GRAZIA
Home » Kulture » Fuga: Komunikimi, si ka ndryshuar në shoqërinë shqiptare

Fuga: Komunikimi, si ka ndryshuar në shoqërinë shqiptare

  • Albanian
  • English
  • French
  • German
  • Italian

Filozofi Artan Fuga

“Shoqëria nuk është veçse komunikimi midis individëve që e përbëjnë atë. Komunikimi nuk mund të realizohet jashtë matricës kulturore të shoqërisë, ndërsa shoqëria nuk është një substancë e ngurtë, por tërësia e komunikimeve që ndodhin brenda saj. Komunikimi midis anëtarëve të një kombi jep kombin, midis besimtarëve të një feje jep bashkësinë fetare, midis pjesëtarëve të një institucioni jep institucionin etj… Pa këtë komunikim ndërindividual, as kombi, as feja, as institucionet nuk mund të ekzistojnë”. Kështu shprehet që në krye të librit të tij “Komunikimi në shoqërinë masive”, një botim i shtëpisë botuese “Papirus”, një njeri që i ka kushtuar jetën pikërisht këtij lëmi, akademiku, pedagogu dhe filozofi Artan Fuga. Në këtë botim të tretë, të pasuruar të këtij libri, Fuga vjen me një kërkim më të thelluar në atë çka, siç thotë ai, e bën një komb, një fe, një institucion a gjithçka tjetër të ekzistojë: komunikimi. Bëhet fjalë për komunikimin në Shqipërinë postdiktatoriale, që nuk është më ai vendi i mbyllur, por që tash i duhet të përballet me gjithfarë problematikash, me të cilat bota e qytetëruar është ndeshur shumë më herët: me zhvillimin e shpejtë, lëvizjet demografike, lirinë e fesë, me ndryshimin e pamjeve të qyteteve, fshatrave, peizazhit, përmbysjen e vlerave, me trafikun e rënduar, ndikimin gati të dhunshëm të politikës, mediave dhe të internetit në jetën e përditshme, me dëshirën e madhe për t’u bërë pjesë e Bashkimit Europian. “Gjithçka në fakt është komunikim”, thotë

Autori: Artan Fuga
Titulli: “Komunikimi në shoqërinë masive”
Shtëpia botuese: “Papirus”
Nr. i faqeve: 575
Çmimi: 2000 lekë

Fuga, i cili i merr të gjitha me radhë për të na treguar se çështja e komunikimit është shumë më komplekse nga ç’e mendojmë dhe se për të gjen trajtesa qysh në kohë të antikitetit, veçse si shkencë më vete ajo u krijua dekadave të fundit. Me gjithë prirjen e filozofit për t’u ngritur mbi ngjarjen dhe për të abstraguar mbi të, Fuga e bën të kapshëm veprën e tij për të gjithë, duke u nisur nga raste konkrete, për të shpjeguar një fenomen. “Komunikimi në shoqërinë masive” u drejtohet së pari studentëve, jo thjesht atyre të gazetarisë, por e tejkalon pritshmërinë pedagogjike, duke iu drejtuar një lexuesi më masiv. “Ai arsyeton rreth çështjeve të komunikimit bashkëkohor në shoqërinë masive nisur nga raste konkrete, të cilat përballen nga publiku shqiptar në ditët e sotme. Si të thuash ai ka rrjedhur nga një refleksion i përditësuar, i bërë për një kohë të gjatë, duke mbajtur në vëmendje të veçantë dhe në fokus aspekte të komunikimit në fusha të ndryshme”, shpjegon Fuga në parathënien e librit të tij. Në këtë botim të tretë, Fuga ka ripërtërirë, ka rimarrë çështjet e trajtuara në dy botimet e mëparshme, por duke i rifreskuar ato me problematika aktuale dhe duke e lehtësuar atë nga tema që nuk i përkasin më aktualitetit.

