GRAZIA
Home » Speciale » Dokumentet, 15 faktet pse Enver Hoxha është kriminel lufte

Dokumentet, 15 faktet pse Enver Hoxha është kriminel lufte

 • Albanian
 • English
 • French
 • German
 • Italian

ENVER HOXHA NE VITET E LUFTES

Një luftë e drejtuar nga një kriminel lufte, me ca kriminelë të tjerë në varësi, nuk ka asgjë për t’u krenuar

I
Në rezolutën e Këshillit të Europës (KE), të miratuar më 25.01.2006, për “Krimet e Regjimeve Totalitare Komuniste”, si krime cilësohen: vrasjet individuale dhe kolektive, ekzekutimet, vdekjet në kampet e internimit, uria, deportimi, torturat, puna skllavëruese dhe forma të tjera masive të terrorit fizik.
Në fakt, gjithçka pati nisur më parë, që në vitin 2003, me propozimin e Presidentit të atëhershëm të Asamblesë së Këshillit të Europës, Rene Van der Linden, i cili mbajti fjalimin “Mbi domosdoshmërinë e dënimit të regjimeve totalitare”. Pas një debati të nxehtë u vendos që tema të ndahej në dy nëntema: moslejimi i heroizimit të nazizmit dhe domosdoshmëria e dënimit të krimeve të komunizmit. Në rezolutën e hartuar dhe të miratuar nga Presidenca e KE më 25 janar 2006 thuhet, ndërmjet të tjerash, se “rënia e regjimeve totalitare në Europën Qendrore dhe Lindore nuk tërhoqi vëmendjen e hetimeve ndërkombëtare për krimet e kryera nga këto regjime, të cilat tejkalojnë dyfishin e viktimave të shkaktuara nga nazizmi. Si rezultat, shoqëritë e këtyre vendeve dhe shoqëritë e Europës Perëndimore nuk janë njohur me krimet që kanë kryer regjimet totalitare komuniste në vendet e tyre. Partitë komuniste ose ato që kanë ndjekur trashëgiminë e komunizmit ekzistojnë me një bazë ligjore në disa prej këtyre vendeve, madje pa e distancuar veten nga krimet masive të komunizmit të kryera në të kaluarën”. Në lidhje me këtë çështje, Presidenca e Asamblesë së KE bën thirrje në rezolutën e saj për të vënë në zbatim një sërë masash për dënimin zyrtar të krimeve të komunizmit. Rezoluta e KE iu dërgua të gjitha parlamenteve të vendeve anëtare, e, ndër to, natyrisht, edhe Parlamentit shqiptar.
Në vitin 2010, Komisioni i BE për Çështjet e Drejtësisë në Bruksel qe përfshirë në analizën e të ashtuquajturës “Deklarata e Pragës”, të hartur nga 6 ministrat e Jashtëm të ish-vendeve komuniste të BE-së, në shtypin tonë dolën avokatët e diktaturës. Thelbin e “Deklaratës së Pragës” e formuloi presidenti i Institutit Shtetëror për Hetimin e Krimeve të Komunizmit, shkrimtari rumun Marius Oprea. Ja çfarë parashtron shkrimtari rumun në këtë deklaratë, që përfshiu qëndrimin e 6 ministrave të vendeve ish-komuniste: “Ne kërkojmë që krimet komuniste të trajtohen njësoj si holokausti, që do të thotë se krimet nga koha e regjimit komunist duhet të trajtohen para drejtësisë në të njëjtën mënyrë. Veprat e tyre nuk duhet të deklarohen se u ka kaluar koha; me këtë problem konfrontohemi të gjithë në ish-vendet komuniste. Ne kërkojmë drejtësinë ligjore, jo vetëm dëmshpërblim moral. Ata që kanë kryer vrasje e gjenocid në emër të komunizmit, duhet të dënohen.”.
Menjëherë pas rezolutës së KE, në të gjitha parlamentet e vendeve ish-komuniste, u miratua nga njëra anë, një ligj i posaçëm i quajtur “Ligji i lustracionit” dhe, nga ana tjetër, u ngritën me shpejtësi institute studimore të posaçme që merren me studimin e krimeve dhe pasojave që kanë shkaktuar regjimet totalitare komuniste. Në Shqipëri, siç e dimë, një ligj i tillë i lustracionit u miratua në Parlament, por u rrëzua nga Gjykata Kushtetuese në fund të vitit 2009. Shqipëria është i vetmi vend ish-komunist që nuk e ka miratuar këtë ligj. Përkundrazi, ka vazhduar edhe më tej t’i ngopë gjykatat, sidomos Gjykatën Kushtetuese me gjyqtarë që vijnë direkt nga përvojat e përgjakshme të regjimit komunist. Por duhet thënë se Parlamenti shqiptar miratoi ngritjen e një Instituti Studimesh për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit, një institucion i pavarur dhe shtetëror, me ligjin dhe buxhetin përkatës, i cili u mishërua nga pushteti ekzekutiv (kryeministria) me një staf tejet të vogël, që në realitet nuk ia mbështeti asnjëherë veprimtarinë studimore e dëshmuese, duke injoruar edhe detyrimin që i caktonte ligji, ndonëse një pjesë të mbështetjes për produktin studimor, dëshmues e botues ky institut e gjeti vetë nëpërmjet bashkëpunimeve me fondacionet e huaja.
 
II
Në Shqipëri ka probleme të tmerrshme me trashëgiminë e komunizmit. Gjithë hapësira publike, institucionale dhe arsimore vazhdon të mbetet e ndotur me mendësinë, veprimin dhe simbolet e saj. Shoqëria jonë vazhdon t’i shëmbëllejë një restaurimi të komunizmit në të gjitha sferat e saj. Klasa politike nuk tregon as vetëdije, as vullnet për të dënuar as të shkuarën, as recidivet totalitare të së shkuarës, duke ngjallur një fëlligështi epidemike mbarëshoqërore në lidhje me vlerat demokratike të lirisë. Përkundrazi, e shkuara e përgjakshme që shkaktoi tragjedinë tonë, përkrahet me të gjitha mënyrat, rehabilitohet, glorifikohet dhe përnderohet zyrtarisht, nga institucionet e kulturës, shkencës, arsimit, medias e deri në nivelet më të larta të shtetit. Provokimet janë bërë të zakonshme dhe duket se elitës sonë intelektuale i ka ngordhur përfundimisht nervi moral. Në pushtetet postkomuniste ka një ligjësi djallëzore: ajo që u nënshtrohet ndryshimeve të vazhdueshme nuk është as e tashmja, as e ardhmja, por ndryshohet pandërprerë vetëm e shkuara. Patosi më i fundit recidivist zyrtar u dëshmua me rastin e 29 Nëntorit, mitit zyrtar komunist të Ditës së Çlirimit, ku me një performancë demonstrative gjatë homazhit në Varrezat e Dëshmorëve të Kombit u valëviten simbolet komuniste dhe formati i madh i portretit të diktatorit Enver Hoxha. Paradoksale, ta mendosh, që Shqipëria, e cila ngre solemnisht portretet e Enver Hoxhës, organizon në Akademinë e Shkencave sesione përkujtimore për familjen e tij, është pikërisht në ditët e pritjes së miratimit si vend kandidat i BE! Nuk e di cili mentor ua ka mbushur mendjen se dyert e BE duhen mësyrë me portretet e diktatorit! Po cila ishte arsyeja që jubileu i “Çlirimit” u nderua me simbolet komuniste dhe me portretin valëvitës të diktatorit? Avokatët e së Keqes thonë se “Enver Hoxha ishte një hero i Luftës”; se roli i tij gjatë Luftës Çlirimtare ka qenë vendimtar etj. etj. Ne që merremi me studimet e dokumenteve në arkiva, të na ndiejnë, por ky Enveri i tyre i dashur na del veçse një kriminel. Një kriminel që shënoi një të çarë të dhimbshme në jetën e kombit, që nxiti një luftë vëllavrasëse, që miratoi dhe ndihmoi masakrën e përllogaritur mbi partizanë kosovarë të Shaban Polluzhës dhe bashkëpjesëmori në kalvarin e vdekjes së tri eshalonëve me partizanë kosovarë sipas itinerarit Prizren-Shkodër-Tivar-Dubrovnik, ku i priti masakrimi i kobshëm serbo-malazez mbi katërmijë e dyqind të rinj kosovarë.
Ne e kuptojmë fare mirë që establishmenti i historianëve komunistë, që i ka marrë gradat me shërbime militante ndaj diktaturës, vazhdon të njëjtën iso, sidomos në kushtet e një kuraje të gjestit politik. Por mendojmë se nuk bëjmë keq t’u dokumentojmë se portreti i udhëheqësit të tyre nuk ka qenë aspak portret heroi, por portreti i një krimineli gjakatar. Dhe duke gjykuar mbi meritat e tij vetëm të kohës së luftës (e cila nuk ishte aspak “antifashiste” dhe sidomos jo “çlirimtare”), po rreshtojmë më poshtë,  po për këtë periudhë, një vështrim të shpejtë të pjesës së dukshme, të dokumentueshme të krimeve të Enver Hoxhës gjatë kësaj lufte.

III

Lufta është një veprimtari kriminale, ngado që ta rrotullosh, por shoqëria njerëzore s’ka mundur kurrë t’i shmanget dhe s’duket se do t’i shmanget edhe në të ardhmen. Megjithatë, edhe në barbarinë e saj kanë vepruar gjithmonë disa parime, norma e zakone, e më vonë ligje. Disa veprimtari, brenda kasaphanës së madhe, janë të ndaluara, sepse, për ironi, konsiderohen krime. Në mbarim të Luftës së Dytë Botërore, edhe në Shqipëri pati gjyqe që dënuan (ose pretenduan se dënonin) krimet e luftës. Fatkeqësia ishte se gjyqet i organizuan fituesit dhe ata dënuan kundërshtarët politikë, jo kriminelët e vërtetë. Ne po japim fillimisht përkufizimin e kriminelëve të luftës, sipas ligjit të krijuar nga komunistët, dhe lexuesi, pasi të lexojë faktet, le të bëjë ballafaqimin e tyre me ligjin dhe të arrijë në përfundimet e tij. Ligji i 23 janarit 1945, mbi të cilin vepruan gjithë gjykatat ushtarake komuniste, nenin 14, e përkufizon kështu krimin e luftës: “Si kriminela lufte, qofshin shqiptarë ose të huaj, konsiderohen: Ata që kanë inspiruar, organizuar, urdhëruar, seksekutuar ose ndihmuar në vepra kriminale, si vrasje, tortura, turpërim femrash, shpërngulje të detyrueshme popullsish, dërgim në fusha përqendrimi, dërgim popullsish në punë të detyrueshme, grabitje, djegie, vjedhje, shkatërrim, plaçkitje të pasunis shtetnore e private; ata që kanë qenë bashkëpunëtorë ose ndihmësa të aparatit terrorist dhe formacioneve terroriste t’okupatorit; ata që kanë urdhëruar dhe ndihmuar mobilizimin e popullit shqiptar për ushtrinë e armikut” (Gazeta Zyrtare, nr 3-bis, 23 janar 1945).
Faktet në lidhje me veprimtarinë e Enver Hoxhës po i rendisim më poshtë.
 
1. Enver Hoxha ka qenë përgjegjës, si anëtar i Komitetit Qendror Provizor të PKSH, për aktet terroriste të kryera nga komunistët e Gjirokastrës, si pasojë e të cilave u vranë 11 persona dhe u plagosën 5 të tjerë. KQP u vendos në dijeni për këto krime, të cilat atij i prezantoheshin si suksese, më 14 nëntor 1942.

2. Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi për pushkatimin e gjashtë xhandarëve të marrë rob nga Brigada I te postkomanda te Varri i Bamit në Tiranë. Ai është vënë në dijeni nga Gogo Nushi në tetor 1943 për  vrasjen e xhandarëve, dhe po brenda atij muaji i ka kthyer përgjigje se vrasja e tyre ishte direktivë e PKSH. Nushi ishte shprehur kundër këtij akti (Xhandarët ishin shqiptarë, forca të ruajtjes së rendit, plus që, pasi u kapën robër ata duheshin trajtuar si robër lufte).

3. Si anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi për pushkatimin e 130 robërve italianë (i vranë për t’u marrë rrobat) në Orenjë, në tetor 1943, dhe 63 robërve ballistë në Matjan të Lushnjës. Për këto krime, Shtabi i Përgjithshëm është vënë në dijeni nga autorët kryesorë të këtij veprimi: Mehmet Shehu dhe Tuk Jakova, komandanti dhe komisari i Brigadës I, më 29 tetor 1943. Në korrespodencën me Shehun, Enver Hoxha nuk i përmend më italianët e masakruar, megjithëse vrasja e robërve ishte krim lufte. Për fshatarët  myzeqarë, ai i tërheq vërejtjen Mehmet Shehut, në letrën e 5 nëntorit 1943, por duke e trajtuar çështjen si një problem politik dhe jo si një krim. Sipas tij, fshatarët s’duheshin vrarë se ashtu mbillej urrejtje në popull ndaj ushtrisë partizane, jo se vrasja e tyre ishte  krim lufte. Për këto krime nuk u ndëshkua askush, duke u inkriminuar kështu gjithë Shtabi i Përgjithshëm, anëtar dhe komisar i të cilit ishte dhe Enver Hoxha.

