Dëbora izolon vendin, ja lista e shkollave ku nuk u zhvillua mësim

SHPËRNDAJE

Update/Moti i keq me reshje të dendura dëbore dhe shiu ka përfshirë pothuajse të gjithë vendin. Mengjesi i sotem i ka gjetur qarqet nen pushtetin e acarit ashtu si edhe ishte parashikuar.

motiiiii-933x445

Të gjitha shkollat në Dibër, Kukës, zonat e thella të Elbasanit e Librazhdit si dhe në Korçe kanë bërë mësim me orar të shkurtuar, ose nuk janë hapur fare për shkak se nxënësit nuk kanë mundur të shkojnë në mësim.

Ministria e Arsimit ka publikuar listën e shkollave që nuk u zhvillua proicesi mësimor.

Moti i keq, situata e detajuar për çdo DAR/ZA

 1. Drejtoria Arsimore Rajonale Berat 
 • Shkolla 9 vjeçare Kakos, Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Zhepë, Skrapar;
 • Shkolla fillore Gurrazez,  Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Grevë, Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Konak, Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Dobrenjë, Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Terrovë, Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Rromas, Skrapar;
 • Shkolla 9 vjeçare Cerricë , Skrapar;

 

 1. Drejtoria Arsimore Rajonale Dibër. 
 • Shkolla 9 vjeçare Grevë, Komuna Melan;
 • Shkolla 9 vjeçare Luzni,      Nj.A. Luzni;
 • Shkolla fillore Hurdhë Muhurr, Nj.A Luzni;
 • Shkolla fillore Lishan i Epërm, Nj.A Luzni;
 • Shkolla 9 vjeçare Selishtë, Nj.A Selishtë;
 • Shkolla e mesme e bashkuar Sllovë, Nj.A Sllovë;
 • Shkolla 9 vjeçare Shumbat,   Nj.A.  Sllovë;
 • Shkolla 9 vjeçare Ploshtan, Nj.A Kala e Dodës;
 • Shkolla 9 vjeçare Radomirë,   Nj. A  Kala e Dodës;
 • Kopësht nr. 1 qytet Peshkopi;

 

 

 

 1. Zyra Arsimore Bulqizë
 • Shkolla 9-vjeçare Sopot;
 • Shkolla 9-vjeçare Strikçan;
 • Shkolla 9-vjeçare Xheladin Murati;
 • Shkolla 9-vjeçare Man Jella, Zogje;
 • Shkolla 9-vjeçare Gjuras;
 • Shkolla 9-vjeçare Faslli Cami, Viçisht;
 • Shkollat vartëse të shkollës së mesme të bashkuar Ostren i Madh;
 • Shkolla 9-vjeçare Pasinkë.

 

 1. Zyra Arsimore Mat
 • Shkolla e mesme e bashkuar Xibër, Bashkia Klosnuk;
 • Shkolla fillore Kashar;
 • Shkolla fillore Xibër Hane;
 • Shkolla fillore Xibër Murrizë;
 • Shkolla fillore Petralbë;
 • Shkolla 9 vjeçare Ketë;
 • Shkolla fillore Muçaj;
 • Shkolla fillore Dishaj;
 • Shkolla fillore Plan i Bardhë;
 • Shkolla fillore Pleshë;
 • Shkolla 9 vjeçare “Rexhep Kërtusha” Frankth
 • Shkolla fillore Selixë;
 • Shkolla fillore Bushkash;
 • Shkolla fillore Stojan;
 • Shkolla e mesme “Haxhi Lata”, Suç;
 • Shkolla 9 vjeçare “Veli Alla”, Rripë;
 • Shkolla 9 vjeçare Gurrë e madhe;
 • Shkolla 9 vjeçare “Hasan kala” Batër;
 • Shkolla fillore Mallunxë;
 • Shkolla fillore Rukaj;

 

 1. Drejtoria Arsimore Korçë
 • Shkolla fillore Lumaj;
 • Shkolla fillore Osojë;
 • Shkolla fillore Popçisht;
 • Shkolla Fillore Peshtan;
 • Shkolla 9 vjeçare Vithkuq;

 

 1. Zyra Arsimore Kolonjë

Nuk zhvillohet mësim në Njësinë Administrative Çlirim dhe malësinë përrreth ku mungojnë rreth 300 nxënës

 

 1. Zyra Arsimore Devoll

Për arsye të motit të keq nga dëbora nuk është zhvilluar mësim në shkollat si më poshtë:

 • Shkollat vartëse  të shkollës së mesme të bashkuar “Nesim Kaçani, Miras për shkak të terrenit të vështirë malor dhe me dëborë.