ALMA MILE
Komunikimi nuk mund të realizohet jashtë matricës kulturore të shoqërisë, ndërsa shoqëria nuk është një substancë e ngurtë, por tërësia e komunikimeve që ndodhin brenda saj. Komunikimi midis anëtarëve të një kombi jep kombin, midis besimtarëve të një feje jep bashkësinë fetare, midis pjesëtarëve të një institucioni jep institucionin etj… Pa këtë komunikim ndërindividual, as kombi, as feja, as institucionet nuk mund të ekzistojnë”. Kështu shprehet që në krye të librit të tij “Komunikimi në shoqërinë masive”, një botim i shtëpisë botuese “Papirus”, një njeri që i ka kushtuar jetën pikërisht këtij lëmi, akademiku, pedagogu dhe filozofi Artan Fuga. Në këtë botim të tretë, të pasuruar të këtij libri, Fuga vjen me një kërkim më të thelluar në atë çka, siç thotë ai, e bën një komb, një fe, një institucion a gjithçka tjetër të ekzistojë: komunikimi. Bëhet fjalë për komunikimin në Shqipërinë postdiktatoriale, që nuk është më ai vendi i mbyllur, por që tash i duhet të përballet me gjithfarë problematikash, me të cilat bota e qytetëruar është ndeshur shumë më herët: me zhvillimin e shpejtë, lëvizjet demografike, lirinë e fesë, me ndryshimin e pamjeve të qyteteve, fshatrave, peizazhit, përmbysjen e vlerave, me trafikun e rënduar, ndikimin gati të dhunshëm të politikës, mediave dhe të internetit në jetën e përditshme, me dëshirën e madhe për t’u bërë pjesë e Bashkimit Europian. “Gjithçka në fakt është komunikim”, thotë Fuga, i cili i merr të gjitha me radhë për të na treguar se çështja e komunikimit është shumë më komplekse nga ç’e mendojmë dhe se për të gjen trajtesa qysh në kohë të antikitetit, veçse si shkencë më vete ajo u krijua dekadave të fundit. Me gjithë prirjen e filozofit për t’u ngritur mbi ngjarjen dhe për të abstraguar mbi të, Fuga e bën të kapshëm veprën e tij për të gjithë, duke u nisur nga raste konkrete, për të shpjeguar një fenomen. “Komunikimi në shoqërinë masive” u drejtohet së pari studentëve, jo thjesht atyre të gazetarisë, por e tejkalon pritshmërinë pedagogjike, duke iu drejtuar një lexuesi më masiv. “Ai arsyeton rreth çështjeve të komunikimit bashkëkohor në shoqërinë masive nisur nga raste konkrete, të cilat përballen nga publiku shqiptar në ditët e sotme. Si të thuash ai ka rrjedhur nga një refleksion i përditësuar, i bërë për një kohë të gjatë, duke mbajtur në vëmendje të veçantë dhe në fokus aspekte të komunikimit në fusha të ndryshme”, shpjegon Fuga në parathënien e librit të tij. Në këtë botim të tretë, Fuga ka ripërtërirë, ka rimarrë çështjet e trajtuara në dy botimet e mëparshme, por duke i rifreskuar ato me problematika aktuale dhe duke e lehtësuar atë nga tema që nuk i përkasin më aktualitetit.

AMC

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Panorama Online. Moderatori

Beni nje Koment

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Linkedin
  • RSS

Gazeta Panorama Alexa toolbar

Parashikimi i motit


+23
H: +24°
L: +12°
Tirana
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +25° +25° +25° +24°
+12° +11° +11° +11° +10° +11°
+22
H: +23°
L: +15°
Durres
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +25° +23° +23°
+15° +14° +15° +15° +12° +11°
+22
H: +25°
L: +10°
Elbasan
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+28° +28° +27° +27° +27° +26°
+12° +11° +11° +10° +10° +11°
+18
H: +23°
L: +16°
Vlore
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +24° +24° +24°
+15° +14° +14° +15° +12° +12°
+21
H: +23°
L: +11°
Shkoder
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +25° +25° +26° +25° +24°
+12° +11° +12° +10° +11° +12°
+18
H: +22°
L: +
Korce
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +22° +23° +23°
+ + + + + +
+22
H: +24°
L: +11°
Berat
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +25°
+11° +10° +10° +10° + +10°
+9
H: +22°
L: +
Kukes
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +22° +21° +21° +21° +21°
+ + + + + +
+23
H: +23°
L: +12°
Sarande
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+23° +23° +23° +22° +22° +22°
+11° +12° +11° +10° + +13°
+24
H: +24°
L: +13°
Kavaje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +25°
+13° +13° +12° +12° +11° +11°
+22
H: +22°
L: +12°
Kruje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +23° +21° +22° +21° +20°
+11° +10° +10° +10° +10° +11°
+22
H: +24°
L: +14°
Lezhe
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +24°
+14° +14° +14° +13° +12° +13°
+20
H: +24°
L: +14°
Fier
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +26°
+12° +12° +11° +12° +12° +11°
+18
H: +19°
L: +
Pogradec
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +21°
L: +
Rreshen
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +24° +23° +23° +23° +22°
+ +10° +10° + + +
+23
H: +23°
L: +
Tropoje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +20° +19°
+ + + + + +
+20
H: +23°
L: +
Pristina
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +21° +20°
+ + + + + +
+25
H: +25°
L: +
Prizren
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +24° +23° +24° +24° +23°
+10° + + + + +10°
+23
H: +23°
L: +
Mitrovica
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+20° +20° +19° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Skopje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +22° +23° +23° +23° +23°
+ + + + + +
+24
H: +24°
L: +
Gostivar
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Tetovo
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+16
H: +20°
L: +
Struga
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +20° +20°
+ + + + + +Showbiz

Lifestyle

Teknologji

Kuriozitete

© 2015 Gazeta Panorama ONLINE. All Rights Reserved.   Programuar nga: ikoncept Privacy