4. Enver Hoxha është urdhëruesi i vrasjes së partizanit Tele Baçit, pjesë e batalionit “Reshit Çollaku”. Më 24 mars 1944, ai i shkroi Tuk Jakovës: “Tele Baçin duhet ta arrestoni, t’i bëni gjyq dhe ta pushkatoni”. Dhe ashtu ndodhi.

5. Enver Hoxha ka përgjegjësi për grabitjen (shiko ligjin për grabitjen dhe plaçkitjen e pasurisë) e 400-500 kokë bagëti në fshatin Bozhigrad të Korçës, nga batalioni “Fuat Babani”, në prill 1944. Ai urdhëroi më vonë që këto bagëti të ktheheshin, për arsye politike, por krimi nuk u dënua, dhe në të njëjtën letër, 3 maj 1944, Hoxha porosiste që të grabiteshin vetëm bagëtitë e “ndonjë armiku të popullit”. Ai s’kishte asnjë tagër ligjor të përcaktonte kush ishte armik i popullit dhe kush jo.

6. Enver Hoxha ka lëshuar urdhër më 1 qershor 1944 për spastrimin e zonës së Çermenikës, Zaranikës, Tiranë dhe Dibrës, nga kundërshtarët politikë, i cili u shoqërua me humbje jetësh, si nga banorët e këtyre zonave ashtu edhe nga partizanët, dhe shkatërrimin e pronës.

7. Enver Hoxha ka urdhëruar më 1 qershor 1944 vrasjen e Abaz Kupit.

8. Si anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, që më së shumti ai ishte vetë shtabi, ka përgjegjësi për urdhrin, 1 qershor 1944, e djegies së shtëpive të kundërshtarëve politikë, që cilësohen si “tradhtarë” ose “reaksionarë”. Shtabi s’kishte asnjë lloj legjitimiteti dhe tagri ligjor, ai vetë ishte një organizmi i paligjshëm sa kundërshtarët e vet politikë.

9. Si anëtar i Shtabit të Përgjithshëm dhe anëtar i KQ të PKSH, Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi për mobilizimin me forcë të popullsisë në radhët e ushtrisë partizane. Kjo vërtetohet me letrën e Liri Gegës për Shtabin e Përgjithshëm, 16 qershor 1944; nga raportet e Brigadës VIII për KQ të PKSH, 7 korrik 1944, 10 korrik 1944 dhe 17 korrik 1944; nga raporti i Sami Gjeberos, anëtar i sektorit politik në Brigadën VII, 25 korrik 1944.

10. Si anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, Enver Hoxha ka përgjegjësi për këto vepra kriminale të kryera nga Brigada II, në zonën e Dangëllisë, dhe të raportuara në Shtab me letrën e 2 qershorit 1944, nga Beqir Balluku dhe Vasil Konomi. Në Frashër, Përmet: a) sekuestrimin e pasurisë dhe zaptimin e një pjese të shtëpisë (nga partizanët) së Mazllëm Skënderit, partizan i dezertuar; b) sekuestrimin e pasurisë së Hodo Skënderit, se ishte “aspirant në radhët e legalitetit”; c) sekuestrimin e shtëpisë së Seid Skënderit, kryetar i Këshillit Nacionalçlirimtar që kishte kaluar me Ballin. Në Zavalan, Kolonjë: a) djegien e shtëpisë së Izet Hysniut dhe sekuestrimin e bereqetit; b) sekuestrimin e një pjese të pasurisë së tundshme të Halit Kamberit, i akuzuar si ballist dhe pjesëmarrës në djegie shtëpish. Në Piskal: a) Sabri Nuredinit, ballist i akuzuar si pjesëmarrës në djegie shtëpish, iu sekuestrua pasuria, shtëpia nuk iu dogj se i ishte djegur nga gjermanët (kjo specifikohet në dokument nga Beqir Balluku dhe Vasil Konomi); b) Shaqir Mysliut, partizan dezertor, “ju sekuestruan të pestë dhënt qi kishte”. Në Bablaz: Qazim Goblarës iu sekuestrua pasuria, iu dogj shtëpia dhe iu mor peng djali Xhevir Goblara, me kushtin që të lirohej kur të braktisnin Ballin Kombëtar babai dhe dy vëllezërit e tjerë të tij. Në Radovickë: Avni Radovickës, ballist, iu sekuestrua pjesa e pasurisë së tij, shtëpia nuk iu dogj se në të jetonin dhe familjet e dy vëllezërve të tij partizanë (në dokument specifikohet: “çky nuk akuzohet për faje të rënda”). Në Miçan: Nexhip Mustafait dhe Fadil Abdurramanit iu sekuestrua pasuria dhe, nëse nuk braktisnin Ballin brenda 15 ditësh, do t’iu sekuestrohej dhe bereqeti.

11. Si komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë, Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi, i informuar nga Beqir Balluku dhe Vasil Konomi, ai ka qenë në dijeni për këto krime në zonën e Kolonjës dhe, përderisa nuk ka marrë asnjë masë ndaj kriminelëve, i ka aprovuar ato: a) për “internimin e disa nga baballarët e vëllezërit e elemntave të përlyer në punërat e Ballit Kombëtar”, internimi është, në fakt, pengmarrje, sepse bëhet derisa “të dorëzohen në forcat t’ona vëllezërit ose djemt e tyre”;  b) për djegien e pesë shtëpive në fshatin Qafëzez, të cilat u përkisnin personave të akuzuar nga Beqir Balluku dhe Vasil Konomi si strehues të ballistëve dhe informatorë të Ballit; c) për ekzekutimin përpara popullit, me qëllim përhapje terrori, të Dalip Çaushit, i akuzuar si strehues i ballistëve.

12. Si anëtar i KQ të PKSH, ka pasur përgjegjësi, sepse ka aprovuar krimet e Brigadës V, për të cilat e ka vënë në dijeni Manush Myftiu, zv/komisar i brigadës, me raportin e 5 gushtit 1944: a) pushkatimin e 15 vetëve të pafajshëm, njerëz që i morën në shtëpira ose i ndeshën në rrugë, në Kurdari, Kukës; b) djegia e fshatit Sinë në Dibër, “pa asnjë arsye, vetëm për hakmarrje të shokëve të vrarë” (pasi i dogjën shtëpitë, shkruan Myftiu, partizanët shkatërruan dhe gjithçka që kishte shpëtuar nga zjarri).  

13. Si komandant i UNÇ, Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi për vrasjen e partizanit Neki (mungon mbiemri) dhe e ka dënuar vrasësin Nuri Huta. Masa që mori, në dokument të shkruar prej vetë Hoxhës, Nuri Hutës i hoqi vërejtje (20 gusht 1944) dhe e këshilloi të mos provokonte më ngjarje të tilla (pra, vrasësi ishte dhe provokatori). Ngjarja ka ndodhur në Brigadën II. Dokumenti i ShP, nr. 10/rezervat. Për këtë krim janë përgjegjës dhe Beqir Balluku, Vasil Konomi dhe Kiço Ngjela.

14. Si anëtar i KQ të PKSH, Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi për vrasjen e Dr. Rashës, i cili u vra vetëm se Kristo Themelko, komisar i Çetës së Pezës, autor i raportit për KQ (8 shtator 1944), mendonte se ai ishte “agjent i Gestapos dhe i rrezikshëm”. Myslim Peza, komandanti i çetës, ishte kundër.

15. Si anëtar i SHP dhe komisari i tij, Enver Hoxha ka përgjegjësi për djegien e krejt fshatit Starovë, me përjashtim të pak shtëpive “qi qëndronin mirë”, nga Brigada I dhe IV në rrethin e Pogradecit, prill 1944.              

IV
Lista e krimeve për të cilat Enver Hoxha ka pasur përgjegjësi direkte ose indirekte si një nga drejtuesit kryesorë të UNÇ është e gjatë, por dhe kaq mjaftojnë që çdo gjykatë, e përbërë nga juristë natyrisht, do ta shpallte kriminel lufte, në të gjallë apo pas vdekjes, duke u bazuar vetëm në ligjin ushtarak të vetë KANÇ-it, i datës 23 janar 1945, që e kemi cituar në hyrje të artikullit. Për të kuptuar më mirë personalitetin kriminal të Enver Hoxhës, mjaftojmë të citojmë vetë atë, nga një letër që i shkruan Gogo Nushit në lidhje me bashkëpunimin e partizanëve të Beratit (me në krye Gjin Markun) me gjermanët: “Për çështjen e Beratit do të na bëni shumë mirë të mos na shkruani asgjë, pse organizata e Beratit ose, më mirë, udhëheqësit e Beratit janë të tërë rebelë. I kanë prerë krejt lidhjet me ne dhe me Shtabin dhe kur do t’i lidhim këto penjë do ti lyejmë ca me gjak.” Ky citim tregon dimensionin real (makabër, në cilësi) të natyrës kriminale të Enver Hoxhës.   Në 15 argumentet historike të mësipërme, duhet pasur parasysh që, kur përmenden ballistët e akuzuar për djegie shtëpish apo krime të tjera, akuzat janë bërë nga kundërshtarët e tyre dhe ata nuk i kanë shoqëruar akuzat me prova. Përveç kësaj, edhe sikur t’i marrim të mirëqena akuzat, ballistët dhe partizanët kishin të njëjtin autoritet ligjor, ose, e thënë ndryshe, asnjëra palë s’kishte tagër ligjor për veprime të tilla. E dyta, në tekst është përmendur shpesh fjala sekuestrim, ngaqë kjo fjalë është përdorur në dokumentet origjinale, por realisht sekuestrimi, rekuizimi dhe konfiskimi janë eufemizma për grabitjen. Çdo hajdut mund të pretendojë që nuk vjedh, por sekuestron, megjithatë prokuroria nuk do ta merrte parasysh këtë justifikim. Si drejtues i PKSH, Enver Hoxha ka qenë përgjegjës për shumë krime, por ne u ndalëm te krimet e luftës, edhe te këto vetëm aty ku ai ka përgjegjësi të drejtpërdrejtë. Prej këtyre fakteve, ai rezulton se ka qenë kriminel lufte dhe një kriminel lufte nuk mund të nderohet. Jo vetëm kaq, një luftë e drejtuar nga një kriminel lufte, i cili kishte në varësi ca kriminelë të tjerë, nuk ka asgjë për t’u krenuar.
———————
* Autorët e shkrimit janë, përkatësisht, drejtori dhe n/drejtori i Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit (ISKK)


AMC

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Panorama Online. Moderatori

81 Komente per “Dokumentet, 15 faktet pse Enver Hoxha është kriminel lufte”

 1. Artikullin në fjalë do ta lexoi pasi ta jap këtë koment timin në lidhje me këtë artikull!…
  Këto 15-fakte më duken shum, ai pra Enver Hoxha me hoxhixhët e tjerë, mjafton fakti se ata ishin komunistë, që të klasifikohet si kriminel. Kur krejt kësaj ia shtojmë edhe pashkpunimin me Jugosllavët vetem sa e përforcon konstatimin tim. Ky njeri masakroi popullin e tij, në kufijt përbrenda Shqipërisë, dhe u dorzoi tokat shqiptare “vëllazërve” jugosllavë.
  Enver Hoxha Vazhdoi luftën kundër shqiptarëve të vet brenda, dhe u la dorë të lirë “vëllazërve” jugosllav, që këtë pun t`jav kryejn jashtë kufijve të Shqipërisë natyrale. Pra, a kan kriminelët brina, apo jan të këtij lloji!…

 2. prap se prap bisht qeni

  dhe vet anglezet e dhon qe partizanet me te interesuar ishin per aksionet kunder Balli e Legalitetit se sa kunder gjermaneve.
  Dulla me aq krime sa i ka ber shqiperis e popullit shqiptar smeriton as varr te ket.
  sa e sa njerez nuk u gjenden as eshtrat dhe jan masakruar vetem pse ishin kundra ne ide me komunizmin.
  far e keqe .