 

 1. Zyra Arsimore  Pogradec

Si pasojë e kushteve të motit me dëborë janë bërë të pakalueshme rrugët për në zonën Mokër e Poshtme dhe Mokër e sipërme  ku mësuesit kanë dalë për punë dhe nuk kanë shkuar dot pasi për në ato zona nuk kalon dot asnjë lloj mjet transporti.

Në këtë zonë funksionojnë 12 shkolla me 1344 nxënës në arsimin 9 vjeçar dhe 445 nxënës në arsimin e mesëm.

 

 1. Drejtoria Arsimore Kukës
 • Shkollat Kalimash dhe Kryemadh Njësinë Vendore Malzi;
 • Shkollën Novosej Njësinë Vendore Shishtavec;
 • Shkollat e Njësisë Vendore Kalis;

 

 1. Zyra Arsimore Librazhd
 • Shkolla 9 vjeçare “Kasem Zika” Përvallë;
 • Shkolla fillore Kostenjë;
 • Shkolla 9 vjeçare Lunik;
 • Shkolla Fillore Orenjë;
 • Shkolla fillore Orenjë katund;
 • Shkolla 9 vjeçare Floq;
 • Shkolla 9 vjeçare Zdrajsh Qendër;
 • Shkolla 9 vjeçaRE Zdrajsh Katund;
 • Shkolla Fillore Qarrishtë;

 

 

 1. Zyra Arsimore Tepelenë

Shkolla 9 vjeçare “Sami Nela” Kalivaç nuk është zhvilluar mësim për arsye të motit të keq si pasojë e mungësës të numrit të madh të nxënësve që nuk janë paraqitur;

 

 1. Zyra Arsimore Tropojë
 • Shkolla e mesme e bashkuar “Hoxhë Zogu”  A  Bytyç;
 • Shkolla e mesme e bashkuar “Tinka Kurti” A  Lekbibaj;

 

 1. Drejtoria Arsimore Rajonale Tiranë       

Shkolla 9 vjeçare Kllojkë si pasojë e dëborës nuk është bërë mësim për shkak të rrugëve të bllokuara nga dëbora.

 

 

MASR po monitoron situatwn nw cdo qark dhe drejtori arsimore

Ministria e Mbrojtjes informon mbi situaten e shkaktuar nga moti i keq deri ne oren 16.00, sipas te dhenave te qendres se bashkuar operacionale:

Qarku Shkodër.

Bashkia Shkodër:
Aksi rrugor Shkodër-Theth është i bllokuar në Qafë Thore pasi ka rreth 2.5 m dëbore.
Aksi rrugor Shkodër-Breg Lumi, tek “Mali i Shoshit” ka rreth 35 cm dëborë. Ky aks rrugor është i kalueshëm me zinxhirë vetëm nga mjete të larta.
Nuk ka energji elektrike në fshatrat Pult, Shosh, si rezultat i këputjes së linjave elektrike nga era e fortë.

Bashkia Vau Dejës:
Akset rrugore janë të kalueshme pa probleme.

Bashkia Pukë:
Ka rreth 5 cm dëborë dhe kjo sasi dëborë është e bartur për shkak të erës së fortë, por nuk ka krijuar probleme në territorin e kësaj bashkie.

Bashkia Fushë-Arrëz:
Gjendja vazhdon te jete e njejte, reshjete e debores vazhdojne te biene por me intesitet me te ulete se para dite, akset e rrugeve nacionale jane te hapura, por te kalueshme me veshtiresi dhe me zinxhire.

Segmenti i rruges Bardhet Iballe momentalisht vazhdon te jete i bllokuar nga reshjet e medha dhe ererat e forta qe grumbllojne borën vende vende mbi 1.2 m trashesi.

Rruget rurale qe lidhin qendrat e Njesive Administrative Qafe Mali, Blerim, Fierze jane te hapura dhe te kalueshme ku ne disa segmente eshte e nevojshme perdorimi i zinxhirve per shkak te prezences se akullit dhe te debores ne rruge.

