Boshllëku emocional: kur diçka mungon, por nuk mund ta shpjegojmë

SHPËRNDAJE

Unë kam një zbrazëti brenda meje që nuk e di kur u formua. Një boshllëk emocional që më bën të ndihem i paplotë, i pamjaftueshëm… Duhet ta mbush me diçka. Ndihem bosh dhe kjo më bën të ndjej trishtim. Boshllëku emocional është një përvojë që ndonjëherë e përjetojmë pas vdekjes së një të dashuri, pas një ndarje dashurie ose thjesht një zhgënjimi.

Ne duhet t’i kushtojmë vëmendjen e duhur, sepse nëse zgjat shumë kohë dhe fillojmë ta mbushim me njerëz ose gjëra, ne vetëm do të krijojmë një mbrojtje sipërfaqësore për arsyen e vërtetë pse zbrazëtia emocionale paraqitet.

Boshllëku i pafund emocional

Shumë njerëz përpiqen ta kompensojnë këtë boshllëk emocional që i mundon duke u strehuar në gjëra materiale. Ti fillon të blesh me detyrim, duke u ndjerë fajtor. Shpenzimi i parave është vetëm një lloj shpëtimi, për t’u shpërqendruar nga diçka që na shkakton kaq shumë dhimbje. Megjithatë, në këtë mënyrë nuk do ta zgjidhim problemin.

Të tjerë zgjedhin të mbushin zbrazëtinë emocionale që ndiejnë me njerëzit që lidhen, manipulojnë dhe përdorin mënyra të ndryshme që të mos ndjehen vetëm. Ky është një gabim serioz, sepse ajo dhemb, si për të tjerët dhe personin në fjalë, duke shkaktuar situata shkatërruese dhe negative.

Boshllëku emocional shkakton zemërim. Njerëzit që vuajnë prej tij shpesh përdorin ushqimin ose vetë-dëmtimet si ngushëllim, pasi ndjenja bëhet aq e padurueshme sa nuk mund të gjejnë mënyra të tjera për t’i shpëtuar problemit.

Origjina në fëmijëri

Fëmijëria, siç e dimë të gjithë, është shumë e rëndësishme, pasi në këtë fazë krijohen të gjitha mangësitë dhe problemet emocionale që krijojnë kaq shumë vështirësi në moshën e rritur. Nëse jeni rritur në një familje të ndarë, nëse prindërit tanë nuk kanë marrëdhënie të shëndosha, ata me siguri nuk iu kanë dhënë atë që keni nevojë.

Si fëmijë ne përshtatemi me gjithçka. Kjo është arsyeja pse, çfarëdo që të ndodhë me ne, nuk do të ketë një ndikim të fortë për sa kohë që jemi të vegjël. Megjithatë, kur rritemi, të gjitha problemet do të vijnë në kokë. Ajo që kemi përjetuar shpërthen në jetën tonë më fortë se kurrë, duke treguar se sa na ka ndikuar jeta.

Ndonjëherë ne nuk e kujtojmë me të vërtetë çka na ka ndodhur në fëmijëri dhe kjo na shkakton shumë dhimbje. Për këtë arsye, kontaktimi i një profesionist është thelbësor. Falë terapisë, ne do të jemi në gjendje të gjurmojmë rrënjën e problemit dhe terapisti do të na sigurojë mjetet e nevojshme për të filluar ecjen në rrugën e mirëqenies.

Boshllëku gjeneron më shumë zbrazëti

Sa më shumë që përpiqemi të gjejmë një zgjidhje, nëse është e jashtme, domethënë nëse përpiqemi të mbushim boshllëkun me njerëz, ushqim ose rroba, boshllëku do të vazhdojë të jetë i pranishëm.

Ne mund të jemi së bashku me atë partner që ne kemi bërë përgjegjës për lumturinë tonë dhe madje edhe të ndjehemi të zbrazët. Ne mund të blejmë shumë gjëra dhe, kur i kemi, mendojmë se boshllëku nuk është plotësuar. Ato janë të padobishme, ato do të kthehen në një rreth vicioz që vetëm do të na shkaktojë ankth dhe parehati.

Ndonjëherë kemi frikë ose dyshojmë nëse duhet të kërkojmë ndihmë, kur, në të vërtetë, do të ishte opsioni më i mirë. Ne nuk mund të merremi gjithmonë me gjithçka. Edhe duke e ditur se çfarë ndodh me ne, nganjëherë nuk kemi mjetet e nevojshme për të ndaluar ecjen në atë rrugë të mbushur me gurë.

Ka ardhur koha që të mos e mbushim atë zbrazëti me gjëra të padobishme dhe t’i fajësojmë prindërit, sepse ata kanë bërë më të mirën e mundshme. Përgjegjësia për mirëqenien tonë të tanishme është vetëm jeta, prandaj le të mbajmë këtë ide dhe të kërkojmë ndihmë.

Na duhet vetëm një shtysë, një “ti nuk je vetëm” për të gjetur jetën e duhur. Sepse në një moment kemi humbur, por kjo nuk do të thotë që nuk mund ta gjejmë njëri-tjetrin. Boshllëku emocional do të vazhdojë t’ju bëjë të ndiheni të zbrazët në qoftë se ju nuk filloni ta rrethoni veten me dashuri.

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / lamiatempestaperfetta.it/Revista Psikologjia

Te lidhura

 

S'KA KOMENTE

Comments are closed.