 3. 15 fakte qe enver hoxha eshte hero kombetar
  1.bashkoi popullin ne lufte kunder fashizmit
  2.krijoi ushtrine nacional-clirimtare.
  3.udhehoqi ate ne fitore kunder fashizmit
  4.formoi qeverine e pare te shtetit shqiptar pas luftes se dyte boterore
  5. krijoi kushtetuten ku u saksionua forma e regjimit republike duke perzene mbretin nga shqiperia.
  6. filloi rindertimin e shtetit te shkateruar nga lufta
  7.u ngriten shkollat ne cdo skaj te vendit duke luftuar analfabetizminduke u finalizuar me universitetin shteteror
  8.denoncoi traktatin e varshaves si dhe nuk lejoi ndarjen e kufijve teShqiperise ne koferencen e paqes ne Paris
  9elektrifikoi gjithe teritotin e Shqiperise ne nje kohe te shkurter
  10.ndertoi fabrika uzina kombinate hidrocentrale
  11.ne nje kohe te shkurter e kthehu Shqiperine nga nje vend buqesor ne nje vend industrialo buqesor te zhvilluar
  12papunesia ne regjimin e Enver Hoxhes ishte zero
  13.kriminaliteti korupsioni droga ishin ne nivelet minimale deri zero
  14.shendetesia ishte falas dhe te gjithe qytetaret e Shqiperise gezonin te drejte te kuroheshin ne spitale pa u diskriminuar
  15. grate gezonin te drejta te barabarta me burrat dhe nuk prekeshin nga askush edhe sikur te dilnin te vetme ne mes te nates per te gjitha cfare kam shkruar me siper dhe per te gjithe te tjerat qenuk mund ti shkruaj ketu e konsideroj Enver Hoxhen hero kombetar

  • asgje nuk ka bere nga keto qe ke shkrojtur ti zoteri,po te tregohesh realist veri nje (nuk ka bere)cdi fjalie qe ke shkrojtur E.H. ishte krimineli me i madh i popullit te vette vdekurit nga urdherat te dala nga goja e tij jane me mijra,te varferit te krijuar nga injoranca e tij jane me mijra,te frikesuar nga diktatura e tij jane 99.9% e popullit te tij,ai ketheu me force dhe frike 35-45% te popullit spiune ndaj familjeve te tyre dhe miqve te tyre,nga e gjithe historia e ketyre 100vjeteve ai ishte udheheqesi mi kriminal ndaj popullit te vet turpi i ketyre 100 vjeteve ka emrin E.H.

  • Lajm i shkelqyer per te gjithe ata dhe ato te cilet kane nostalgji per kohen dhe rregjimin e Enver Hoxhes.
   Korea e Veriut ofron kushte jetese krejt te ngjashme me ish Shqiperine socialiste ku njerezve I ofrohet arsim dhe shendetesi falas, pune e garantuar ne fabrikat dhe uzinat e shumta ne vend, sherbim ushtarak ne ushtrine popullore qe eshte e betuar ne luften e perjetshme kunder imperializmit amerikan qe I ka ditet e numeruara sapo te perfundoje ndertimi I armeve atomike.
   Megjithese vendi I ka dyert e mbyllura per te huajt, rregjimi pret me krahe hapur te gjithe ata qe kane trashegimi komuniste dhe premtojne te punojne besnikerisht si informatore per rregjimin.

  • ka dhe ca te tjera, por kryesoret i ke shkruar. koment i mire

  • Po vendeve te tjera iu munguan keto bema? Ai nuk mund te lavderohet apo justifikohet per gjera qe do t’i bente kushdo.

  • Lavdi vepres se tij.

  • Edhe nese do ti mernim si merita keto qe rrjeshton o valiko, po te kujtoj se qofte edhe per nje urdher per vrasje pas shpine qe ka dhene ai gjate luftes per bashkepuntoret me te ngushte te tij e idealiste komuniste, Enver Hoxha meriton emrin e kriminelit te luftes.
   Edhe lufta ka ligjet e saj e kush i shkel ato, denohet si kriminel lufte.
   Sikur Enver Hoxha ta kishte bere Shqiperine parajsen Eldorado e jo vendin me te varfer ne bote, do te mjaftonte vetem nje veprim kriminal, nje vrasje e pa ligjeshme pas shpine, qe ai te konsiderohet nje vrases. Por sa krime te tilla beri ai me tej ne 40 vitet e diktatures me te eger staliniste ne Evrope ?
   Do ta mirkuptoja cilindo qe te urdheruar prej diktatures, kryen vrasjet te bindur se kishin vrare “armikun” e popullit.
   Por qe te dale dikush sot pas 28 vjetesh qekur ai vdiq e te thote se ai ka merita te medha, do te thote se ka kompleksin e fajeve te vrasesit.

  • Valeriko, me duket se akoma vazhdon te nenevizosh me te kuqe fjalet e komandantit ne veprat e tij , qe shyqyr na i la me shumice. Lexo , e nenvizo qe te na kenaqesh me keto komentet e tua here tjeter.

  • Nuk jam dakort me asnje nga JU,qe e komentoni te “verteten” sa nga njeri ekstrem ne tjetrin.Natyrisht,çdo njeri ka te drejte te shprehet dhe te hedh ne leter ate qe ai beson,pa i privuar bashkefolesit:Personalisht,nuk i shikoj dhe trajtoj ngjarjet bardhe e zi,ka shume ngjyra te tjera.E.Hoxha,duan apo nuk duan shqipetaret i perket historise me te mirat dhe te keqiat qe kane ndodhur gjate 40vjeteve,sistemi qe u instalua ne Shqiperi mbas luftes se 2-te boterore nuk ishte as deshira e E.H,as deshira e kundershtareve te sistemit dhe as deshira e te gjithe shqipetareve,keshtu deshen te medhenjte e asaj kohe dhe vendi jone ishte thjesht nje viktime(sidomos treshja e mirenjohur:Stalin,Rosvelt dhe Curcill) dhe mos harroni se vendi jone eshte trajtuar si aleat i boshtit Rome-Berlin-Tokio,d.m.th,kur te gjithe te tjeret moren demshperblime te shkaktuara nga lufta,Shqiperia nuk u perfill fare:E.Hoxha dhe gjithe te tjeret qe e ndiqnin nuk ishin as me shume dhe as me pak veç kukulla ne duart e Beogradit dhe te Athines( dhe akoma sot e kesaj dite) dhe kur je vegel ben ate qe te rekomandojne.Duhet shume kohe te analizojme( po arritem) 40vjet,por eshte mire qe ata qe marrin mundimin t’a bejne nje analize te tille,duhet ne radhe te pare te jene asnjeanes dhe realist,jo urrejte dhe dashuri,sepse ne kete rast nuk beni gje tjeter veç vazhdimesise se luftes famekeqe te klasave qe perveç perçarjes dhe urrejtjes nuk solli asgje pozitive,mos e helmoni brezin e sotem,ata kane fatin te shikojne ngjarjet ashtu siç kane ndodhur.Historia nuk ka njohur dhe nuk do te njoh kurre nje person publik 100 perqind pozitiv ose 100 perqind negativ,mundohuni te nxirrni ne drite cilesite dhe t’i varrosni veset.flm:

  • Se cfare ka ndertuar EH mund te shikosh 2 korrikun 1990 dhe te shikosh Shqiperine sikur ka dale nga bombardimi atomik ndersa shqiptaret te depresuar e depersonalizuar jane gati te mbyten ne det vetem te largohen nga vendi i vet. Keto jane uzinat e fabrikat e EH. Shqiperia e atehershme nuk kishte asnje rruge te vetme, as kanalizime (as ne kryeqytet), as ujesjelles (ende uji vjen me orare si ne asnje vend te Europes), as rrjet elektrik (rrjet vetem per nje llampe), as nje prodhim qe te kete vlere dhe te jete konkurues dikund. Mos flasim per tragjedite njerezore te pafundme. Per shumecka duhen sy per te pare e veshe per te degjuar. Nuk pretendoj se dikush qe shkruan keshtu 20 vjet me pas, te pranoje realitetin e dhimbshem te ketij vendi nga regjimi diktatorial. keto persona nuk kane qytetarine te pranojne edhe aq sa pranon edhe vete e veja e diktatorit “se kane bere edhe gabime”.

  • nen regjimin e hoxhes se pa fè, jeta e njeriut nuk kishte asnje vlere.

 4. Pershendetje! E lexova artikullin….kam qene 13 vjec kur ra komunizmi…ishte nje ngjarje e jashtezakonshme dhe megjithese i perkisja nje familjeje me probleme me regjimin vetem aty fillova te degjoj per here te pare c’fare ishte komunizmi. Babai im punonte me naften dhe vinte ne shtepi 1 here ne jave..nuk kishte pasur mundesi te studionte as ai as vellezerit dhe motrat por ishin njerez qe lexonin shume..por kjo lloj demokracie qe na serviren eshte dicka qe nuk me ben te lumtur…e pra…babai im ka 20 vjet qe punon ne Greqi dhe ne shtepi vjen 1 here ne 4 muaj….e denoj komunizmin si regjim kriminal…por ama edhe regjimi i diktatures financiare qe po imponon Europa dhe Euro nuk eshte me prapa…po te kemi parasysh si jane katandisur shtetet e europes jugore…varferi ekstreme…papunesi….dhe si rrjedhim..protesta…por nga ta dije populli…mediat flasin vetem per Ukrahinen…gjithsesi…historia ka vlera vetem kur mesohet prej saj….dhe ne nuk po e kuptojme rrezikun e ri qe na kanoset…madje po e presim me tufa lulesh!

 5. Fatkeqesisht Luftes se Komunisteve iu bashkuan dhe te pasurit.Po cfare ndodhi me pas?U denuan pse kishin lindur te pasur.Ne shume raste te pasurit e ndihmuan luften terthorazi dhe pse I shikonin me skepticizem veprimet e Lidershipit Komunist.Krimet dhe vrasjet pas shpine u bene te zakonshme gjate Luftes.Me thoni kush eshte fajtori?Mbas lufte ndodhen te njejtat gjera.Mjafton te kujtosh thenjet e Enverit do tekuptoje ate qe,lufta s;kish mbaruar.Armiku me I rrezikshem eshte ai qe,harrohet;Uji fle,hasmi nuk fle,Lufta e klasave nuk zhduket,ajo sa vjen dhe ashpersohet.Dhe pse klasat u permbysen.Mendoj qe Enveri eshte Krimineli I Popullit te vet.Satanai qe ishpalli lufte,Botes Demokratike,E keqja eBallisteve,Legalisteve dhe se fundmi Komunisteve.

  • BRAVO ELBA KENI SHUME TE DREJTE ///ENVERI DHE KOMUNISTET TOTURUAN GJYSHIN TIM VETEM SE ISHTE I PASUR /AI ASNJE HERE NUK VODHI NUK VRAU NUK OFENDOI NJERI // KRIMI I TIJE ISHTE SE KISHTE PUNUAR ..BENTE TREGETI ME NJE CIFUT .DHE KISHTE LEKE //DHE CFARE TORTURASH /ME KEQ SE GESTAPOJA /NENA ME TREGONTE KUR U RRITA DHE SA TE TJERE TORTURUAN VETEM SE ISHIN TE PASUR ME QINDRA //POR KUSH MUND TE ME THOTE NJE NJERI I CIVILIZUAR A MUND TE BEJE NJE GJE TE TILLE ////JO VETEM NJE KAFSHE NJE EGERSIRE TE TORTURON PER TE VJEDHE LEKET OSE NDONJE MAFIOZ SI AL KAPONE /////PRA ENVERI NUK ISHTE ME I ZGJUAR SE CAPONE AS ME ZEMERMIRE PRANDAJ TE GHITHE FE FLASIN DUHET TA LEXOJNE MIRE HISTORINE .PLOT DHIMBJE TE SHQIPTAREVE

 6. Nje shkrim diletantesh me njohuri politike,historike, juridike, ushtarake 0!
  Keta kujtojne se lufta zhvillohet sipas ndonje skenari te ndonje shkrimtari.
  Faktet qe sjellin autoret jane letra bakalli.
  E verteta eshte se E.Hoxha dhe partizanet shqiptare kane merite se u reshtuan ne krahun Anglo-Sovjeto-Amerikan duke dhene kontributin e tyre ne fitoren mbi fashizmin dhe nazizmin gjakatar.
  Ky akt ka hyre ne histori dhe nuk e luan topi!
  Eshte tjeter problem nese autoret do ta deshironin qe te ishim reshtuar ndryshe!

  • faktetflasinvete

   Artikulli eshte me fakte, emra personash reale dhe dokumenta nga arkivat e shtetit shqiptar.

   Enver Hoxha dhe komunistet shqiptare moren ndihmat dhe keshillat Britanikeve gjate luftes, iu binden servilshem komunisteve jugosllave dhe sapo moren pushtetin me dhune i kthyen kraheve aleateve te vetem qe i ndihmuan me para, materiale dhe arme; Britanikeve dhe Shteteve te Bashkuara.

   Komunistet shqiptare gjithcka mund te kene qene, por aleate te mirefillte te Britanise se Madhe dhe SHBA kurre nuk kane qene. Vegla dhe servile te jugosllaveve dhe sovjetikeve nga fillimi deri ne fund.