Procesi i mesimit ka vazhduar normalish ne Njesite Qafe-Mali, Blerin, Fierze dhe ne qytetin e bashkise, ndersa ne Njesin Administrative Iballe dhe ne disa fshatra te Njesise Administrative Fierze procesi mesimor nuk eshte zhvilluar per shkak te pa mundesis se nxenesve per te shkuar ne shkolle pasi rruget jan te bllokuara.
Bashkia Malësi e Madhe:
Aksi rrugor Qafa e Bordolecit-Vermosh ka rreth 40 cm dëborë dhe kalimi i automjeteve bëhet me zinxhirë.
Të gjitha akset rrugore janë të kalueshme, ndërsa i pa kalueshëm është segmenti Bogë-Qafë Thore.
Aksi rrugor Koplik-Hot është i kalueshëm pasi po punon firma “Geci”, e cila ka marrë të gjitha masat për mirëmbajtjen e tij.
Aksi rrugor Tamarë-Qafa e Bordolecit-Vermosh është i kalueshëm dhe po mirëmbahet nga bashkia me mjetet e saj. Trashësia e dëborës në këtë aks rrugor varjon nga 10-30 cm.
Aksi rrugor Koplik-Dedaj-Razëm është i kalueshëm dhe po mirëmbahet nga forcat dhe mjete e firmës “Abazi”. Trashësia e dëborës në këtë aks rrugor është rreth 20cm.
Aksi rrugor Dedaj-Bogë është i hapur dhe po mirëmbahet nga bashkia. Trashësia e dëborës në këtë aks rrugor është rreth 20 cm.
Në të gjithë territorin kodrinor/fushor edhe rrugët rurale janë të hapura. Trashësia e dëborës është 2-3 cm dhe deri tani nuk ka asnjë problematikë për komunitetin.
Në segmentet rrugore Qafë Bene-Rrëshen dhe Qafë Mali-Fierzë reshjet e dëborës janë më intensive, por pastrimi i tyre bëhet në mënyrë të vazhdueshme nga borëpastrueset, pasi dhe kryhet edhe hedhja e kripës në rrugë për të mos lejuar ngrirjen e saj.
Nga Institucioni i Prefektit po vazhdon të monitorohet situata dhe po bashkëpunohet intensivisht me strukturat e KESH, Drejtorinë Rajonale të Kullimit, DBUMK, Autoritetin Verior, strukturat e policisë dhe ushtrisë, për mbajtjen nën kontroll të situatës për mirëmenaxhimin e situatave të pritshme.

Qarku Kukës.
Aktualisht Qarku i Kukësit vazhdon të jetë i përfshirë nga reshje të borës të shoqëruar me temperatura të ulëta e erëra të forta.
Lartësia e borës në Tunel-Kalimash 35 cm , Qafe Shllak 60 cm, Qafe Tobli 25 cm, Qafe Luzhë 15 cm e Valbonë 20 cm.

Aktualisht është kjo gjendje në akset të cilat janë prekur nga këto kushte atmosferike:
Rruga e Kombit e kalueshme pa zinxhirë. Punojnë 10 borëpastruese e 2 kamionçina. Lartësia e borës në Tunel-Kalimash 35 cm.

Kolsh-Qafe Shllak e kalueshme me zinxhirë. Punojnë 4 borëpastruese. Lartësia e borës 60 cm.
Kukës-Bushtricë e kalueshme pa zinxhirë. Punojnë 2 borëpastruese. Lartësia e borës 20 cm.
Kukës-Ura e Zapodit e kalueshme pa zinxhirë. Kanë punuar 1 borëpastrtuese e 1 fadromë.
Kukës-Krumë-Qafe Prushi-Kam e kalueshme pa zinxhirë. Kanë punuar 2 borëpastruese e 1 fadromë.
B.Curri-Kam e kalueshme pa zinxhirë. Kanë punuar 2 borëpastruese 1 fadromë.
B.Curri-Valbonë e kalueshme pa zinxhirë. Kanë punuar 3 borëpastruese 1 fadromë.
Qafe Morinë – B.Curri – Fierzë – Lekbibaj e kalueshme pa zinxhirë. Kanë punuar 2 borëpastruese.
Janë aktivizuar në shkallë Qarku nga Firmat Kontraktore 32 mjete e 96 forca.
Aksi rrugor Ura e Zapodit –Shishtavec, Lapaj-Grykë-Çaj qarkullohet me zinxhirë.

Akse të bllokuara:
Akset rrugore që lidhin fshatrat Lojme, Zapod të NjA Zapod, Pistë, Spas, Çam të NjA Malzi Turaj, Breki të Nj A Topoja, Bashkia Kukës.
Aksi rrugor që lidhin fshatrat Dobrunë, Vlahën e Domaj të Bashkisë Has.

Si pasojë e kushteve të vështira të motit nuk nuk është zhvilluar proçesi mësimor sipas bashkive:
Bashkia Kukës: Shkollat në territorin e Nj.A Shishtavec, Malzi, Kalisë e shkolla në fshatin Kolosjan të NjA Bicaj.
Bashkia Has: Shkollat Golaj, Dobrunë, Vlahën, Letaj, Zgjeç e Gjinaj.
Bashkia Tropojë: Bytyq e Lekbibaj.

Komisioni i Emergjencave Civile të Qarkut e grupet e punës së Prefektit vazhdojnë të ndjekin me përparësi situatat që po zhvillohen duke marrë masat përkatëse.

