Dialogu Shqipëri-Greqi, Lubonja: Ja çështjet që duhet të kenë prioritet. Shqipëria merr si triumf…

SHPËRNDAJE

Analisti Fatos Lubonja i ftuar në rubrikën ‘Opinion’ në “News 24” ka komentuar takimet e njëpasnjëshme mes dy delegacioneve, shqiptare dhe greke.

Ai tha se situata është e ndërlikuar dhe se si më e emergjentet për tu zgjidhur Lubonja rendit marrëveshjen për detin.

lubonja

Po ashtu Lubonja tha se si triumf Shqipëria mund të ‘marrë’ ligjin e luftës nga këto diskutime.

“Do të ketë ndonjë përparim në atë kuptomini e normalizimit të situatës e cila vitet e fundit ka qenë e acaruar. Politika ka frikë nga nacionalizmi dhe në një farë mënyre ka edhe një lloj mungesë transparence se çfarë u diskutua në këto takime.

Në Shqipëri shumëçka që ishte arkoduar nga qeveria Berisha u kontestuan nga PS dhe tani ata kanë frikë se mos bien në të njëjtën situatë. Pra është një situatë e ndërlikuar”, tha Lubonja.

“Greqia ka çështjen e detit më tepër problem dhe ka disa ankesa për minoritetin. Çështja tjetër që ka Greqia për këtë çështjen e varrezave, ku ka mungesë transparencë. Pala shqiptare ka më tepër problem çështjen e luftës dhe ligji ka mbetur si një relikë dhe mendohet se do hiqet tani.

Çështja më kryesore është çështja e detit dhe për këtë mund të zgjidhet me anë të ekspertëve të paanshëm. Për çështjen e varreve ka paqartësi por kjo nuk mendoj se është problem. Edhe çështja e çamëve instrumentalizohet politikisht. Çështja çame duhet të trajtohet me gjakftohtësi. Unë mendoj se çështjet mesa vendeve mund të zgjidhen me një lloj arbitri ndërkombëtar,” deklaroi Lubonja.

 

 

 

 

Te lidhura

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.