  • sa shume i hake genjeshtrat.

 7. Duhet te behet nje prjekt ligj qe prapagandimi i figures se Enver Hoxhes te ndalohet si ndalohet prapaganda per Hitlerin Ku vemi me zbukurimin e figures se Enverit Lumi qe na mori more popull

 8. Nizam Përdrini

  Nje perulje per te gjithe te renet, per kalavarin e mundimshem te te gjithe atyre burrave e grave qe ne burgjet dhe kampet e komunizmit flamurin e tyre nuk e shiten kurre, nuk tradhetuan asnje moment dheun e dyre deri sa i more mi vete. Perreth nesh u ngjallen fantazmat e se shkuares. Nje fjali ne kete shkrim me ben pershtypje ‘Paradoksale, ta mendosh, që Shqipëria, e cila ngre solemnisht portretet e Enver Hoxhës, organizon në Akademinë e Shkencave sesione përkujtimore për familjen e tij, është pikërisht në ditët e pritjes së miratimit si vend kandidat i BE!’ Dhe eshte bere vertete nje perkujtimore per kolonel, gjeneral Kolanecin, ishte bash e bija e enverit ne akademi dhe te vdekur te gjalle te tjere gjasme te shoqates gora qe degjonin me te madhe kenge partizanesh dhe ferkonin barkun se u erdhi partia ne pushtet. Turp o shqiptare kur mes veti mban ende me gjakun tend vampire, mallkimi me i rende rente per te padrejtet ne kete histori!

 9. Poshte enver Hoxha, hitleri I shqiptarevet. U shofshin komunistet dhe lufta e tyre per pushtet.

 10. Nuk arrita ta lexoj deri ne fund kete ”artikull,, i cili ngjall neveri nga cdo pik-
  pamje . Nuk e kam fjalen te fotografia Enverit ,megjithese edhe ajo do pare
  ne kontekstin e ngjarjes ,por e kam gjetke . Pyetja ime e pare eshte : mos
  valle artikull -shkruesi ka dashur qe te Varrezat e Deshmoreve, te deshmo-
  reve partizane te vinin fotografine e Ahmet Zogut apo Hamit Matjanit ???
  Se dyti, ajo qe e ben te neveritshem kete artikull eshte mohimi i Luftes NCL.
  te popullit shqiptar kunder pushtuesve nazi-fashiste ! Kete afirmacion te ketij
  zoterie nuk ia pranon asnje shqiptar qe ka qofte edhe nje gen patriotizmi
  Po qe se me kete artikullin e ketij personi apo personash do te mbeshtete
  Historia e Shqiperise pas nje qind vjetesh , ahere si ky dhe dhjetra milion shqip-
  tare le te bien dakort per mohimin e Luftes heroike NCL. Vetem njegrusht pinjo-
  llesh zogistesh e ballistesh e mohojne kete lufte sepse duan te justifikojne
  kolaboracionizmin e tyre me pushtuesit nazi-fashiste dhe prandaj vene ne nje
  ”plan,, luften NCL, me holokaustin nazist sepse per holokaustin nazist e bejne
  per sy e faqe te botes mbare qe e ka denuar .Por keta pinjollet ballisto-zogiste
  nuk do ta denonin kurre nazizmin sepse prinderit e gjysherit e tyre bashkepunan me te ne lufte kunder partizaneve .
  Historia do ta thote fjalen e vet duan apo nuk duan tradhetaret e popullit shqi-
  tar !

  • DEGJO ALI ..AJO QE JU E QUANI USHTRIA NACIONAL CLIRIMTARE //U KRJUA MBAS PO IKNIN GERMANET////NUK E JETOVA POR BABAI IM KISHTE 2 VELLEZER QE DOLEN PARTIZAN /// DHE KUR E PYETA PERSE XHAJALLARET MARRIN 1000 LEKE NE MUAJ SI VETERANE LUFTE AI MU PERGJIGJ DUKE ME PARE NE SY///// DEGJO MORE BIRE XHAJALLARET TUAJ SAPO PANE QE PO KRIJOHESHIN CETTAT PARTIZANE DHE LUFTA PO MBARONTE MORREN PUSHKET DHE DOLEN PARTIZANE ////POR KURRE NUK KANE QELLUAR ME ARME KUNDER GJEMANEVE////DHE U TREGUAN TE ZGJUAR SE MBAS LUFTE U SHIKONIN ME SY TE MIRE DHE MORREN 1000 LEKE DERI NE VDEKJE ??NDERSA BABAI IM U SHIKONTE SI BALLIST SE NUK U TREGUA HIPOKRIT NUK BERI KOT GJOJA SIC BENE VELLEZERIT E TIJE ….KJO ESHTE E VERTETA ////// DHE DICKA // NGA FRIKA E SPIUNEVE KOMUNISTE XHAJALLARET E MIJ NUK VININ NE SHTEPINE TONE D ME THENE . I NDAU PER SE GJALLI VELLEZERIT FRIKA E MBIJETESES ..BESOJ SE DO TA KUPTOSH ///

  • faktetflasinvete

   Artikulli thote qe fotografia e Enver Hoxhes nuk e meriton te jete aty midis atyre qe me te vertete dhane jeten per lirine e Shqiperise.

   Artikulli thote qe Enver Hoxha qe ne fillimet e tij ka qene kriminel duke vrare jo vetem kundershtaret por edhe te VETET nga kreret deri te partizanet e thjeshte.

   Historia e ka thene fjalen e saj ne Shkurt te 1991 kur e rrezoi dhe terhoqi zvarre qofte edhe simbolikisht permendoren e diktatorit. Do ta thote ashtu sic duhet kur parlamenti shqiptar te beje drejtesine dhe te nxjerri te paligjshem te gjitha figurat, simbolet, ideologjine e kohes se diktatures dhe propandimin e tyre.
   Tradhetaret e popullit shqiptar jane Enver Hoxha dhe komunistet shqiqptare qe per gati gjysem shekulli e lane vendin ne varferi te skajshme dhe dhunuan deri te drejtat me elementare te njerzeve thjesht per interesin e tyre.

 11. Enver Hoxha keputi gishta qe te mos gangrenizohej kemba.
  Krasiti dege per tu shendoshur pema.
  Ka bere dhe krime , por nuk mund te krahasohen me tradhtite e sotme qe ka 23 vjet qe po perpiqen nga paaftesia ose mercenarizmi ta shkaterrojne kete vend, ta grabisin, ta shesin, te na percajne, e ne fund te vijme ne perfundimin
  vetem te huajt mund te na bejne.
  Enver Hoxha ishte proces qe po vazhdon, konsolidoi shtetin dhe ta dha shkolle aq sa cdo rregjim tjeter sdo ja kishte dhene ketij populli.
  Se si kjo dije perdoret po e shohim cdo dite.
  Te paskrupujve te tille sic na udheheqin i tregonte vendin.
  Shqiperine e beri te forte sic nuk kishte qene asnje here.
  Nga barinj beri pilote e dijetare. Sot te tillet shesin banane per mbijetese.
  Dijet qe kemi dhe dashurine qe shfaqim per Shqiperine i kemi nga koha e tij.
  Shiko tekstet shkollore, po vjen koha dhe Skenderbeun ta nxjerrin tradhtare.
  Behen perpjekje te pendohemi pse fituam pavaresine, pse u ndame nga Turqit.
  Enver Hoxha ishte i madh pse beri gabime te pafalshme por dhe realizoi gjera te paarritshme per Shqiptaret.
  Koha do jete deshmitare , ai do lartesohet.Kjo eshte bindja ime.

  • Pergjigje per Bledin
   Me keto bindje qe paske, qofsh ti qe je or Bledi se nga emri dukesh ne moshe te re. E nver Hoxha na e mbushi koken qe ne Amerike ngordhin njerezit per buke e flene poshte urave,dhe ne thonim lum si ne qe lindem ne Shqiperi. Dhe ata qe dilnin jashte shtetit porositeshin qe te propagandonin po krto dije te ndritura qe thua ti. PO ,i ngriti shkollat,por per cfare sherbyen? Pilotet qe thua ti per cfare na hyne ne pune???? me dijetare cafre do te thuash,mos valle ata qe thyeni bllokadad imperialiste,e nuk ja shtrinin doren askujt,e kendej matane populli ngordhte per buke???
   Ti vete pranon qe ka bere krime,pastaj thua qe duhet lartesuar!!!!
   Pak si pa llogjike dhe shume irracionale arsyetimi yt.
   Mund te jemi te pakenaqur nga shume gjera ne dite e sotme,por asgje nuk mund te na ndaloje te shprehim mendimin tone.
   ne kohen e tij edhe une edhe ti per keto qe shprehem,do ishim o ne burg ose me keq ne litar,te jesh i sigurt. Sa per fatin e familjeve tona ai do te ishte i shkruajtur.
   Prandaj para se te lartesosoh mostra te tille qe natyra njerezore sjell ne jete cuditerisht vetem per te keqija,vere veten ne vendin e atyre qe kane vujtur regjimin e tij vertet, qe per nje fjale kane perfunduar ne burg,kujto tollonat dhe mungesat elementare ushqimimore,autorizimet per nje tv ,lavatricet qe shumica se dinin qe egzistonin,etj etj,. E pra , mesa duket nuk ke qene pjese e kesaj kategorie,perndryshe nuk do kishe as me te voglin dyshim.

 12. Ajo qe quhet ushtria nacjonal çlirimtare nuk ishte gje tjeter veçse grumbullimi dhe nxjerrja me dhune e njerezve ne mal .. per ata qe nuk bindeshin qofte individualisht qofte kolektivisht, u digjeshin shtepite dhe u grabitej pasuria (bageti, para, sende e te tjera …). Kto deshmohen nga deshmitar qe ende jetojne por edhe dokuente shkresore.

 13. Hitleri nxori Gjermanine nga kriza, punesoi njerezit dhe rriti mirqenien. E beri Gjermanine superfuqi, poor u ngjit ne pushtet, drejtoi dhe vdiq si diktator dhe kriminel. Gjermania asnjeher nuk ndjeu nostalgji per Hitlerin, per shkak te fuqizimit qe ai i beri Gjermanise, por e denoi dhe e denon çdo dite. Enver Hoxha u ngjit rastesisht dhe mbeti ne fuqi me ndihmen e jugosllaveve. Krijoi shtetin burg, si asnje diktatot tjeter. U mesoi te burgosurve shtetas te lexonin, dhe i vuri te lexonin me detyrim dogmat e tij, veprat e tij mbushur me mashtrime e genjeshtra. Diplomoi me plan nje grusht njarezish sa per te mbajtur gjalle fabrikat e ndertuara me makineri qe ja fali Rusia e me vone Kina. I vuri te gjithe te punonin pa para per te ndertuar ca rruge sakate ku ne 60 vjet qarkullonte nje automjet ne ore i luftes se dyte boterore, ndertoi me pune vullnetare ndonje hekurudhe ku kalonin trena qe bota as per mallra nuk i perdorte me. Mbasi krijoi popullin skllav e vuri ate ne pune dite e nate dhe e paguante sa per te mbajtur shpirtin me buk that. Krijoi kontrabanden me te madhe te duhanit, pra krijoi shtetin kontrabandist e mafioz, aktet kryeheshin nga qeveria dhe ai vet. Ndertoi hidrocentrale me turbina te falura, qe prodhonin drite sa per nje llamp elektrike. Po te vije TV, Radjo, hekur per te hekuros (te tjerat mungonin) njeheresh ne pune te digjeshin siguresat,Nxori listen e bukes, te ushqimeve baze, dhe dyqanet i la te shisnin vetem qep e presh. Per te blere TV, lavatriçe, frigorifer duhej te te aprovonte nderrmarja sepse keto mallra vinin me plan. Jo te gjithe kishin te drejte te blinin TV e te tjera sende. Ndertoi shkolla per te shperlare trurin gjeneratave nga ku do te dilnin gjeneratat e reja te spiuneve, vrasesve, perdhunuesve, dhe te ashtequajturve intelektual qe me pare se te mesonin zanatet duhej te mesonin si ti bindeshin partise dhe enverit. Denoi, pushkatoi, vari, internoi pa meshire qe nga foshnja ne bark te nenes, vet nenen shtatzene e deri te plaku 100 vjeç. Historia e Enver Hoxhes dhe klanit te tij, eshte historia e nje perbindeshi qe ja kalon çdo perbindeshi qe ka nxjerr vet globi. Nostalgjiket e tij jane mbetjet, fekalet e Enver Hoxhes qe la pas mbas vdekjes, jane dora e tij kriminale qe akoma kullon gjak, jane mendja e tij perverse qe shpiku dhe aplikoi format me te egra te tortures dhe denimit ndaj popullit.

