GRAZIA   UNION Bank
Lotaria Kombetare  
Home » Ekonomi, Flash » ISSH 5 përgjigje për përfitimin dhe masën e pensionit

ISSH 5 përgjigje për përfitimin dhe masën e pensionit

 • Albanian
 • English
 • French
 • German
 • Italian
Lidhja e përfitimit të pensionit varet nga përmbushja e kushteve që kërkohen, ku kryesore janë vitet e punës të njohura me kontribute, por jo më pak e rëndësishme është edhe bërja e aplikimit për të përfituar këtë të drejtë në kohën e duhur. ISSH në pesë përgjigje për pyetjet më të shpeshta që bëhen pranë saj nga ana e qytetarëve, sqaron se kur lind e drejta e pensionit për punonjësit e nëntokës, për ata që kanë bërë aplikim të vonuar, për ish-ushtarakë apo edhe të tjerë. Gazeta publikon sot të plota sqarimet e ISSH lidhur me kërkesat e qytetarëve. 1. Pyetje: Jam një qytetar i datëlindjes 15.06.1954, që nga data 16.12.2000 kam përfituar trajtimin e veçantë si punonjës i nëntokës. Trajtimin e veçantë e përfitova, pasi kisha gjithsej 24 vite punë, nga të cilat 17 vite periudhë pune nëntokë. Dua të di se kur më lind e drejta e përfitimit të pensionit të pleqërisë. Përgjigje: Sipas Ligjit nr. 8685, datë 09.11.2000 “Për një trajtim të veçantë të punonjësve që kanë punuar në miniera, në nëntokë”, i ndryshuar, periudha e përfitimit të pagesës së trajtimit të veçantë si ish-punonjës i minierës, duke filluar nga data 16.12.2000 e në vazhdim quhet periudhë sigurimi, për efekt përfitimi të pensionit të pleqërisë, invaliditetit dhe familjar, nga skema e sigurimit të detyrueshëm shoqëror. Në këtë ligj është përcaktuar që të gjithë personat që përfitojnë trajtim të veçantë, kanë të drejtë ta marrin atë deri në çastin që plotësojnë kushtet për një lloj përfitimi nga ligji nr. 7703, datë 11.05.1993 “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”. Puna e kryer nga ju si punonjës i nëntokës klasifikohet në punë të kategorisë së parë, sipas VKM-së Nr.526, datë 20.12.1958 “Për ndarjen e punëve në kategori për efekt pensioni”. Sipas datëlindjes suaj 15.06.1954, mbushni moshën për të përfituar pension pleqërie në kushtet e kategorisë së parë më datë 15.06.2013. Në këtë datë duhet të plotësoni edhe kushtin e periudhës së përgjithshme të sigurimit prej 33 vitesh, nga të cilat 16 vite e 6 muaj periudhë pune nëntokë. Periudhën e punës nëntokë e plotësoni (keni 17 vite), gjithashtu edhe periudhën e përgjithshme të sigurimit e plotësoni, pasi periudha e sigurimit prej 24 vitesh që keni pasur në momentin e përfitimit të trajtimit të veçantë si dhe periudha prej 13 vitesh e përfitimit të trajtimit të veçantë, përbëjnë gjithsej rreth 37 vite. Prandaj, më datë 15.06.2013 ju plotësoni kushtet për përfitimin e pensionit të plotë të pleqërisë. 2. Pyetje: Qytetarja L. E. është e datëlindjes 13.10.1952 dhe ka periudhë të përgjithshme sigurimi 36 vite e 1 muaj. Në datën 15.01.2013 ka paraqitur kërkesën të shoqëruar me të gjithë dokumentacionin përkatës për të përfituar pension të plotë pleqërie, sipas Ligjit Nr.7703, datë 11.05.1993 “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”. Pas shqyrtimit të dokumentacionit, pensioni i është caktuar nga data 15.01.2013, ndërkohë që ajo kërkon që t’i fillojë pagesa e pensionit nga data kur i ka lindur e drejta për pension. Përgjigje: Sipas datëlindjes të qytetares, mbështetur në nenin 92 të Ligjit nr. 7703, datë 11.05.1993 “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, e drejta për të përfituar pension të plotë pleqërie ka lindur në datën 13.10.2012. Në nenin 62, të ligjit Nr.7703, datë 11.05.1993 “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, është përcaktuar që e drejta e pensionit nuk parashkruhet. Personit, i cili bën kërkesë pensioni jo më vonë se 1 vit nga data që i lind kjo e drejtë, i paguhet që nga kjo ditë. Në raste të tjera, pensioni do të paguhet nga data e para-

