë pasigurie në orbitën e shkëmbit hapësinor, llogaritjet tregojnë se nuk ka rrezik ndikimi. Si rezultat i pasigurisë së orbitës së asteroidit, afrimi më i afërt mund të ndodhë deri në 24 minuta më herët ose më vonë sesa pritej.