 14. Deshmoret e 4 Shkurtit

  Ky eshte nje shkrim fare i pavlere dhe ku konstatohet vetem se qellimi i tij:te mohoje Levizjen Nacional-Clirimtare e cila ishte levizje per clirim kombtar pa dallim feje,krahine dhe ideje.Ne kete levizje qe autoret tentojne ta paraqesin si “levizje kriminale dhe hajdute”, moren pjese te gjitha shtresat e popullit shqiptar madje edhe studentet universitare qe erdhen nga jasht si Ptoleme Xhuvani (nga Franca) e te tjere.Edhe te pasurit se lufta nuk behet me “gogla”.Te gjithe pjestaret e familjes time edhe kusherinjte moren pjese ne kete levizje madje derdhen edhe gjak pavarsisht se ishin pronare dyqanesh,toka,ullishte,shtepi,mulli vaji,diploma jashte shtetit dhe u shkelen me kembe pas 1944 shume me teper se keta qe jane vetquajtur “te persekutuar” qe kane spiunuar njeri-tjetrin gje te cilen e bejne edhe sot.Por,fukaraja vuante per buken e gojes dhe fashizmi jo vetem qe shkeli Atdheun e dashur por synonte zhdukjen e popullit shqiptar me ane te kolonizimit.Tjeter jane krimet qe jane bere gjate dhe pas Luftes tjeter Levizja Nac.Clirimtare.Edhe Shefqet Beja (ndjese paste) dhe Selaudin Toto(Ndjese paste) daja i Sabri Godos, nga me te shquarit djem te Shqiperise moren pjese ne lufte (ishin anetare te Keshillit te Pergjithshem Nac.Clir.dhe u ekzekutuan pas Clirimit.Shefqet Beja deklaroi ne gjygj:Levizja Nac-Clirimtare ishte lufte per clirim kombtar dhe jo per vendosjen e nje ideologjie te caktuar! Por,ne nuk kemi historiane,kemi sahalepires(me falni bythelepires) te pushteteve duke ju lene shteg ketyre rrugaceve pseudointelektuale te shkruajne pacavure te tilla dizinformuese dhe qe ju vijne per shtat mbeturinave te fashizmit italo-shqiptar prej te cilit vodhen fonde e ndertuan villa madheshtore kur populli jetonte neper kasolle.Ku eshte Akadermia e Shkencave ? Po ha qofte neper zgeqe ? Per cfare demokracie bejne fjale keta kur populli jeton neper kazane plehrash dhe pleqte vdesin rrugeve ne skena deportimi te ngjashme me ato te judejve ? Jazek ju qofte !

 15. RRoft heroizmi i HAMZA KASTRIOTIT posht SKENDERBEU qe vrau SHQIPTARET ne luft kunder ushtris osmane qe po sillte zhvillim ne SHQIPRI,RRofte HESAT PASH TOPTANI qe ruajti te pa prekshem territorin SHQIPTAR,rrofte ABAZ KUPI, HAMIT MATJANI,rrofte ushtria ITALJANE qe solli begatin dhe demokracin ne vitin 39te,rroft ZOGU qe mori te ter thesarin e shtetit se rrinte kot dhe na kishte zen vendin neper banka,rroft ZOGU qe SHKOI ne perendim ne tridhtenenten qe te linte te qet ushtrin ITALIANE qe po sillte demokracin ktu tek ne,posht tradhtaret e kombit partizanet qe luftuan kunder NAZIZMIT dhe FASHIZMIT,qe na sollen me vete demokracin e shum pritur,RRofshin ballisto zogistet dhe kuislinget,qe me sakrificen e tyre sublime luftuan kra ushtris HITLERJANE dhe ushtris FASHISTE per mbrojtien e demokracis qe sollen kta te fundit,rroft njeriu me paqsor dhe luftetari i te drejtave te njeriut mbas lufte HAMIT MATJANI dhe patrioti GJON MARKAGJONI,qe ju versulen SHQIPRIS nga te kater anet me kater mij banda te ndryshme, qe luftonin per lirin dhe demokracin tone.

 16. Une sic e kam thene edhe njehere tjeter nuk jam ekstremist ne kuptimin qe mund te mbroje me fanatizem figuren e Enver Hoxhes sepse jane bere dhe gabimet qe dihen,por mund te them me plot bindje se ne qofte se sot behet nje referendum popullor ,populli do thote me voten e tij se Ai ka qene nje figure e madhe kombetare qe luftoi per kombin shqiptar dhe per interesat e populit.Persa i perket shkrimeve keto jane me se subiektive,inatcore dhe hakmarese.Ata qe kane bertitur dhe cjerre pas rezimit te komunizmit ne shqiperi e kane bere ate jo se iu dogj barku per lirine dhe demokracine porper te mbushur xhepat ne kurriz te popullit sic edhe u be.Me keto qe komentoje nuk dua te them se jemi dakort per nje kthim prapa,nuk jemi dakort per ata qe jane denuar me te vertet padrejtesisht,por nuk jemi dhe per mendimin bardh e zi.Historia eshte histori dhe nuk mund te mohohet se do njeri apo tjetri,por shumica vendos e pergjtheshmja vendos,faktet dhe dokumentat vendosin.

 17. Enver hoxha pati gabime por shqiperine nuk e dogji nuk e shkateroj, e shiti sic beri zoti sali, zogu e te tjere.

 18. Qe Enver Hoxha ishte kriminel sadist, ket nuk e luan topi. Atyre qe akoma kane nostalgji per Enverin dua t`ju them vetem nje fakt. Enveri vrau gjithe bashkepunetoret e tij me te ngusht duke i cilesuar “tradhetare”, pra kur ai vrau shoket e tij, imagjino cfar ka bere me kundershtaret? A mund te quheshin tradhetare(edhe sipas logjikes komuniste) Koci Xoxe, Nako Spiru, Kristo Themelko, Pandi Kristo, Bedri Spahiu, Tuk Jakova, Teme Sejko, Liri Belishova, Liri Gega, Dali Ndreu, Beqir Balluku, Petrit Dume, Hito Cako, Abdyl Kellezi, Koco Theodhosi, Todi Lubonja, Fadil Pacrami, Kico Ngjela, Mehmet Shehu, Kadri Hazbiu, etj, te gjithe pjesmarres aktive dhe me detyra te larta ne luften NCL e me pas. Pra, a mun te quhen keta tradhetare? Ne rast se ishin tradhetare atehere kush e beri luften partizane, tradhetaret? Keshtu qe, vetem me lete analize te shkurter vertetohet qarte qe Enver Hoxha ishte kriminel Sadist i paskrupullt!

 19. turp per ty granit …a je i marre …si mund te thaush enveri figure kombetare o njeri …po keta luftuan gjermante qe ishin me ne ;Xhafer deva e marije shllaku me gjermenet e bashkuan shqiperine e kosoven ,,e Enver famekeqi me milladin popovic e yugosllave e ndan perseri kosoven trime ….enevri vrau ;qemal satafen se e donte nexhmijen ,pastaj Mehmet shehun ,,,ky erdhe pushtet si kukull e yugosllaveve ,,,vetem vrau patriote ,,,,,ky Enver shkau ..shporri nga listat e faksimilimit te pavaresise se shqiperise figurat kombetare qe ishin neneshkrues ;mithat frasherin e bedri pejanin ,,,,ky me milladin popovicin vetem dhunonin femra shqiptare ,,,,naten rrinte me serb e diten vajtonte si kali i trojes …enverin e mallkofte historia ,,mire thoshte mandela i shqiptareve ;adem demaci .:Enver hoxhes duhet me ja hjeke eshtrat nga varri prej shqiperise ,,,,,

 20. ky “heroi” sic na e quajn disa
  1- pik se pari nuk beri lufte kunder nazi-fashisteve per interesat e shtetit shqiptar sepse thjesht nuk mund te matej me “llastiqe e shkopinj” kunder ushtrise gjermane, po luftoi kunder kundershtareve te tij SHQIPTARE per interesa personal sic ndodh fatkeqsisht dhe sot
  2- krijoi “kushtetuten” me cnjerzore te historise se shqiperise (hoqi pronen private etj. etj.
  3- mbushi administraten me SPIUNE e tradhtare. ne gjith shqiperine perdori politiken e terrorit dhe internimit per ata intelektuale dhe patriote te cmuar qe donin nje shqiperi PERENDIMORE
  4- edhe ato shkollat qe u hapen ishin per te privilegjuarit dhe te mbushura me pedagoge komuniste qe as nuk ja kishin fare haberin per leksionet qe jepnin dhe sidomos HISTORIA u shkruajt nga komuniste qe shkruanin cfar donte partia. Ne ABETARE shkruhej “abetare fort te dua………………….kam mesuar te lexoj dhe PARTINE TA NDEROJ” = (injorrance totale)
  5- rrogat ishin aq mizore sa qe njerzit jetonin per te ngrene jo hanin per te jetuar, (kjo ishte ideja e jetes per popullin nga PP)
  6- mirqenia dhe jetegjatsia ishin nga me te uletat ne ballkan….nje 50 vjecar e quante veten plak
  7- edukoi popullin me injorance dhe i beri dembel (shiko realitetin sot)

 21. Ballistet luftuan kunder komunizmit o ALI trimi dhe jo kunder partizaneve . Nga shkrimet qe lexojme duket qe ose ja ke pare hajrin atij sistemi ose je nje miop ideologjik dhe se ti nuk di me shume se çke mesuar ne kohen e Dulles apo nga librat e marksizmit te shkolles se Panteres se zeze ( nexhmies ) .Nuk kam ndermend te te them lexo me shume ne aspektin historik te ngjarjeve sepse e shoh qe cd-ja e trurit te eshte kompletuar vetem me ideologji dhe ska me vend bosh per tu mbushur jashte asaj qe ti e verteton me shkrimet e tua . Qofsh ti qe je se ti thuresh histori kanibalit dhe krimineleve qe ai bashke me ppsh i bene Shqiperise ne çdo aspekt vetem nje ideologjik i çmendur eshte i afte ta beje . Ndersa Ahmet Zogu perveç se te mirave ( sigurisht me pak gabime , normal ) nuk di te kete vrare apo prere , burgosur e internuar , zhdukur apo terrorizuar nje komb te tere gjate kohes qe ai drejtoj Shqiperine ( perjashto ata qe u pelqente te dilnin mbi ligjin ) . Ne familjen time kam patur kater vete qe kane luftuar ne kohen e luftes dhe ti se di por ta them une qe ishin dhe vdiqen me barkun bosh dhe ne nje skamje te tmerreshme dhe shikonin me nenqeshje historite dhe lavdet qe ai Dulla thurte per veten dhe krimet e tij bile pa e bere bam asnjehere . Kjo nuk falet o Ali , te keqijat qe kane bere te tjeret para luftes jane mikroskopike me ato qe vampiret e kuq i bene shqiptareve per 45 vjet pa pike meshire .

 22. ky e beri popullin spiun dhe e edukoi me injorrance

 23. Ka tre momente historia e Shqipërisë që të huajtë dhe pyesin,por qe dhe gjenden ne të gjitha enciklopedite e botes:
  Une po pyes ju pergjigjuni:
  1- Kush e beri Kuvendin e Lezhës dhe kur?
  2-Kush e shpalli pavarsinë e Shqiperise dhe kur?
  3-Shqiperia dhe sot ka sistemin REPUBLIKE, kush e shpalli dhe kur?
  Keto jane tre pyetje historike qe nuk ka mal ti varros,sepse varroset vet Shqiperia!
  Ka dytesore,si lufta clirimtare qe kishte mbeshtetje nga angloamerikanet,kishte ceta partizane,brigata,divizione…Kjo ishte ushtri e organizuar që nderoi vendin sepse luftoi kunder nazifashizmit dhe tradhetareve(koloboracionisteve,term ky i shpikur nga norvegjezet qe pushkatuan mijra)Ka date fitorja mbi nazifashizmin? Kush ishte komandanti i luftes sepse e pamundur te mos njihet!…
  Ligjet e luftes kane ekstremitetet e tyre ndaj nuk merren parasysh gabimet, difektet sepse ligjet e luftes dhe fitimtaret nuk gjykohen si futbollistet kur fitojne 3-1,pse ben nje autogol a humben vemendjen…
  Ka dhe nje kriter botror qe nuk lejon perplasjet “si dokumentat” sekret qe hapen pas 100 vjetesh,figurat e medha drejtuese duan 150-200 vjet të “piqen” dhe vetem historjanet i gjykojnë me kritere shkencore!
  Dalja e Shqiperise nga feudalizmi eshte merit e komunisteve dhe shkollat,ndermarrjet qe u prishen dhe hidrocentralet jane merite e tyre!
  Fundja dhe Mandela ishte komunist!

