3 Mars, 2022

E dini sa kalori digjni kur kaloni në orgazmë? Numri do t’ju habisë


Kur stërvitemi në rutine ose në një biçikletë stërvitore, ne e dimë se sa kalori konsumojmë sepse ka pajisje speciale të lidhura me mjetin që përdorim që sugjerojnë se sa kalori po konsumojmë.Por si ta dini se sa kalori konsumohen me një orgazmë?

Kur bëjmë dashuri, nuk e dimë saktësisht se sa kalori kemi humbur. Ndërsa kryejmë marrëdhënie seksuale ne bëjmë një përpjekje fizike dhe e dimë që të ‘bësh dashuri është një mënyrë e mirë për të humbur peshë’ , por sa orgazma duhet të kemi për të humbur peshë? Disa shkencëtarë i janë përgjigjur kësaj pyetjeje intriguese dhe përgjigja e tyre është befasuese.

Sa kalori digjen me një orgazmë

Orgazma është fundi i një marrëdhënieje seksuale që kërkon përpjekje fizike. Me orgazmë, si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat, muskujt u tkurrën, rrahjet e zemrës u rritën dhe trupi prodhonte djersë si në çdo aktivitet tjetër që kërkon përpjekje. Me orgazmën filloni një proces “eliminimi”, por sa saktësisht eliminohet?

Përfundimet e disa testeve do të konfirmonin se pavarësisht nga kohëzgjatja e marrëdhënies seksuale,  një mashkull humb mesatarisht katër kalori në minutë, ndërsa një grua do të humbiste tre . Këto teste përcaktuan gjithashtu se kohëzgjatja mesatare e marrëdhënieve seksuale është rreth gjashtë minuta, dhe me një llogaritje të shpejtë, gratë do të digjnin 18 kalori me marrëdhënie kundrejt 24 kalorive për burrat.

Dhe tani le të kalojmë në orgazmë. Momenti në të cilin arrihet kulmi i kënaqësisë, ose orgazma, ka një kohëzgjatje shumë të shkurtër, që varion nga 10 deri në 60 sekonda në varësi të variacioneve të rrahjeve të zemrës që ndodhin në atë moment. Sipas shkencëtarëve, një grua do të digjte maksimum tre kalori gjatë orgazmës, ndërsa një mashkull do të shpenzonte katër .

Duke bërë një krahasim me vrapimin dhe duke supozuar se një individ djeg mesatarisht 1 Kcal për kg peshë trupore për çdo kilometër të përshkuar, kuptohet mirë se për sa i përket shpenzimit të kalorive, të bësh seks nuk është një aktivitet që paguan shumë.

Megjithatë, kryerja e marrëdhënies është veçanërisht e mirë për shëndetin tuaj , kështu që nëse i shtoni kësaj faktin se na ndihmon të humbasim pak peshë, kjo është në rregull.

Nëse seksi nuk ju bën të rifitoni peshën, sigurisht që do t’ju ndihmojë të flini më mirë, të eliminoni stresin dhe ankthin, të rivendosni humorin e mirë dhe të reduktoni dhimbjen. Shumë arsye të mira për të gjetur kohë për të përkëdhelur veten. Nëse partneri jep justifikimin e dhimbjes së kokës, mos harroni të buzëqeshni dhe të tregoni se bërja e dashurisë është një ilaç i shkëlqyer qetësues për dhimbjen për t’u testuar absolutisht.

© Panoramaplus.al