Çfarë rrezikon Turqia, tentativa për të frenuar rënien e liras mund të kthehet në…

SHPËRNDAJE

Ndërkohë që autoritetet turke mund ta kenë ndalur lirën nga humbjet e mëdha, masat e tyre mund t’i kushtojnë rëndë borxhit të vendit dhe tregjeve të kapitalit.

lira

Duke ‘shtrydhur’ likuiditetin jashtë tregut të këmbimeve valutore në off shore, rregullatori bankar i detyroi spekullatorët të nxisnin rikuperimin e lirisë për të mbajtur pozicionet e tyre, shkruan Bloomberg. Por, kjo e bëri shumë më të vështirë për investitorët e huaj sa i përket blerjes së bonove vendase për të mbrojtur rrezikun e monedhës së tyre.
Obligacionet pesëvjeçare në monedhën vendase u rritën më shumë se 250 pikë bazë javën e kaluar në një rekord të ri dhe indeksi i bursës çoi në humbje globale. Kjo është një shenjë se veprimet e ndërprerjes së hendekut për të frenuar rrëshqitjen e monedhës kishin pasoja të paqëllimshme, madje edhe kur lira bëri një rimëkëmbje mbresëlënëse.

Anders Faergemann, një menaxher fondesh në PineBridge Investments në Londër tha se ‘nëse mbani pasuritë e Turqisë, tani nuk jeni në gjendje të mbrojnë monedhën. E pamë atë në Malajzi vitin e kaluar dhe krijon pasiguri. Ne po shohim të njëjtën gjë në tregun e aksioneve. ”

Investitorët e huaj shkëmbejnë dollarë dhe euro me lirat turke të mbajtura nga bankat lokale nëpërmjet marrëveshjeve të ardhshme , si dhe për të mbrojtur ekspozimin e tyre në vend. Kështu, kur Agjencia për Rregullimin dhe Mbikëqyrjen Bankare, ose BDDK, kufizoi transaksionet e huadhënësve vendas dhe transaksionet e shkëmbimit në 25 për qind të kapitalit aksioner të mërkurën, likuiditeti filloi të bie, normat u rritën dhe shumë investitorë kishin pak mundësi të shisnin pronat.

Rregullatori bankar, të premten, zgjeroi kufijtë e saj mbi këmbimet valutore të derivativëve që nuk barten. Blerjet e bankave turke nga lira dhe derivatet e tjera jo-swap nuk mund të kalojnë 25 për qind të kapitalit aksioner të bankave, tha BDDK në faqen e saj të internetit. Monitor

Te lidhura

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.