 24. nuk do tja dije mali i larte nga peshtymat e kolaboracionisteve

 25. mjafton te shikoni kete foto ku Enveri duket sikur vjen nga pushimet jo nga lufta .. edhe ata te tjeret rreth tij, nuk ua merr rripi barkun ..

 26. Jemi nje vend pa perspektive…ka 20 vjet qe na mbajne peng…ka 20 vjet qe jetojme me parate e refugjateve (tani dhe ato mungojne) …per cfare kemi votuar…per cfare votojme…le vene tritol ne te gjitha pallatet e paligjshme…le ti fusin ne burg te korruptuarit…le te bejne c’te duaaaaaan….ne tavolina po mungon buka…dhe ai qe s’ka buke s’ka goje…s’ka ide…nuk i intereson Enver Hoxha e compani…Mjaaaaaft na ngopet me luge bosh!!!! Populli do puneeee!!! do shprese!!!!!

 27. PO hoqet historin e vetme te lavdishme te kombit SHQIPTAR luften nacional ,çlirimtare,ne si popull dalim nje popull pa fler dhe pa histori,çfar do tregojm ne historin e ZOGUT si vodhi thesarin e shtetit dhe ja mbathi nga syt kembet,apo per aferet e ESAT TOPTANIT per te shitur SHQIPRIN,apo do tregojm per historin e XHAFERR DEVES qe pushkatoi ne llogari te nazizmit 104 djem dhe vajza,apo per heroizmat e ballit kombetar qe luftuan kra HITLERIT kunder interesave te kombit,apo per ato heronjt e skutave qe vinin dhe vrisnin popullin ne llogari te spiunazhit SERB ,GREK ,dhe ANGLOAMERIKAN, per çfar heroizmash do flasim per heroizma cubash si ato te bandave qe permenda me lart si puna HAMIT MATJANIT dhe GJON MARKAGJONIT,po e kuptoni qe pa ENVER HOXHEN ky vend nuk ka histori,duan apo nuk duan njerzit dhe pasardhesit e atyre qe luftuan kunder atdheut BALLISTOZOGISTET,ky komb ngelet vetem me histori hajdutesh cubash kriminelesh dhe tradhtaresh,HIQENI historin me te lavdishme qe doni apo nuk doni ju e beri njeriu qe armiqve te kti kombi ja nxiu jeten siç e meritonin,ju beri dhe ta qani kur vdiq,tani lodheni kot se nuk keni si te merrni hak o njeres vetem do i tregoni botes se keni vetem histori hajdutesh kaçakesh dhe cubash, qe vrasin mas ferre siç kerkoni te beni sot qe zieni me mullijt e eres me kte problem si donkishoti se ai qe urreni beri çdeshi e rrespektuat ju qe shani ose te paret tuaj si pak te tjer,dhe ju llumi i kti kombi sot duke hedhur balt vende pa vend medoni se po rregulloni biografin tuaj sa te mjer qe jeni kte nuk arrini te kuptoni.

 28. OHOU, SA TE PAPUNE PASKA KY VEND???!!!

 29. Nuk barazohet umbesi me fituesin,Nje pjese nga ju ikini me te degjuare jo me te pare , kjo edhe per shkak te moshes, Eshte e natyreshme qe humbesi kerkon te zvogloje gabimet (fajet) duke edhur balte mbi fituesin,Thuhet se shoqeria ne tersi nuk i kupton keto krime te Enverit dhe nuk distancohet, por c’ jane ca individe me mllefe para gjithe shoqeris? Nuk jane asgje, Per derisa 29 nentori perkujtohet si dita e fitores mbi nazizmin patjeter qe portreti komandantit qe realizoj kete fitore duhet te nderohet.Nese ka gabime te tjera te kritikohet, por nuk eshte gabim qe ne lufte te mos ndeshkosh bashkepuntoret e pushtuesit. Apo kerkoni te lartesojme sot spiunat qe viheshin ne sherbim te vendeve te uaja.Po sot cili shtet i fal spiunet? Une jam dakort qe cilido qe eshte denuare padrejtesisht te hapin gjuq dhe te gjykohet me ligjet e kohes dhe te mare pafajsine. por shoqeria sot nuk ka pse te bjere nen pasionin e disa te denuareve qe me te drejte e kane bere burgun. Ka shume raste qe jane vrare njerz nga spiunet e gjermaneve dhe keta sot kerkojne dhe shperblim. Turp.

  • Nese me bind me fakte se Enveri nuk ishte pjelle e komunisteve jugosllave e nese me bind me fakte se jugosllavet nuk na kane pushtuar asnjehere tokat tona, do te besoja ty o Feim e jo historise qe e kam perjetuar vete.

 30. Historia e njerezimit nuk njeh asnje lufte ku te mos jene bere gabime, faje dhe krime. As Lufta e Dyte Boterore nuk perjashtohet nga ky rregull. As forcat partizane nuk perjashtohen nga ky rregull. Gjithe problemi eshte se kundershtaret e komunisteve ( ne fakt te te gjithe partizaneve ) ishin jo vetem kundershtare te tyre por edhe kundershtare te aleances Angli-BRSS-SHBA etj. Ata paten kryer me mijera krime ( te cilat jane te dokumentuara dhe jo ashtu si thone autoret ) dhe i paten kryer duke qene ne sherbim te pushtuesve. Krimet e tyre nuk ka as moral, as fe, as kombetarizem dhe as drejtesi ne bote qe t’i justifikoje. Madje, edhe pas 1944 shumica e tyre e pesuan pikerisht per shkak te krimeve qe kishin kryer me pare, ata vete ose paraardhesit e tyre ose e pesuan sepse iu dolen ne mbrojtje krimeve te paraardhesve. Kur Ushtrite Aleate iu afruan Gjermanise dhe depertuan drejt Berlinit, vetem bombardimet Anglo-amerikane ne Drezden shkaktuan rreth 70 mije viktime, kryesisht civile. Si duhen cilesuar keto sot nga ” antikomunistet e cartur shqiptare “? Qe Enver Hoxha dhe drejtues te tjere komuniste duhen denuar per shume faje te bere nga 1944-1990 kjo s’ka kurrfare dyshimi, por nuk e kane kete te drejte ata qe mohojne luften e partizaneve, te njohur nga i gjithe koalicioni boteror antifashist- antinazist. Nuk e kane kete te drejte ata qe na hiqen si atdhetare por shume prej tyre kane qene ne sherbim te zbulimeve te huaja, kane kryer spiunash, diversion, terror dhe akte te tjera kriminale me porosi te agjenturave te huaja. Se, po t’i zbulohen petet lakrorit dalin aq pislleqe sa te cmendet nje popull i tere. Une ndiej keqardhje dhe,madje, dhimbje per individe apo familje qe e kane pesuar padrejtesisht, por e verteta e madhe eshte se shumica dermuese jane denuar mete drejte. Te persekutuarit do te ishte mire te merrnin gjithe demshperblimet dhe te integroheshin ( shume prej tyre jane integruar tashme ) ne shoqerine shqiptare dhe te mos kerkojne qe nje 5% i popullsise t’i imponohet pjeses tjeter. Sa me shume te kembengulin ne revanshin e tyre, aq me te neveritshem do te behen dhe, ajo keqardhje qe ne ndiejme prej 25 vitesh per ta, ekziston mundesia te kthehet ne perbuzje. Une nuk e deshiroj kete gje.

 31. Mendoj se ky shkrim ne eshte I institutit ,tu dergohet te gjitha ambasadave te shteteve anetare te NATO qe 50 vjet kane qene antikomuniste dhe sot kane 20 vjet qe mbeshtetin komunistet ne Shqiperi me ne krye ambasadoret e USA ne shqiperi

 32. e keqja eshte se shum komentues ketu e identifikojne luften nacjonal ç… me Enver Hoxhen, kur dihet se shumica qe moren pjese ne ate (ata qe dolen me deshire) dolen per ide patriotike dhe nuk kishin te benin me komunizmin e komunistet edhe pse komandoheshin prej tyre .. mbas lufte keta ishin te zhgenjyerit e vertet, sepse kishin luftuar per nje Shqiperi te lire dhe jo per nje Shqiperi te klanit te kuq .. Ne kete artikull nuk mohohet lufta ne asnje rresht, poor permenden krimet e luftes te Enver Hoxhes dhe komunisteve .. Enver Hoxha e degradoi kete lufte ne nje lufte civile me beteja te pergjakshme per pushtet .. KY ESHTE FAKT

 33. fakte me te vertete te tmerrshme,por ka edhe shume te tjera.nuk i beri vetem te gjitha keto gjera,e lejuan dhe e ndihmuan edhe te tjeret.ceshtja nuk eshte lufta e popullit kunder pushtuesve,ceshtja eshte vleresimi i nje figure ne historine e nje populli.nuk mendoj se ka rendesi rradhitja ne krah te atyre qe duan Enverin apo ne krah te atyre qe e shajne.problemi eshte qe shqiptaret akoma nuk kane zene karar si popull,si komb,si shtet dhe kjo per faj te atyre qe i kane drejtuar.per sa i perket fakteve te siperpermendura mendoj se krimet qe nje njeri kryen duhen denuar pavaresisht meritave qe ai mund te kete.

 34. Ketu jane parasdhtruar vetem 15 arsye pse E.H. quhet kriminel, por nuk jane permendur raste te tjera qe shkojne me dhjetra mija duke filluar nga ata te cileve ua kishte friken se mos i zinin karriken, e duke mbaruar dhe tek shoket,miqte,farefisinsi i semure paranoiak qe ishte. Diktatoret kane shume gjera te perbashketa. Te njejtat sjellje kishte dhe Stalini ,babai i tij shpirteror. Po keshtu dhe Hitleri per te mos u zgjatur me lojin e speciet e gjithe diktatoreve. Autoret flasin me gjuhen e arkivave dhe uroj ta cojne punen e tyre me perpara. Kete gje duhet ta shpien me tutje sidomos me te rinjte per te krijuar si ne gjithe Europen KUJTESEN HISTORIKE aq te domosdoshme per brezin e ri qe do te ngreje nje shtet Europian enderr kjo e shume shqiptareve qe u asgjesuan apo vuajten kalvarin qe u rezervoi ky “udheheqes i dashur” dhe i permjerur ne bulevardin e Tiranes nje here e mire. Cdo imazh qe duan te intersektojne ne kete kohe do mbese i zbehte dhe i pakrahasueshem nga efekti. Nostalgjikeve mjerane qe paten disa privilegje ne ate kohe dhe bijte e tyre qe pasojne per inerci e jo per shije me keqardhje i keshilloj te reflektojne e te ecin me hapin europian te qyteterimit i cili natyrisht ka nevoje per nje reforme dhe ne mentalitet
  Bordi

 35. Nuk mjafton te permendesh vetem cfare kane bere partizanet por duhen dhene edhe fakte te para nga kendveshtrimi i LN Clirimtare.Se fundi kam lexuar kujtimet e M.Gjilas anetar i byrose politike Jugosllave deri ne 1959 , i cili kritikon linjen e ndjekur nga Tito lidhur me pushkatimet etj gjera te zakonshme per nje lufte nac-clirimtare por edhe civile.mgjthate edhe sot e kujtojne si nje figure legjendare te gjithe popujt e ish Jugosllavise.Cdo sistem revoluzionar ka ne brendesi te vet dhunen dhe per te sjelle ndryshime te medha ne jeten e nje populli do te jesh gjithmone drastik dhe i diskutueshem ne vendimmarje.Diktatura nuk ka nevoje per koment, por me cpo shohim ne keto 23 vjet ku jane vrare nga gjajkmarja ,nga banditet e veshur me pushtet etj per cdo vit shume me teper se ata te mjere qe humben jeten per idealin e perbashket ” SHQIPERINE” pamvaresisht nga ideologjija.Tung

