Kushte çnjerëzore pune, revoltohen policët e burgjeve

Aug 18, 2022 | 9:03
SHPËRNDAJE

Sindikata e Shërbimeve Policore ka paralajmëruar se në ditët në vijim do të ndërpresin dhënien e shërbimit për disa orë, në shenjë proteste pasi thonë se po punojnë në kushte çnjerëzore.

SINK-MACAJ-BURGJET_frame_1066-1280x720

Duke qenë se me ligj iu ndalohet bojkoti ose greva për shkak se cenohet siguria kombëtare, kreu i kësaj sindikate, Valentin Macaj, ka treguar me detaje hapin e tyre të radhës, pasi thonë se nuk janë dëgjuar nga autoritetet.

“Në ditët në vijim është mos marrja e shërbimit në institucione, do jenë 10 institucione që turnet e dyta nuk do marrin shërbimin 1-3 orë, me mirëkuptim asgjë që nuk shkakton, se dhe ato që do jenë në shërbim do e bëjnë punën do rrinë 15 orë në punë se po protestohet për të drejtat e tyre, jo bojkot pune, po vonesë e marrjes së turnit të shërbimit. Jo greva, se nuk lejohet, greva është ta braktisësh, ato do jenë në dyert e institucionit në shenjë proteste”, sqaroi kreu i kësaj sindikate, Valentin Macaj.

Macaj ka listuar një sërë arsyesh përse kanë dalë në protestë, mes tyre mungesa e transportit, e mos trajtimit ushqimor, problemet me pagat.

Ai drejton gishtin nga ministri i Drejtësisë, Ulsi Manja, nga kreu i Agjencisë së Mbikëqyrjes së Policisë, ku tha se policët janë kërcënuar që të mos marrin pjesë në protestë. Ata kërkojnë 20% rritje page, rikthimin e pagesës për ditët e fundjavës, madje thotë se edhe uniformat do duhet t’i blejnë vetë në dyqan, pasi nuk i marrin nga shteti.

“Shteti i preu në besë 3600 punonjës të policisë së shtetit. Se ministri i Drejtësisë garantoi se me 1 korrik merr fund problemi i pagave, uniformave, trajtimi ushqimor, transporti. Pritëm 1 korrikun dhe sot jemi 17 gusht. Këto ditë pasi kishim lajmëruar protestën, një presion i paparë nga SHCBA-ja, nga drejtori i Policisë, nga gestapo i ministrit, i kanë kthyer nga pushime, nga turni tretë i ka futur në turn të parë që të jenë në punë.

Kushtet çnjerëzore, ne kemi kërkuar 6-orëshin nga 8 që e kishin, tani punojnë 12 orë në ditë, pa tualet, pa ujë, pa vakt ushqimor dhe më qeni ju që mund të rrijë 12 orë edhe në zyrë pa pas ujë, ushqim. Demotivimi, po ikin punonjësit e Policisë. Duhet të ishin 3099. Janë 3000 kanë lënë punën për shkak të kushteve, 172 kanë ndërruar shërbimin që të mos vijnë në protestë. Tjetër arsye është vdekjet nga infarkti, sëmundjet e rënda të policëve dhe shteti s’ka marrë asnjë masë”, tregon ai.

Protesta në këtë datë nuk ka qenë rastësi dhe për këtë jep edhe simbolikës.

“Më 17 gusht të vitit 1949, ndodhi masakra e Qafë-Valmirit. Diktatura bëri krimin më çnjerëzor duke pushkatuar dhjetë njerëz elite dhe varën 4 të tjerë, madje kur ranë gropën e hapur nga ushtria e policia thërritën ‘na vrisni se jemi gjallë’, sot jemi në të njëjtat kushte. Pra, nipërit, bijtë e etërve xhelatë po diskriminojnë policët”, tha ai.

© Panorama.al

Te lidhura