Qarku Dibër.

Reshjet e dëborës në qendrat e qyteteve Peshkopi, Bulqizë (në rrugët e tyre ka prani të ngricave), vazhdojnë me intensitet të ulët deri mesatar, me prani dëbore rreth 10-12 cm, ndërsa në zonat rurale vazhdojnë reshjet e dëborës me intensitet mesatar dhe të lartë, ku ka prani dëbore rreth 15-30 cm.

Akset rrugore nacionale në të gjithë qarkun janë të qarkullueshme, si:
Qafa e Buallit-Peshkopi dhe Peshkopi-Kala e Dodës.
Segmenti rrugor nacional Peshkopi-Kala e Dodës është i kalueshëm. Në këtë segment rrugor ka prani rreth 15-20 cm dëborë, por nuk raportohen probleme në qarkullimin e automjeteve.
Problem përbën vetëm segmenti i rrugës nacionale Ura e Çerenecit-Steblevë, ku ka prani dëbore rreth 30 cm. Ky segment rrugor është i kalueshëm pjesërisht me zinxhirë. Po punohet nga firma kontraktore me mjete fadroma, si dhe duke hedhur kripë në rrugë, për të mbajtur këtë segment të kalueshëm.

Në njësitë administrative të bashkisë Bulqizë si: Ostren, Trebisht, Martanesh, dhe dy fshatra të njësisë administrative Zerqan, ka prani dëbore rreth 20 cm, por rrugët rurale janë të kalueshme. Priten probleme me shkollat 9-vjeçare si Lenë, Ndërfushë, Peshk, të njësis administrative Martanesh, si dhe në njësinë administrative Ostren, në fshatrat Ostren i Vogël, Tuçep, Oxhornovë, Lejçan e Kojovec, si dhe në fshatin Tërnove e Madhe të njësisë administrative Zerqan.
Në bashkinë Dibër, rrugët rurale janë të kalueshme. Në njësinë administrative Selishtë ka prani dëbore mbi 20 cm, por rrugët e brendshme që lidhen me qendrën administrative janë të kalueshme.
E bllokuar është rruga rurale Peshkopi-Lurë, ku trashësia e dëborës arrin mbi 30 cm, por qarkullimi nga kjo njësi administrative bëhet nga aksi rrugor Lurë-Rrëshen.
Në bashkinë Klos, në njësinë administrative Xibër, rrugët e brendshme janë të kalueshme. Vazhdojnë reshjet e dëborës dhe ka prani të saj rreth 15 cm.
Në bashkinë Mat, në njësinë administrative Macukull, rrugët rurale janë të kalueshme. Vazhdojnë reshjet e dëbores dhe ka prani të saj rreth 15-20 cm.

Qarku Lezhë.

Në bashkinë Lezhë dhe Kurbin ka pasur reshje me intensitet të dobët dhe mesatar, të shoqëruara me erë të fortë. Nga reshjet nuk kemi probleme për përmbytje në infrastrukturë dhe në tokat bujqësore. Niveli i ujit në lumenj, kolektorët dhe kanalet kullues, është në kuota normale.
Hidrovorët janë në gatishmëri dhe furnizohen normalisht me energji elektrike dhe ata punojnë për të evakuar ujrat.
Kemi reshje të dëborës në lartësitë mbi 200 metër. Në teritorin e bashkisë Lezhë ka rreth 5-15 cm, por pa probleme për qarkullimin e automjeteve.

Në bashkinë Mirditë ka reshje të dëborës në lartësitë mbi 200 metër me rreth 5-10 cm dëborë, por pa probleme për komunitetin.
Sasia më e madhe e dëborës në rreth 20-50 cm, ka rënë në zonat e thella të bashkisë Mirditë, në lartësitë mbi 800 metër, ku ka dhe bllokime të rrugëve, konkretisht:
Në njësinë administrative Fan, në fshatrat Thirrë, Dardhë, Xhuxhë, Lari, Hebe.
Në njësinë administrative Orosh, në fshatrat Lajthizë, Ndërshen, Nënshejt, Gryg Orosh, Bulshar.

Në qytetet Lezhë, Kurbin dhe Mirditë, nuk ka reshje të dëborës.
Akset rrugore nacionale, Rrëshen-Shpal-Pukë, Rrëshen-Kurbenesh, janë të kalueshme dhe pa probleme, si dhe po hidhet kripë në disa segmete të tyre.
Segmenti rrugor Rrëshen-Tuneli Kalimashit i Rrugës së Kombit ka rreth 15-20 cm dëborë dhe është i kalueshëm pa probleme. Firma kontraktore punon me 4 mjete për të siguruar kalueshmërinë normale në rrugë.
Në akset rrugore ka prezencë ngricash për shkak të temperaturave të ulta.
Nuk ka ndërprerje të energjisë elektrike.
Drejtoria e Policisë Vendore është në krye të detyrës për monitorimin dhe drejtimin e qarkullimit rrugor, si dhe ka ardhur në ndihmë të komunitetit për çdo problem që paraqitet.

