Kanceri i gjirit, çfarë mund të bëjmë për ta luftuar atë?

| 18:46
SHPËRNDAJE

Vetëm në Itali 53,000 gra diagnostikohen me kancer gjiri, që barazohet me rreth 145 diagnoza në ditë. Kanceri i gjirit i prek të gjithë, drejtpërdrejt ose indirekt, sepse prek një në nëntë gra dhe bashkë me to edhe njerëzit që janë afër tyre.

Sidoqoftë, marrja e një diagnoze është më pak frikësuese, sepse mbijetesa është rritur deri në 87%. Në luftën kundër kancerit të gjirit, çdo moment është i domosdoshëm dhe koha merr një kuptim të ri. Prandaj ka ardhur koha për të vepruar, për të rritur edukimin në lidhje me mënyrën e parandalimit dhe trajtimit të kësaj sëmundje. Është koha, që ata që po përballen me të dhe për ata që tashmë e kanë kaluar atë, të jetojnë jetën e tyre në një mënyrë më të mirë dhe më të shëndetshme.

Ky është mesazhi i Fushatës së Kancerit të Gjirit, i konceptuar dhe promovuar nga The Estée Lauder Companies së bashku me AIRC gjatë gjithë muajit Tetor.

Fondacioni AIRC vazhdon t’i kushtojë vëmendje të madhe kësaj çështje duke zgjedhur një fjongo rozë si një simbol të fushatës së saj, për të përfaqësuar angazhimin përkrah grave që përballen me format më agresive të kancerit të gjirit. Midis këtyre, e ashtuquajtura negative e trefishtë, e cila godet mbi të gjitha në një moshë të re dhe për të cilën terapitë ende mungojnë, dhe kanceri metastatic i gjirit, kundër të cilit sot luftojnë rreth 36,000 gra, në Itali.

Për hulumtimin e kancerit të gjirit, gjatë pesë viteve të fundit AIRC u ka siguruar studiuesve pothuajse 47 milion euro. Ndër objektivat, për të parashikuar gjithnjë e më shumë diagnozat dhe për të bërë të shërueshme edhe format për të cilat terapitë efektive nuk janë ende në dispozicion. Falë përparimit të hulumtimit sot kemi diagnostikime gjithnjë e më të hershme, të sakta dhe të arritshme për një numër më të madh të grave, trajtime gjithnjë e më të synuara, efektive dhe të tolerueshme. Fondacioni AIRC për hulumtimin e kancerit ka kontribuar në shumë prej këtyre sukseseve, të cilat e kanë bërë Italinë një pikë referimi ndërkombëtare për kërkimin dhe trajtimin e kancerit të gjirit.

Ndër studiuesit e mbështetur nga AIRC është Matilde Todaro, e cila në Universitetin e Palermo studion ngjarjet molekulare që janë në themel të mekanizmave të rezistencës ndaj kimioterapisë konvencionale, e cila mund të jetë shkaku i një relapsi ose formimi të metastazës. “Fillimi i një relapsi ndoshta është për shkak të pranisë brenda tumorit të një nënpopullimi të qelizave të formuara nga ato që njihen sot me emrin e qelizave burimore të kancerit. Mendohet se këto qeliza mbijetojnë në trajtime sepse shfaqin karakteristika të ndryshme funksionale nga qelizat e tjera të kancerit dhe janë në gjendje të aktivizojnë mekanizmat e rezistencës që përfshijnë rrugët e riparimit të ADN-së. Fokusi i projektit tim të mbështetur nga AIRC është të studiojë ngjarjet molekulare që përmbajnë qeliza burimore brenda kancerit të gjirit, përgjegjëse për mekanizmat e rezistencës”.

Çfarë mund të bëjmë? Në çdo moshë kontrollin e duhur: 30-40 vjeç vizitë vjetore nga gjinekologu; 40-50 vjeç ekzaminime specifike në rast të familjaritetit; 50-70 vjeç mamografi çdo dy vjet.

Te lidhuraSubscribe

      
             

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Panorama" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.
KOMUNITETI PANORAMA ONLINE: https://facebook.com/groups/panoramaonline/

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.