3 Dhjetor, 2020

Çfarë do t’i ndodhë trupit tuaj nëse filloni të flini pa jastëk gjatë natës?

Jastëkët e parë datojnë që nga Mesopotamia Antike. Më parë kanë qenë prej guri dhe vetëm njerëzit e pasur mund t’i përballonin t’i blinin.

Ndryshe nga jastëkët e lashtë prej guri, ato që ne përdorim sot, janë më të butë dhe me gëzof, dhe shumë njerëz nuk mund të flenë pa përqafuar një jastëk të madh komod.

Mirëpo, gjumi me jastëk mund të mos jetë mënyra e duhur për të pushuar, pasi mund të ndikojë në trup dhe në gjendjen shpirtërore.

Sipas “Bright Side”, gjumi pa të ka shumë përfitime shëndetësore dhe më poshtë mund të lexoni disa prej tyre.

gjumi pa jastek (1)

Parandalon dhimbjen e shpinës

Shumë jastëkë mund të bëjnë që trupi të vihet në një pozicion të panatyrshëm gjatë gjumit dhe mbështetja që ata ofrojnë nuk zgjat shumë.

Megjithatë, vetë jastëku nuk shkakton dëmtimin e shpinës, por mund të përkeqësojë simptomat themelore. Kur flini pa jastëk, shtylla kurrizore mund të pushojë dhe trupi vihet në pozicionin e tij natyror.

gjumi pa jastek (4)

Ju ndihmon me dhimbjet e qafës

Shumica e jastëkëve nuk mund t’ju ndihmojnë të flini në pozicionin e duhur, madje mund të përkeqësojnë qëndrimet e gjumit. Përkulja e qafës në çfarëdo mënyre për një kohë të gjatë do t’ju bëjë të ndiheni jo rehat dhe jastëkët shumë të fortë ose shumë të butë mund të çojnë në dhimbje qafe.

gjumi pa jastek (5)

Lufton dhimbjet e kokës

Nëse zgjoheni me dhimbje koke në mëngjes, mund të jetë faji i jastëkut tuaj. Jastëkët që janë shumë të lartë bëjnë që koka dhe qafa juaj të rrumbullakosen përpara dhe shtojnë më shumë tension në muskujt e qafës. Kjo mund t’ju japë një dhimbje koke pasi të jeni ngritur nga shtrati.

gjumi pa jastek (2)

Mund të lehtësojë stresin

Nëse jastëku ju bën të mos ndiheni rehat gjatë natës, mund të përfundoni duke mos fjetur fare. Sa më shumë shqetësime të keni, aq më pak kohë trupi ka për shumë funksione të rëndësishme që ndodhin gjatë gjumit.

Largimi i vazhdueshëm i gjumit mund të ndikojë në përqendrimin dhe aftësitë e të menduarit, dhe do të bëjë që trupi të lëshojë më shumë hormone të stresit gjatë ditës.

gjumi pa jastek (3)

Parandalon puçrrat në fytyrë

Lëkura juaj do t’ju falënderojë për heqjen qafe të jastëkut. Fytyra normalisht shtypet në jastëk në pjesën më të madhe të kohës gjatë natës.

Ju ndoshta nuk e lani jastëkun çdo ditë, dhe ai mbledh papastërti, vaj dhe pluhur shtëpiak mbi të. E gjithë kjo mund të shkaktojë puçrra, inflamacion dhe rrudha të parakohshme.

gjumi pa jastek (6)

Mund t’i bëjë mirë flokëve

Nëse po zgjoheni në mëngjes me flokë të thatë dhe të ngatërruar, mund të dëshironi të hiqni dorë nga jastëku për hir të flokëve. Kur lëvizni gjatë natës, flokët fërkohen me jastëkun tuaj, duke bërë që ato të prishen. Jastëkët gjithashtu mund të thithin vajrat nga flokët tuaj, duke i lënë të thatë dhe të brishtë.