Qarku Elbasan.

Aksi nacional Rogozhimë-Qaf-Thanë, në segmentin Prenjas -Qaf-Thanë ka patur reshje debore e cila arriti ne trashesine 7 cm, qarkullimi per asnje moment nuk ka pasur probleme ka qene normal si rezultat e nderhyrjes ne kohe te firmes kontraktuese.
Aksi rrugor nacional Librazhd -Stebleve, ne segmentin Kthesa e Lunikut -Stebleve trashesia e debores arriti ne 10-15 cm, qarkullimi ne kete segment me zinxhire.
Aksi Librazhd Stebleve i bllokuar ne segmentin K/Lunikut-Stebleve ku trashesia e debores ne Fushe Studen arin deri ne 40 cm per pasoje fshatrat e Nj.A Stebleve, Bashkia Librazhd jane te bllokuar.
Aksi Rrugor rural, K/LabinotFushe-Shmil paraqet veshtersi qarkullimi ne segmentin Qafe Renas-Shmil per pasoje ne kete Nj.A L.Mal nuk eshte zhvilluar procesi mesimor per shkak te moslevizjes se mjeteve, per kete eshte njoftuar Bashkia Elbasan e cila po punon per normalizimin e situates.

Qarku Korçë.

Në të gjithë territorin e Qarkut Korçë, kanë vazhduar rreshjet e dëborës me intesitet mesatar ku trashësia e saj në akset rrugore nacionale ka aritur deri rreth 20 cm.
Në disa zona malore trashësia e borës ka aritur rreth 25 cm, si në Voskopojë, Miras, Lekas.
Në Kulat e Gjergjevicës, Dardhë, Arrëzë,Velçan, Trebinjë, trashësia ka aritur deri rreth 50-60 cm.
Aktualisht rreshjen jane nderprere ne te gjithe qarkun.Temperaturat jane pozitive.

Gjendja aktuale e akseve rrugore nacionale eshte si me poshte:
Akset rrugore K/Boboshtice –Dardhe, Korce-Voskopoje, Erseke-Carshove, Korce- Erseke eshte i hapur me nje kalim, kalimi me zinxhire.

Akset rrugore K/Libonik-Lozhan-Molla Grabove, K/Liqenas –Dogana Gorice, K/Zemblak-K/Liqenas, Bilisht-Hocisht-Baban dhe Q.THanë-Q.Plloçë-Dogana Kapshticë te kalueshme pa zinxhire.

Të gjitha akset rrugore që lidhin Njësitë Administrative me rrugën nacionale në Bashkinë Kolonjë, janë të kalueshme me zinxhira. Po punohet për hapjen e rrugës në Njësitë Administrative Çlirim dhe Novoselë.
Akset rrugore brenda qyteteve jane me qarkullim normal.
Ka patur vështirësi në zhvillimin e procesit mësimor në disa shkolla si, Ersekë, Mokër, Vishocicë, Arrëzë.

Qarku Vlorë.

Qarku Vlorë është karakterizuar nga reshje mesatare dhe të dendura. Në zonat me lartësi mbi 1000 m nga niveli i detit ka pasur reshje dëbore.
Segment rrugor në Qafën e Llogorasë është i kalueshëm pa zinxhire.
Segmenti rrugor në Qafën e Muzinës është i kalueshëm pa zinxhire.

Dëbora izolon vendin, në Pukë arrin 2 metra. Ja zonat e bllokuara

ARRSH ben me dije situaten me te fundit te mengjesit te sotem per akset nacionale:

Në Pukë, bora është e shoqëruar me stuhi të fortë dhe në disa zona në Qafë Mali trashësia shkon 1.5-2m.

QARKU TIRANE

Ne rrugen Qafe Priske – Shengjergj, Qafe Priske – Qafe Molle qarkullohen me zinxhire. Segmenti rrugor nga Lana Bregasi-Trau Dajt – Antena – Teleferik, qarkullohet me zinxhire.

Kontraktoret jane ne gadishmeri per cdo situate qe mund te paraqitet.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore dhe te levizin me shpejtesi te reduktuar, sidomos ne rruget ku ka prezence ngricash.

QARKU DURRES

Nuk ka problem ne akset e ketij Qarku.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore dhe te levizin me shpejtesi te reduktuar.