 36. Nje gje eshte e pakuptueshme me komentues te ndryshem qe paraqesin dhe mendime te ndryshme !!Dikush artikullin studimor e quan te pavlere e dikush si nje pejgamer te vertete !!Une pyes se kur kemi fakte te shumte ,dhe letra origjinale te shkruara e te firmosura nga diktatori perse duhet te kundershtojme ????? Ne se ai nostalgon per teorine komuniste eshte puna e tij fakteve duhet t”rrezoje po me fakte !!!Nje komentues apo komentuese me emrin Valiko gjithmone me bindjen e vet numeron dhe si kunderpeshe 15 pika pse Diktatorin duhet ta quajme dhe hero !!! Se beri luften nacl–clm, per te sulmuar e elominuar patriote qe idene komuniste te kolkozit tip Sovjetski Sojuz nuk e donin e se perkrahnin aspak !!! Rusia me te vertet ishte larg por shtypi informonte me se miri te bemat e atij vendi kooperativist !!! Krijoi shtetin pretendon Valiko ,i kujtoj se shteti ekzistonte prej 3 dekadash e populli atehere ishte i lire te shkonte ko te donte e madje te studjonte jashte vendit me burse shteti ,e kampe internimi e burgje me denim te perjetshem e pas vdekje nu kishte e s”provoi !! Hapi shkolla e fabrika ku dihej se cprodhonte !!Une si familje me biografi jo te paster s”kisha te drejte studimi ,ve 12 klase !!! Shkolla per klase komuniste ,,krijoi kufijte qe trashegoi nga shteti Mbreteror qe i thuri me tela e korrent kur s”kishte pare populli shqiptar kete rrethim as dhe ne pushtimin Otoman ,e as italo-gjermane !!! Per cfare droge e kontrabante e keni fjalen me te tille kufij te mbyllur ???? Ate kontranbande ,armesh, cigaresh e tje , e bente vete qeveria e ministrat e dikastereve te ndryshem qe pas nje dekade eliminoheshin pikerisht me kete akuze si “agjente “te rrevizjonizmit !!! Thoni se s”ka patur popullsi ??? A mund tju kujtoj vitin 1975 kur u hap parrulla “rinore “( e nenvizoj se vetem e rinise nuk ishte ) per punim per nje vit m detyrim ne fshat te te gjithe studente ve si dhe gjimnazisteve e po te mos kish kete leter te firmosur nga kryetari i kooperatives nu te ipte lagja pune !!!Familja ime numeron 25 vjet pupunsi une me dy motra te tjere ! Papunsia ime zgjati 4–5 vjet pas mbarimit te gjimnazit !!Pikerisht per te mbuluar krizen e papunesise ai krijoi idilin e fshatiti kooperativist !!!Shume shkruajme e aspak nuk bejme dicka konkrete ,presin ndonje engjell,apo cfare te na ndihmoje !!!Jo me kot shqip e pa u fshhur pas fjaleve e gishtave ,,sa te rrojne femijet e djalilit diktatori s”do te denohet ligjerisht !!Ndoshta pas 50 100 vjetesh do te arrihet kjo gje !!! Emrat qe qeverisen vendin pas 1990 u rente mallkimi i popullit te pervuajtur se ai emer jo vetem na ndau nga bota perrreth e na la mbrapa me qindra vjetesh por dhe sot kur eshte ne Ferr po na pengon qe te bashkohemi e t”i japim vendin e merituar qe ka nje kriminel,trathtar ,e basrard !!!!

 37. Ps, Thoni se s”ka parur popullsi ju lutem e korigjoj papunesi ! Me ndjeni !!

 38. Lexova komentet dhe pashe qe disa miope ose troc komuniste na e bajne E Hoxhe aleate te amerikes dhe te angelise gjate luftes se dyte boterore,turp tu vine ore ju injurant qe bani krahasime te tilla Shqiperia me dullen kane bare vetem lufte njeri me tjetrin dhe fitoi tradhetari I shqipetarise qe e mbesheteti TITo she ky ishte ndyrsira e rraces shqipetare E Hoxha.Te gjithe ato qe jane nostalike te kesaje ndyrsire jane njelloje dhe shoqeria shqipetare duhet me jua gjete vendin shpejte sa nuk eshte vone

 39. Komentuesit me inicialet USA ju keshilloj te lexoni dy librat e Agim Hamitit dhe pastaj shkruani mendimin tuaj per Dullen e Ameriken !! Kete Autor e keni ne interniet e librat –Dokumentar po ashtu ne Internet !!! Meqenese ishim te rrethuar e te censuruar nga cdo gje,nga ,shtypi,i lire boteror,, ,te vetmuar e e te veterrethuar me imagjinaten e luftes se tille nga armiku i huaj e i brendeshem fale fatit jeta na dha mundesine te mesojme dicka krejt sekrete nga te dy shtetet (Shqiperi e Amerike ) ate qe sot nuk e besojne aspak si dhe ju !!!Dhe ato qe nuk besojne jane pikerisht ato qe akoma s”kane lexuar dy librat Dokumentare te trimit Agim ku flet per djalin e diktatorit,vejushen e zeze ( nga shpirti ) si dhe per Diktatorin !!!!Merrni mundimin e lexoni ato dy vellime e pastaj shprehni mendimin tuaj !!!!!Diktatori u tall ,kuptoni se s”kishte frike sulmi e lufte as dhe per Rusine, e yugosllavine fqinje pikerisht se kishte ate lidhje shume vjecare ( nga 1944) me Ameriken qe vetem neper kongrese,vepra,e leksione e sulmonte pa rreshtur me epitetet bajate si nje superfuqi imperjaliste e rrevizjoniste !!!S”eshte vone te mesoni ate qe na eshte mfshehur me dekada !!!!Shume here mendoj se kjo lidhje e marreveshje “stop sekret “perben dhe nje sekkret shteteror qe autori Hamiti e nxori sheshit !!! Per kete ka specaliste qe mund te pergjigjen me sakte !! Une nuk mund te pergjigjem per kete gje !!! Eshte fushe e jurispundences !!!

 40. Jam deshmitar i luftes ne krahun partizan. Ndersa gjermanet luftonin me avionet engleze, udheheqesit e shtabit te pergjithshem me partizanet e tjere fshehur ne fshtrat e Gramshi pasi ishin ushqyer me mish te grabitur flinin prane vatres se ngrohte. Po keshtu dy batalionet e brigates se pare pasi kaluan Devollin te ndjekur nga nacionalistet shqiptare te Kosoves, fjeten prane vatrave te fshatit Mollas, Ishte qershor 1944. Edhe keto dy batalione kishin grabitur bagetine ne fshatrat e Dumres.

 41. Falas, po falas, ishin arsimi e shendetsia. Doemos, po a mund ta kuptoni pse ishin “falas”? Sepse na jepte si rroge vetem sa per te ngrene (edhe kjo nuk dilte gjithmone). Taksat per shkollen e shendetin na i mbante pa na i dhene. Dhe njeriu eshte nje krijese e tille qe kenaqet kur jane te gjithe njelloj. Te varfer. Te varfer, por ama jemi njelloj, si punetori, si fshatari, si doktori, si inxinieri. Ndonjeri qe shikon tani njerez qe pasurohen, ka nostalgji per ato “dite te bukura” kur ishim njelloj te varfer te gjithe. Barazi njerezore ne kete bote nuk ka. E provuam barazine: “te gjithe te varfer”.

 42. Enver Hoxha dhe Partija e tij komuniste i shpallen tradhetare;bajraktaret,beget e agallaret,dhe bene heronje te kombit;Abdyl Frasherin,Isa bej Boletinin,Dede Gjo Lulin e tjere.Dhe ironia me e madhe ishte se gjithe keta burra te kombit ishin dhe rrjelleshin nga bajraktare,beglere e agallare.Komunizmi i Enver Hoxhes ka filluar te persekutoj pakicen per te liruar shumicen,e mbas ka persekutue shumicen per te mbrojt pakicen.Komunizmi i partzaneve te Enver Hoxhes zoteronte nje gjuhe te unisuar qe e kuptonte Toska dhe Gega dhe elementet e saj ishin;uria,smira e zilia,dhe vdekja.

 43. Komunizmi me ne fund ngordhi duke kaperdi rrenat e veta. Asnje njeri nuk e vrau nazizmi gjermane ne 7 malet e Malesise se mbi-Shkodres! a mund te thuhet kjo edhe per Enver Hoxhen,Mehmet Shehun dhe toger Baben me partizane?

 44. perspektive e zymte per kete popull.kerkon dekorata nje pjes duke share enverin qe ka 28 vjet qe ka vdekur kurse pjesa tjeter kerkon dekorata duke e share.e sigurt qe duke u mare kaq gjat me te kaluaren dhe enverin po harrojme se cdo bejme per te ardhmen.e sigur qe duke u mare me te asgje te mire nuk sjellim vecse vazhdojme te konfliktuoemi me njeri tjetrin.madje nuk eshte cudi qe ne varesi ne situata te ndryshme politike ata qe e shajne pastaj ta vleresojne.se ne shqiptaret edhe tradhetine e justifikojme me pragmatizem.nje shtepi kishte nje mbishkrim si baze e luftes nacional clirimtare dhe ne vitin 1991 qe ndryshoi regjimi pronari i saj e theu pllaken per te qene ne rregull me pushtetaret e rinje.ne vitin 1998 kur erdhen te tjeret ne pushtet nuk la institucion pa i kerkuar qe te bente nje ceremoni per te rivendosur pllaken qe vete e kishte thyer…pra sa do te vazhdojme te bejme gam gam per te kaluaren qe ne fakt sado te perpiqemi nuk mund ta ndryshojme…

 45. Po per Sali Berishen a jane bere akoma 15 fakte qe eshte kriminel ne Paqe?

 46. Eshte per te vene kujen,eshte fatkeqesi qe disa persona mbrojne kryekriminelin Hoxha akoma sot e kesaj dite.Keto monstra jane me te rrezikshem se krimi vete !Keto duhen goditur me forcen e nje ligji qe eshte shume i domosdoshem ne Shqiperi.Keto jane me kriminele se babaj tyre !Kane perfituar deri tani sepse ne vendin tone akoma qeverisin neokomunistet ,nuk kemi shtet ligjor,shtet te se drejtes!Keto kriminele e kane vendin ne burg,jane rrezik i madh per lirine dhe demokracine duhet eliminohen urgjentisht !

 47. Dy burra ka nxjerre Shqiperia derimesot, Gjergj Kastriotin dhe Enver Hoxhen, me aktuali Enver Hoxha me perkushtimin dhe disfatat, cliroi per here te dyte Shqiperine nga okupusit duke e bere vendin te pamnvarur per gjytsme shekulli. Madheshtia e tij, eshte volumi i historise qe nuk mund te gjymtohet nga askush, ne krye te ciles do te vendose po historia figuren e tij. Nuk mund te pergjithsojne konsideratat ata qe u ndeshkuan nga ai sistem dhe qe donin te sjellnin te huajt qe kemi nje cerek shekulli qe vetem ferkojne duart nga gjymtimi qe askush deri me sot nuk mund te citoje evidencen para popullit, se cfare krimesh makaber u bene me ate popull. Enver Hoxha i ndaloi zagaret qe donin ta shkyenin dhe ta coptonin, vendin, i paralajmeroi se ne ate sistem kishte perenduar mundesia e tyre, i kshilloi qe te bashkohen me popullin punonjes dhe te reflektonin, ne te kunderten do t’i ndeshkonte sic i ndeshkoi te gjithe ata qe ngriten doren kunder sovranitetit!

 48. nese hitleri donte te pushtonte boten, Krimineli Enver Hoxha gjakatar e shkaterroi popullin e vete vetem per shkak te cmendurise se tij , kujdes nga te Cmendurit edhe sot ne krye e keni ka filluar me tritol dhe do vazhdoje me taksat do ti shikoni nga 1 Janari

 49. Me pelqeu shume nje pjese e raportimit partizan ku thuhet pak a shume se: …filan ballistit ja morem bagetite,por nuk ja dogjem shtepine se ja kishin djegur gjermanet..” I mjeri shqiptar,keq me pushtuesit e keq me cliruesit!

 50. Po nuk kishte si t’u vriste nazizmi dhe fashizmi, sepse e pritet me krahe hapet, bashkpunuat me te dhe e ndihmuat se gjoja po i kthenit “pushken” sllavit, por sllavi, Nacional Clirimtarja Shqiptare ishin pjese e koalicionit antifashist(Amerika, Anglia, BRSS) dhe ju u kethyet pushken aleateve dhe kjo u mori ne qafe dhe ua prishi biogrqafine sa edhe sot nuk mbarojne barcaletat per ballistet, tradhetaret bashkpunetore te huajve. Pra ju deshet te dilni mbi mendjen e treshes botrore ne aleance dhe prandaj dhe ua kethyen pushken dhe u demtuat, ma e keqja se nuk keni zane mend as sot, keni mbetur me pikpamje primitive dhe as qe jeni ne gjendje te realizoni asnje nga kerkesat demokratike te autoktonise se juaj. Prandaj dhe i perkrahni krimet e demokratikes me Berishen ne krye, sepse deri tani u kane ardhe per shtat, kane rehabilituar tere reaksionin ma te zi

 51. Miopia dhe injoranca e ketij populli vlen per te deshiruar.Mekat qe te injektosh ne keto qenie me dy kembe vetem urejtje dhe mashtrime.

 52. Shume shpesh Shqiptaret ngaterrojne bashkimin e nje populli rreth nje ideali dhe nje lufte clirimtare (shume per tu admiruar), me faktet qe sillen rreth krimeve te liderit te partise Komuniste. Fakti eshte qe te gjithe kokat me vlere te asaj kohe u asgjesuan. Dhe jo vetem, por edhe miqte e ngushte Enveri i vriste. Pra fatkeqesisht kriminel. Ne kete kontekst, jemi duke vuajtur akoma kete mentalitet krimesh.

