Njerëzit me tipare psikopatike raportojnë se kanë një numër më të madh partnerësh seksualë

May 27, 2022 | 13:27
SHPËRNDAJE

Hulumtimet e reja tregojnë se narcisizmi dhe psikopatia janë të lidhura pozitivisht me numrin e partnerëve seksualë dhe narcisizmi lidhet pozitivisht me atraktivitetin e vetë-perceptuar dhe vlerën e bashkëshortit.

smug-cocky-businessman-looking-in-mirror

Hulumtimet sugjerojnë se tiparet e personalitetit të Triadës së Errët, e cila përbëhet nga narcisizmi, makiavelizmi dhe psikopatia, mund të jenë të dobishme për strategjitë e çiftëzimit afatshkurtër për burrat.

Gratë priren t’i shohin burrat e Triadës së Errët më tërheqës fizikisht dhe e perceptojnë stabilitetin e zhvillimit. Vlera e bashkëshortit i referohet një vlerësimi se sa i vlefshëm do të ishte një person si partner në një marrëdhënie riprodhuese.

Rezultatet nga ky studim tregojnë se, mesatarisht, pjesëmarrësit që shënuan rezultate të larta në tiparet e Triadës së Errët raportuan një numër më të madh partnerësh seksualë.

Kishte një korrelacion pozitiv midis numrit të partnerëve seksualë dhe secilës pjesë të Triadës së Errët – Makiavelianizmit, narcisizmit dhe psikopatisë; megjithatë, makiavelizmi nuk ishte i rëndësishëm kur studiuesit analizuan burrat dhe gratë veç e veç.

Narcizmi ishte më i lidhur me atraktivitetin e perceptuar nga vetja, vlerën e bashkëshortit dhe numrin e partnerëve seksualë, dhe atraktiviteti i perceptuar nga vetja ishte i lidhur pozitivisht me vlerën e bashkëshortit.

Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se meshkujt narcistikë, më shumë se ata me makiavelianizëm apo cilësi psikopatike, kanë një pikëpamje të fryrë për tërheqjen e tyre fizike. Gjetjet që narcisizmi parashikonte atraktivitetin e perceptuar nga vetja dhe vlerën e bashkëshortit si për burrat ashtu edhe për gratë sugjerojnë se narcisizmi mund t’i ndihmojë burrat të maksimizojnë suksesin e tyre riprodhues nëpërmjet një strategjie çiftëzimi afatshkurtër.

Revista Psikologjia

© Panorama.al

Te lidhura