QARKU ELBASAN

Ne segmenin Librazhd –Steblev-Qafe Stude ka 25 cm bore, nga Togez-Qafe Stude qarkullohet me zinxhire.

Nga degezimi i tunelit te Krrabes deri ne Gracen qarkullohet me zinxhire, nuk ka bore por ka ngrica.

Librazhd-Kapshtice reshje te dendura bore eshte punuar me mjete dhe punetore, kalimi pa zinxhire.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te levizin me shpejtesi te reduktuar dhe te respektojne sinjalistiken rrugore. Kujdes te tregohet ne zonat ku ka mundesi te renies se materialeve ne rruge.

QARKU BERAT

Nuk ka probleme per qarkullimin ne akset e ketij Qarku.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore.

QARKU VLORE
Rreth ores 6 te mengjesit kane filluar reshjet e bores ne Llogara qe vazhdojne te dendura dhe pa nderprerje edhe tani. Aktualisht qarkullohet pa zinxhire. Reshtjet jane te dendura rekomandohet perdorimi i zinxhireve ne oret ne vijim. Ne te gjitha akset kontraktoret jane ne gadishmeri.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore.

QARKU GJIROKASTER

Ne segmentin Tepelene-Gjirokaster ne oren 3 te nates ka patur rreshqitje dherash ne vendin e quajtur Uji I Ftohte, vazhdon puna per pastrimin e rruges.Ne aksin rrugor Ura e Leklit – Permet ne piken e ndarjes te rretheve Permet dhe Tepelene, ka ndodhur nje rreshqitje masive e shkembinjve nga shpati i rruges dhe demtim i murit mbajtes.
Rruga eshte ngushtuar dhe eshte e kalueshme me 1 kalim.

Nga ana e kontraktorit eshte vendosur sinjalistika kufizuese dhe eshte bere lajmerimi i Komisariatit te Policise se Permetit per te mos lejuar kalimin e mjeteve me tonazh te larte.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore.

QARKU KORCE

Ne Qarkun e Korces, gjate gjithe nates ka patur rreshje te dendura debore te cila vazhdojne dhe ne keto momente,moti i ftohte dhe temperaturat me minus.
Eshte bere kontrolli i akseve rrugore dhe po punohet ne te gjitha akset per mirembajtje dimerore,pastrim dhe kriposje.
Gjendja ne keto momente eshte kjo:
1- aksi rrugore K/Boboshtice –Dardhe,trashesia shkon 50 cm shoqeruar dhe me erera te forta ,Korce-Voskopoje, kalimi behet me zinxhira
2-aksi Erseke-Carshove kalimi me zinxhira
3-aksiK/Libonik-Lozhan-Mollagrabove kalimi me zinxhira
4-Aksi Korce-Erseke kalimi me zinxhira
5-aksi K/Liqenas –Dogana Gorice kalimi behet me zinxhira
6-Aksi K/Zemblak-K/Liqenas kalimi me zinxhira
Trashesia e debores arrin ne fushore 20-35 ne malore dhe ne disa vende arrin nga 50-70 cm si rezultat i ererave te forta,ne vende si Qafa e Qarrit,Erseke-Borove,Qafa e Biglles.
Element shqetesues perben dhe thyerja e degeve te pemeve anes rrugeve si rezultat i peshes se debores.
Kontraktoret po punojne me kapacitetin e plote te makinerive dhe stafit.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken, te levizin me kujdes ne rruge, te perdorin zinxhiret dhe gomat e bores sidomos ne oret e mengjesit dhe ne mbremje, per shkak te ngricave.

QARKU FIER

Nuk ka probleme ne akset e ketij Qarku. Te gjitha akset po mbahen ne monitorim te vazhdueshem nga kontraktoret.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore.

QARKU LEZHE

Reshje bore te pa perfillshme nuk ka probleme per qarkullimin e automjeteve pervec segmenteve rrugor Ura e Matit-Rreshen Urak dhe shpal-Reps ku trashesia e bores arrin 20 cm dhe qarkullimi rekomandohet pjeserisht me zinxhire.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore.