 53. Enver ANTIKRISHTI jetoi me Nexhmijen nga viti 1941 deri ne 1944 ne shtepine e kunatit te vet kryefashist kuisling Bahri Omari, qe e kishte mbajtur me LEKA kur shkoi ne France per studime. Enveri i harxhoi LEKAT e Bahriut ne bordellot e Montplejese dhe Parisit dhe u transferua pa mbarua asnje shkolle ne ambasaden e Zogut ne Bruksel, por me fillimin e Luftes u kthye perseri ne shtepine e kunatit te vet Bahri Omari. Nga kjo shtepi spiunoi me nje pabesi te jashtezakoneshme kundershtaret dhe shoket e vet per te pastruar rrugen drejt pushtetit te pakufizuar mbi Shqypnine dhe shqyptaret. Kur Bahri Omari pas luftes i kerkoi Enverit qe ta shpetonte nga pushkatimi komunist dhe nuk morri prej tij nje premtim te sigurt, ky kunat fashist e kercenoi Enverin me Nexhmijen qe do t’i bente publike spiunimet dhe pabesite e ciftit Hoxha, gje e cila shpejtoi edhe fundin e tij. Me nje urdher urgjent me shkrim te firmosur personalisht nga Enver Hoxha per Kryeprokurorin komunist Bedri Spahiu, mik i vjeter familjes Hoxha ky ANTIKRISHT urdheronte:

  ARMIKU I POPULLIT BAHRI OMARI TE DENOHET ME VDEKJE, ME PARE TE TORTUROHET DERI SA TE JAPE SHPIRT.

  Bedri Spahiu i shkoi Enverit dhe i tha: “pse ta torturojme? Nje plumb pas koke do te mbaroje pune me kollaj!” Enveri ja ktheu: “Keshtu i zbaton ti urdherat e Partise?

  Kur motra e enverit dhe gruaja e Bahri Omarit i shkoi mikut te familjes dhe Kryeprokuror Bedri Spahiu me lutje qe t’i shpetonte burrin e vet, ky komunist i penduar bolshevik i tregoi letren e vellait te saj Enver Hoxha dhe e pyeti: “E njeh firmen ne kete leter?” Motra e Enverit lexoi letren e vellait te saj sadist dhe u tmerrua nga permbajtja HORROR ne te dhe qe nga ai moment nuk i foli as Enverit dhe as Nexhmijes derisa vdiq. Enveri me pas u kujdes me dy djemte qe la Luan Omari dhe Fatos Omari pavaresisht se u kishte vrare baben me nje urdher tejet mizor.

  CFARE TE FLASESH ME TEPER PER KETE ANTIKRISHT?

  29 nentori eshte REZILI i Shqypnise ne Bote, por mbajtja e Enverit si HERO i popullit dhe HERO i punes socialiste dhe Piramida e tij ne qender te Tiranes tregon se ASGJE nuk ka ndryshuar ne trojet tona qe nga Koha e Qepes e Partise se Punes, prandaj edhe amerikanet kur duan te sjellin LHL-te e Asadit ne Shqypni na trajtojne si nje fis kanibal prej Afrike ZULU.

 54. Une kam qene ne Shqiperi si “enverist” ne vitin 1983 dhe vitin 1988.Kam marre pjese ne Festivalin Kombetar te Gjirokastres.Ashtu si e kam perjetue jeten e atij populli (sidomos fshatit) ne ate periudhe,e pafsha armikun,Serbine.Sikur te kishin qene te gjadhe Ismail Qemali edhe Dede Gjon Luli ne kohen e Enver Hoxhes edhe atyre ua kishte qi te temen i kishte pushkatuar.Si perfundim,Enver Hoxha ishte nje tiran.Dhe tirania eshte shume me e keqe se tradhetia.TIRANET dhe OPRESORET gjate jetes se tyre jane terror i kombit edhe njerzimit,por,kur ngordhin behen objekt i perbuzjes dhe percmimit.Vdekja e Neros celebrohej nga rromaket me flaka te medha zjarri dhe lojera karnevale.Shpendet e konsumojshin trupin lakuriq te Pompeit.Aleksandri mbeti 30 dite i pavarrosur.IL Ducen e varen me koke teposhte.Stalinit ia nxoren kockat nga varri dhe i dogjen.Por,nje jete e shenjte dhe e dobisheme ne pergjithesmeri mbyllet me nder dhe eulogji ne vdekje

 55. Po,eshte e vertete se Enver Hoxha hapi shkolla,spitale,ndertoi ekonomine,industrine,krijoi nje ushtri te fuqishme e te armatosur mire,por,dreq o pune! valle a nuk e beri te njejten gje edhe Hitleri? gjitheashtu edhe mentori i Enver Hoxhes Stalini.Ne fillimin e viteve te 30-ta ne Bashkimin Sovjetik gjate kolektivizimit vdiqen nga urija 5 milion ruse e ukrainas.Gjate sundimit te tij me grusht te hekurt,Stalini vrau dhe zhduki pa shenje as pa nishan 10 milion “tradhtare” ruse.
  A E THOSHTE ENVER HOXHA “TE VERTETEN?”…PO! e thoshte gjithmone te verteten Marksiste-Leniniste.Ata burra qe mendojne se Enver Hoxha genjente kundra interesave komuniste jane te gabuar.Faktikisht ishte e pamundur per nje komunist si Sali Berisha dhe Enver Hoxha me rrejte kundra interesave komuniste.Si definicion,nese nje deklerate eshte ne interes te komunizmit,ishte e verteta.Xhesting Pilate pyeti njehere; “Cka eshte e verteta ?”.E verteta e nje besimtari eshte E VERTETA E PERENDISE.Komunistet e afirmojne kete deklerate si absurditet.Nuk ka Zot.Nuk ka absolute;gjithcka eshte relativitet,lufte klasash,thoshte Lenini.Partia Komuniste,thoshte eshte;truri,koncienca,dhe morali i epokes.Prandaj bolshevikeve mund t’ju besohej? po,kur thoshin te verteten Marksiste-Leniniste.Valle cka kerkonte Enver Hoxha me Sllavet? duke ditur se Ruso-Serbet gjithehere kerkojshin zhdukjen e rraces shqipetare.Qellimet e Careve edhe te Stalinit ishin per ti shtrije sllavet deri ne deterat Jon dhe Adriatik.C’faredo rregjimi te vije ne Rusi dhe Serbi stategjine e pushtimeve nuk e heqin nga zemra.Hartat e strategeve ruse jane me shigjeta drejt Gjirit te ngrohte Persik,drejt Oqeanit Indian.

 56. Nese Enver Hoxha me partizane bashkepunoj me partizanet sllave te Titos ne favor te Aleateve,per te luftuar sebashku okupatorin nazifashit,nuk e kam te qarte pse,atehere nuk bashkepunojeshin ne te njejten kohe edhe forcat balliste te Midhat Frasherit dhe Abaz Ermenit me cetniket jugosllav te Drazha Mihajlloviqit per te luftuar Aleancen-antinaziste? Une kam nje bindje edhe sikur badhistet te kishin luftuar 100% kundra nazifashizmit,Enver Hoxha mbas clirimit ua kishte kthye pushken dhe nuk do kishte bere koalicion qeveritar me ta.Kam nje bindje se,Enver Hoxha kishte jetuar si vasal e lakej i Titos gjere ne vdekje sikur Titoja dhe Stalini ta kishin vazhduar miqasine.

 57. Dhe si konkluzion ju them me bindje se,Sali Berishen e urrej 100 here me shume se Enver Hoxhen.

 58. Me ne fund e kuptoj se ka ardhur koha qe te mbajme nje referendum kombetar nga gjithe trevat shqiptare qofte edhe elektronik,ku si problem do te vehej:Enver Hoxha figura e tij si hero apo kriminel.Besoj se do te ishte me demokratike per te shuar urrejtjet dhe pa besite mes popullit.A nuk shihni se njerezit kane krijuar nje mllef te eger e s`mund ta largojne dot.Perballe nje krimi te sotem,vjedhjesh,vrasjesh,amoraliteti.Ku jemi sot?Shtet hajdutesh na thone!Kush mban pergjegjesi per gjithe keto krime per 20 vjet?Duhet te vleresojme mire dhe drejt.

 59. Nje pergjigjigje per komentuesit me larte,ne pyetjen se Enveri vrau shume bashkepunetor te tij.Per fat te keq keto vrasje nuk jane te dokumentuara sa mund te dokumentojme kush dhe si u vra Azem Hajdari,Remzi Hoxha e atdhetare sot qofte ne Kosove e Maqedoni.Por per njerin me emrin Koci Xoxe lirisht po ju them se ne historiografine serbe ai njihet si njeri bashkepunetore I tyre dhe me detyre per te likuiduar Enverin dhe Shqiperine t`ia afronte Beogradit.Edhe sot ne Beograd ka nje rrugice me emrin e tij dhe jo te enverit.Po cili shtet mor njerez nuk mbron veten ne raste kur ka tradheti brenda.

 60. EVER HOXHA SHQIPTARI ME I MADH QE KA NXJERE KOMBI SHQIPTARE GJATE HISTORISE SE TIJ,THEMELUS I SHTETIT MODERN SHQIPTAR .

 61. Se kush ishte Enver Hoxha, mjafton vetem qe secili t’i beje nje pyetje te thjeshte vetes: A i solli ky komandant i “madh” ketij populli lirine apo roberine?

  Per dashurine jap edhe jeten, per lirine jap dhe dashurine.

  Ky popull qe jetoi per dekada me radhe i rrethuar nga telat me gjemba, paska qene i lire?!

  Nga njera ane kendohej kenga per Selam Musane, nga ana tjeter vriteshin, masakroheshin, internoheshin te gjithe ata dhe farefisi i tyre, qe vinin gunat per te kapercyer telat me gjemba duke kerkuar lirine.

  A mund te jetoje nje adhurues i Enverit brenda kater mureve te nje shtepie luksoze, te pajisur me te gjitha kushtet e me gjithe te mirat brenda, pa e shkelur kurre pragun e saj, se ndryshe e pret plumbi?!

  Le te behet nje eksperiment i tille perpara kamerave televizive, dhe le te shohim pastaj, a do t’a japin keta njerez dashurine (e Enverit) per lirine?

Beni nje Koment

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Linkedin
 • RSS

Gazeta Panorama Alexa toolbar

Parashikimi i motit


+23
H: +24°
L: +12°
Tirana
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +25° +25° +25° +24°
+12° +11° +11° +11° +10° +11°
+22
H: +23°
L: +15°
Durres
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +25° +23° +23°
+15° +14° +15° +15° +12° +11°
+22
H: +25°
L: +10°
Elbasan
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+28° +28° +27° +27° +27° +26°
+12° +11° +11° +10° +10° +11°
+18
H: +23°
L: +16°
Vlore
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +24° +24° +24°
+15° +14° +14° +15° +12° +12°
+21
H: +23°
L: +11°
Shkoder
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +25° +25° +26° +25° +24°
+12° +11° +12° +10° +11° +12°
+18
H: +22°
L: +
Korce
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +22° +23° +23°
+ + + + + +
+22
H: +24°
L: +11°
Berat
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +25°
+11° +10° +10° +10° + +10°
+9
H: +22°
L: +
Kukes
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +22° +21° +21° +21° +21°
+ + + + + +
+23
H: +23°
L: +12°
Sarande
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+23° +23° +23° +22° +22° +22°
+11° +12° +11° +10° + +13°
+24
H: +24°
L: +13°
Kavaje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +25°
+13° +13° +12° +12° +11° +11°
+22
H: +22°
L: +12°
Kruje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +23° +21° +22° +21° +20°
+11° +10° +10° +10° +10° +11°
+22
H: +24°
L: +14°
Lezhe
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +24°
+14° +14° +14° +13° +12° +13°
+20
H: +24°
L: +14°
Fier
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +26°
+12° +12° +11° +12° +12° +11°
+18
H: +19°
L: +
Pogradec
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +21°
L: +
Rreshen
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +24° +23° +23° +23° +22°
+ +10° +10° + + +
+23
H: +23°
L: +
Tropoje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +20° +19°
+ + + + + +
+20
H: +23°
L: +
Pristina
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +21° +20°
+ + + + + +
+25
H: +25°
L: +
Prizren
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +24° +23° +24° +24° +23°
+10° + + + + +10°
+23
H: +23°
L: +
Mitrovica
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+20° +20° +19° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Skopje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +22° +23° +23° +23° +23°
+ + + + + +
+24
H: +24°
L: +
Gostivar
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Tetovo
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+16
H: +20°
L: +
Struga
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +20° +20°
+ + + + + +Showbiz

Lifestyle

Teknologji

Kuriozitete

© 2015 Gazeta Panorama ONLINE. All Rights Reserved.   Programuar nga: ikoncept Privacy