Kanceri i qafës së mitrës: Katër hapa për të ulur rrezikun e sëmundjes

Jan 12, 2023 | 14:28
SHPËRNDAJE

Kanceri i qafës së mitrës është aktualisht kanceri i katërt më i zakonshëm tek femrat në mbarë botën dhe kanceri i dytë më i zakonshëm tek gratë e reja të moshës 15-44 vjeç.

kanceri i mitres

Kanceri i qafës së mitrës zakonisht zhvillohet ngadalë me kalimin e viteve. Përpara zhvillimit të sëmundjes ndodhin ndryshime në nivel qelizor (displazia, lezione prekanceroze) në indet e zonës.

Kanceri i qafës së mitrës shfaqet në qelizat e qafës së mitrës, pjesa e poshtme e mitrës që lidhet me vaginën.

Çfarë mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes?

Mësoni rreth vaksinës HPV

Janë efektive dhe kanë një profil të lartë sigurie, dhe vaksinimi i një pjese të konsiderueshme të popullsisë është i arritshëm.

 “Vaksinat kanë një efektivitet 70-90% në parandalimin e lezioneve dhe neoplazmave prekanceroze, duke reduktuar nevojën për biopsi tek gratë pas PAP testit (95-97%)”, theksoi Athanasios Michos, Profesor i Sëmundjeve Infektive Pediatrike.

Bëni një PAP test

Mund të ndihmojnë në diagnostikimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës, si dhe të çdo lezioni parakanceroz që mund të zhvillohet në kancer të qafës së mitrës.

Në fakt , programi i depistimit të kancerit të qafës së mitrës i shpallur nga Ministria e Shëndetësisë është në fazën përfundimtare , ku EOPYY merr 51.6 milionë euro për këtë qëllim.

Depistimi për kancerin e qafës së mitrës synon diagnostikimin e hershëm të lezioneve prekanceroze. Për këtë qëllim përdoret PAP test)dhe në disa raste mund të kërkohet edhe një test HPV (test HPV DNA).

Bëni seks të sigurt

Të bësh seks në një moshë të re rrit rrezikun e transmetimit të HPV-së dhe sa më shumë partnerë seksualë të kesh, aq më shumë ka të ngjarë të marrësh HPV. Të bësh seks me një partner që ka pasur shumë partnerë seksualë gjithashtu rrit rrezikun.

Zvogëloni rrezikun e kancerit të qafës së mitrës duke ndërmarrë hapa për të parandaluar HPV dhe sëmundje të tjera seksualisht të transmetueshme duke kufizuar numrin e partnerëve seksualë që keni dhe duke përdorur prezervativ sa herë që kryeni marrëdhënie seksuale.

Mos pini duhan

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, duhanpirësit kanë më shumë gjasa të zhvillojnë kancer të qafës së mitrës sesa jo duhanpirësit. Studiuesit besojnë se nënproduktet e duhanit mund të dëmtojnë ADN-në e qelizave të qafës së mitrës, gjë që mund të kontribuojë në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës. Përveç kësaj, pirja e duhanit dobëson sistemin imunitar dhe aftësinë e tij për të luftuar infeksionet, përfshirë HPV-në.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura