Lame: Si do hipotekohen ndërtimet e pas 2009

May 21, 2015 | 14:46
SHPËRNDAJE

Pjesë e procesit të pajisjes me leje legalizimi do të jenë edhe familjet që kanë ndërtuar pas vitit 2009.

KREU I ALUIZNI-t, ARTAN LAME

Bëhet fjalë për objektet në tokë shtet dhe tokë me pronarë, pasi ata që kanë ndërtuar në tokën e tyre nuk u penalizuan në sajë të ndryshimeve që iu bënë ligjit rreth një vit më parë. 

LIGJI I RI
Gjatë ndarjes së lejes për qytetarët e Njësisë Bashkiake numër 2 në kryeqytet, kreu i ALUIZNI-t, Artan Lame, komentoi për herë të parë nismën e re ligjore të qeverisë për amnistimin e kësaj kategorie. “Sa i takon objekteve të pas vitit 2009, siç edhe e dini, javën e kaluar kaloi në qeveri projektligji për disa ndryshime të tjera në ligjin e legalizimeve për përfshirjen e kë- tyre ndërtimeve në proces dhe jam i bindur që edhe këtu ka nga ata që kanë ndërtuar pas 2009”, tha Lame.

Janë rreth 60 mijë familje që përfitojnë drejtpërsëdrejti nga heqja e fashës, e cila shënon edhe iniciativën e dytë ligjore të ndërmarrë në harkun e më pak se 12 muajve.

REGJISTRIMI
Qytetarët do t’i nënshtrohen të njëjtave procedura, sakaq mundësi aplikimi do të kenë edhe për ata që nuk e kanë bërë ende vetëdeklarimin. Toka do të paguhet me të njëjtat lehtësira dhe reduktime që parashikon ligji i ri i legalizimeve, duke filluar nga llogaritja e truallit me gjysmën e vlerës së tregut, pagesa me bono privatizimi, zbritja me 20% për pagesat e menjëhershme, si edhe reduktimi me 10% të tjera të faturës për ata që paguajnë rregullisht dritat. Ndërkohë pas marrjes së lejes nga ALUIZNI, lind e drejta për regjistrimin e pronës në Hipotekë.

Por këtu duket se qëndron edhe problemi më i madh, me të cilin ndeshen qytetarët. Marrja e tapisë vështirësohet prej mungesës së një regjistri kombëtar elektronik me statusin e çdo pronë. Sipas Lames, një ngërç i tillë është i pranishëm edhe në zonën e Saukut. “Kemi një problem, i cili pa diskutim është në rrugën e zgjidhjes. Është problemi i trashëguar me Hipotekën sepse prej 15 vitesh nuk arrijnë të hedhin në sistem zonën kadastrale që përfshin kjo manibashki, duke e bërë të pamundur avancimin e legalizimeve në ritmin që duam. Por ajo çfarë mund t’ju them është se jemi duke e zgjidhur problemin me Hipotekën”, tha më tej Lame.

Minibashkia numër 2, e njohur si zona e Saukut, ka rreth 6 mijë ndërtime pa leje, nga këto në 2057 prej tyre, tha Lame, është trokitur derë më derë, janë kryer matjet, janë përpiluar skicat dhe është gati dosja.

© Panorama.al

Te lidhura