QARKU KUKES

Ka rreshje te dendura debore rruga Milot- Rreshen-Tuneli Thirres-Morin (Rruga e Kombit)jane marre masat e kalueshme pa zinxhir.Rruget Qafe Mali –Fierze. Kukes – Bushtrice te kalueshme me zinxhire Rruga e Valbones e kalueshme pa zinxhir.
Bajram Curri-Valbon 30 -40 cm bore, po punohet per pastrim dhe kriposje, qarkullimi pjeserisht me zinxhire.
Akset Bajram Curri-Fierze, Ura Dushaj-Sheshi trageteve-lekbibaj ksa 15-20 cm bore, qarkullimi pa zinxhire
Bajram Curri –Kam ka 25 cm bore. Qarkullimi rekomandohet pjeserisht me zinxhire
Rruga Kukes- Bushtrice- K/Domaj-Rec ka 25-30 cm bore, qarkullimi pjeserisht me zinxhire
Rruga Shote Galica-Qender Kukes-Krume 20-25 cm bore, qarkullimi pa zinxhire
Krum-Qafe Prush-Plepa-Kam 20-25 cm bore, qarkullimi pjeserisht me zinxhire.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken, te levizin me kujdes ne rruge, te perdorin zinxhiret dhe gomat e bores sidomos ne oret e mengjesit dhe ne mbremje, per shkak te ngricave.

QARKU DIBER
Segmentet nga Suci-Bulqize-Peshkopi qarkullimi kryhet me zinxhire.
Klos-Bulqize-Peshkopi reshjet e bores shoqerohen edhe me era te forta qe bejne grumbullimin e bores ne rruge.
Aksi Kuben-Vasije ka 40 cm bore qarkullimi rekomandohet me zinxhire. Ne akset e ketij qarku trashesia e bores arrin ne 40 cm dhe qarkullimi rekomandohet te behet me zinxhire.
Kontraktoret kane punuar gjate nates dhe po vazhdon puna per pastrim dhe kriposje.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken, te levizin me kujdes ne rruge, te perdorin zinxhiret dhe gomat e bores sidomos ne oret e mengjesit dhe ne mbremje, per shkak te ngricave.

QARKU SHKODER

Shkoder-Hani Hotit reshje te pakta bore, qarkullohet pa zinxhire. Reshje bore ka ne segmentet Vau Dejes-Puke-Fushe Arrez-Qafe Mali-Fushe Dukagjin.
Ne zonen Puke-Fushe Arrez-Qafe Mali-Fushe Dukagjin bora shoqerohet me ere te forte. Ne disa zona ne Qafe Mali trashesia shkon 1.5-2m. Trashesia normale ne gjithe keto zona eshte rreth 80 cm.
Ne segmentin Q/Lac-Koman ka rreth 5 cm bore, qarkullimi rekomandohet pjeserisht me zinxhire pasi ka prani ngricash. Koplik-Boge-Dedaj –Razem rreth 5cm bore qarkullimi pjeserisht me zinxhire.
K/Hadroj-Q/Bene-Rreshen rreth 10 cm bore rekomandohet qarkullimi pjeserisht me zinxhire.
Qafe Mali-Fierze rreth 40 cm bore, qarkullimi rekomandohet me zinxhire.
Vazhdon puna per pastrimin dhe kriposjen e ketyre akseve, qarkullimi kryhet me zinxhire. Te gjithe kontraktoret jane ne gadishmeri per situatat qe mund te paraqiten.

Rekomandohen perdoruesit e rruges te respektojne sinjalistiken rrugore, sidomos ne oret e mengjesit dhe ne mbremje, per shkak te ngricave.

Bllokime në disa qarqe, 15 fshatra pa energji

Në veri dhe veri-lindje prej orëve të para të mëngjesit të sotëm vijojnë reshjet e dendura të dëborës, në jug shi intensiv, ndërsa pritet dëborë.

News 24 raprton se të paktën 15 fshatra në njësitë Administrative Zejmen dhe Kolsh kanë mbetur pa energji elektrike.

Si pasojë e intensitetit të reshjeve të dëborës probleme janë vërejtur edhe në Qarkun e Elbasanit. Policia e këtij qarku u ka bërë thirrje të gjithë drejtuesve të mjeteve që në aksin rrugor Prrenjas -Qaf Thanë të përdorin zinxhirët.

Policia rrugore vazhdon monitorimin e qarkullimit të automjeteve duke ndihmuar dhe këshilluar drejtuesit e mjeteve të përdorin zinxhirët.

auto_kryesore1516466960-e1518595522754

Ju bëjmë thirrje të gjithë qytetarëve që të shmangin të gjithë lëvizjet e panevojshme dhe në rast emergjence të mos hezitojnë të kërkojnë ndihmën e policisë.

E ndërsa mësohet se të paktën 5 automjete kanë mbetur të bllokuar prej 3 orësh në Dibër si shkak i rënies së reshjeve të mëdha të dëborës.

Kështu të bllokuar kanë mbetur 15 persona dhe nuk ka ardhur asnjë ndihmë nga Emergjencat Civile.

