28 Prill, 2020

Është thelbësore për një sistem të shëndetshëm imunitar, Vitamina D ju ndihmon të luftoni koronavirusin

Vitamina D është objektivi i fundit që studiuesit po studiojnë si një mundësi për tratimin e koronavirusit. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që vitamina, e cila vjen kryesisht nga ekspozimi në diell dhe është thelbësor për një sistem të shëndetshëm imunitar, mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

Studiuesit spanjoll kanë filluar një studim dhjetë-javor për të parë nëse vitamina D mund të ndihmojë kundër Covid-19. Pra, a duhet të marrim të gjithë një shtesë ditore për të zvogëluar shanset tona për të marrë koronavirusin ose për t’i ndihmuar trupat tanë ta luftojnë atë?

Studiuesit e Universitetit të Granadës po shohin nëse dozat e larta të vitaminës D mund të trajtojnë simptomat e buta të Covid-19, të tilla si dhimbje koke, ethe dhe lodhje, si dhe të parandalojnë përkeqësimin e pacientëve, në mënyrë që të mos kenë nevojë për kujdes spitalor dhe oksigjenim.

Dyqind pacientë të moshës 40 deri në 70 vjeç do të marrin 625 mcg (mikrogram) vitaminë D në ditë. Kjo është shumë më e lartë sesa doza ditore prej 10 mcg e rekomanduar në Mbretërinë e Bashkuar. Nëse studimi sugjeron se vitamina D nuk lejon përparimin e koronavirusit, ai mund të përdoret si një trajtim në komunitet dhe spitale. Sidoqoftë, do të duhen më shumë studime për të konfirmuar gjetjet dhe dozën e duhur për të pasur një efekt.

Dr. Alison Tedstone, nutricioniste në Shëndetin Publik Angli, thotë: “Nuk ka prova të mjaftueshme për të mbështetur rekomandimin e vitaminës D për zvogëlimin e rrezikut të Covid-19”.

Pse shkencëtarët po studiojnë vitaminën D?

Studimi i ri bazohet në gjetjen se niveli i ulët i vitaminës D ishte shkaku kryesor i infeksionit të koronavirusit në të kaluarën. Studimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se vitamina D mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

“Vitamina D ka një veprim anti-inflamator, veçanërisht kur jepet në doza më të larta”, thotë profesori Adrian Martineau, profesor klinik i infeksionit të frymëmarrjes dhe imunitetit në Universitetin Queen Mary të Londrës. Studimet e mëparshme e kanë parë përdorimin e saj si një trajtim për turbekulozin.

‘Është përgjigja inflamatore tepër aktive tek pacientët me Covid-19 që duket se është e implikuar me prognozë të dobët. Ideja është të shohim nëse mund ta zvogëlojë këtë përgjigje.’

Një studim, i botuar në BMJ në 2017, i cili shqyrtoi të dhënat nga 25 prova, tregoi se vitamina mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e infeksioneve akute të frymëmarrjes, veçanërisht në ato me mungesë të vitaminës D.

Profesori Martineau, i cili ishte autori kryesor i rishikimit, thotë: ‘Kur vitamina D merret përmes lëkurës, ajo shndërrohet në mëlçi në një formë që qarkullon nëpër trup. Kjo krijon një substancë natyrale të ngjashme me antibiotikë në rrugët e frymëmarrjes që mund të dëmtojnë viruset dhe bakteret, duke i vrarë ato.

“Është një efekt i përgjithshëm: ende nuk dihet nëse kjo do të funksiononte kundër Covid-19”.

Një studim nga Trinity College Dublin zbuloi se të rriturit që morën shtesa të vitaminës D panë një rënie prej 50% të infeksioneve në gjoks. Sidoqoftë, Profesori Martineau shton: “Këto rezultate nuk mund të ekstrapolohen automatikisht në koronavirus.”

A ja vlen të merret në rast se sëmuremi?

Pasja e niveleve të mjaftueshme të vitaminës D është e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm – është e nevojshme edhe për kocka të shëndetshme dhe do t’ju ndihmojë të parandaloni që të sëmureni.

Në kushte normale, një në pesë persona në Mbretërinë e Bashkuar, në vuan nga mungesa e vitaminës D. Tani, me mbylljen për shkak të koronavirusit që nënkupton më pak kohë jashtë në rrezet e diellit, nivelet tona mund të ishin edhe më të ulëta. Që nga viti 2016, Qeveria ka rekomanduar një shtesë ditore prej 10mcg për të siguruar nivele të shëndetshme. Ekspertët argumentojnë se respektimi i kësaj këshille do të krijonte një ndryshim të madh.

Dr.Tedstone thotë: “Për të mbrojtur shëndetin e kockave dhe muskujve, njerëzit duhet të marrin në konsideratë marrjen e një shtese ditore prej 10 mcg vitaminë D.”

/Revista Psikologjia