 

Emergjenca nga bora/ Situata sipas qarqeve, ja zonat më problematike

Ministria e Mbrojtjes informon mbi situaten e shkaktuar nga moti i keq qe po ben se fundi ne vend dhe ka shkaktuar problemet e para ne disa zona per shkak te reshjeve te dendura te bores.

bora8

Njoftimi i plote 

Në vijim të informimin për situatën në vend, Ministria e Mbrojtjes ju bën me dije se në bazë të informacioneve të marra nga Qendra Kombëtare Operacionale dhe prefekturat:

1)      Qarku Shkodër. Reshjet e borës janë me intesitet të ulët në zonat urbane (qytete) dhe deri mesatare në zonat rurale, si dhe më intensive në lartësitë malore. Akset rrugore nacionale dhe rurale janë të qarkullueshme pa probleme. Subjektet kontraktore kanë venë në punë të gjithë forcat dhe mjetet, për pastrimin e borës në rrugë dhe për hedhjen e kripës, megjithëse dëbora nuk ka krijuar shtresë.

bora1

2)      Qarku Kukës. Reshjet e borës janë me intesitet të ulët në zonat urbane (qytete) dhe deri mesatare në zonat rurale, si dhe më intensive në lartësitë malore. Akset rrugore nacionale që menaxhohen nga ARRSH dhe ato rurale që menaxhohen nga pushteti vendor janë të qarkullueshme pa probleme. Subjektet kontraktore kanë venë në punë të gjithë forcat dhe mjetet, të cilat po punojnë për pastrimin e dëborës në rrugë dhe për hedhjen e kripës. Trashësia e borës: Tuneli  i Kalimashit 8 cm, Valbonë 9 cm, Qafë Shllak 5 cm, Qafë Tobli 5 cm, Qafë Luzhë 5 cm.

3)      Qarku Dibër. Reshjet e borës janë kryesisht me intesitet të ulët në zonat urbane ku trashësia e borës është 3-5 cm, si dhe me intesitet mesatar në zonat rurale ku trashësia e borës është 20-25 cm, kurse në zonat malore janë me intesitet me të lartë. Akset rrugore nacionale që menaxhohen nga ARRSH dhe ato rurale që menaxhohen nga pushteti vendor (vetëm aksi Peshkopi-Lurë është ende i bllokuar e qarkullohet nga aksi Lurë-Rrëshen) janë të qarkullueshme pa probleme. Subjektet kontraktore kanë venë në punë të gjithë forcat dhe mjetet. Në segmente të rrugëve nacionale si Peshkopi-Kala e Dodës, Ura e Çerenecit-Steblevë, po punohet nga subjektet kontraktore me mjete dhe hedhje të kripës për mbajtjen e këtyre segmenteve rrugore funksionale.

4)      Qarku Lezhë. Reshjet e borës janë të dobta dhe trashësa e borës është 2-5 cm në territorin e bashkisë Lezhë,  si dhe 5 cm në territorin e bashkisë Mirditë, në lartësitë mbi 200 metër. Në territorin e bashkisë Mirditë: Në fshatin Thirrë, Dardhë dhe Xhuxhë, Njësia Administrative Fan, ka borë 20-30 cm. Në fshatin Lajthizë dhe Nënshetaj, Njësia Administrative Orosh, ka 20-25 cm borë. Në fshatin Mërkurth dhe Kumbull, Njësia Administrative Selitë, ka 15-20 cm borë. Akset rrugore nacionale që menaxhohen nga ARRSH dhe ato rurale që menaxhohen nga pushteti vendor janë të qarkullueshme pa probleme. Subjektet kontraktore kanë në gatishmëri të gjithë forcat dhe mjetet.

bora

5)      Në qarqet Elbasan, Korçë, Vlorë, Gjirokastër, Berat, nuk kanë reshje dëbore në zonat urbane dhe rurale. Akset rrugore nacionale dhe rurale janë të qarkullueshme pa probleme. Subjektet kontraktore kanë venë në gatishmëri të gjithë forcat dhe mjetet, për të ndërhyrë në çdo situate emergjente.
Për menaxhimin e kësaj situate MM/SHPFA, strukturat e emergjencave civile janë në gatishmëri dhe monitorim të vazhdushëm të situatës.
Forcat e Armatosura për situatat të emergjences civile të shkaktuara nga reshjet e  borës kanë në gatishmëri kapacitetet operacionale, njerëzore dhe teknikë për shpëtime të posaçme dhe operacionet urgjente si përforcim dhe për të siguruar një përgjigje të menjëhershme. Kapacitetet njerëzore dhe teknike, FA i kanë të vendosura pranë qarqeve me problematike, për të vepruar në një kohe sa më të shkurtër duke u ofruar ndihmë të menjëhershme banorëve që mund të ndodhen në situatë kritike për jetën.

Te lidhura

 

1 KOMENT

Comments are closed.