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Panorama Online. Moderatori

2 Komente per “ISSH 5 përgjigje për përfitimin dhe masën e pensionit”

 1. Boll me pergjigje genjeshtra, cfare do te beni per ushtaraket.
  Ta dish qe edhe ti qe jep pergjigje do te mbetesh pa pension, tani ke karrigen prandaj harron.

 2. Ceshtjen e perfituesve te dallies ne pesjon e vendosi Ramiz Alia ne mbeledhjen e Byros Politike ku u tha se jemi me vones perte vene ne praktike periostojken e Gorbcovit.duhet te nxitojem se do e pesojem si Rrumunet.I kemi marrete gjitha masat,te gjithe iformatoret e sherbimi secret te nxisin njerezit qe do kundershtojen ti drejtojen per tu future ne ambasada,at dine ta bejen mire kete.dhe policine e kemi urdheruar te mos pengoje.rRrezik paraqesin Puntoret e uzinave,ata jane te shkolluar dhe te kualifikuar.por gjithesesi jane te dijshem se ndrishimet politike do rendojen mbi te .sipas iformacioneve kemi se ata mund te marrin nismen per armatosje dhe te na kondravihen..Perkete kemi marre masat e largimit te armeve nga pikat e hapjes.Rreziku tjeter qendron nga mosha e trete.qe eshte ne pesjon dhe eatyre qe jane shume afer,te cilet do dalin ne pesjodo te ket nje perplasje se me kontributet e popullate qe permbushin ne keto dy apo tre vitet e ardheshme dalen ne pesjon,me keto contribute do paguhen pesjonet e para 1990,Punonjesit qe do dalin ne pesjon do tu jepet nje mini pesjon,,Ketu u fol se pesjonet duhet te rriten sipas kursit te ndryshimeve te vleresimit te lekut dhe ndryshimit te rritjes cmimeve.Kemi bizetuar me Fadil kepen per kete dhe ai me dha nje formule dhe me garantoj se kete do e bente.Dihet se pjesa me e madhe e fondeve qe ishin ne Dispozicion te tregetis jashteme shume kuadro kane future sasira te mbedhe ne bankat perndimore ne emerin e tyre. Keta do fillojen bisneset per furnizimin e tregut.Ne I dime se kush jane dhe I kemi ne kontrollin e sherbet iformativ.’Ate here po me te burgosurit si do behet,ata do kerkojen marjen e pushtetit dhe venien para drejtesis Komunistet.Mos u beni merak se nga ata jane shume pak qe jane denuar si dizident politik te tjeret dihet qe jane denuar per motive te dobeta.por me kete shtres jemi marre vesh qe te gjitheve do ju japim statusin politik dhe ca shperblime.Gjithashtu do jua aferojem marrien e pushtetit.Por keta nuk jane ne gjendje te organizohen per te drjetuar dhe qeverrisur vendin.Por mund te vijen nga diaspora,dhe ata kane nje fare esperience dhe mund te mbesteten dhe me fonde.Ata jane ne ne hijen tone,u kemi paguar rroga mujore se kane punuar per ne.Duhet te jemi se bashku dhe te jemi te gateshm per tu ber balle .Kam urdheruar qe djemte e komunistave qe neve ikemi shume te besuar,jane mobilizuar qe te vihen ne radhet e para te gades per te mbrojtur udheheqjen dhe keta jane nje siguri per tu ber balle Cdo presjoni te armatosur.Por duhen fonde per ti perballuar keto shpenzime.?dote merren nga fondet e sigurimeve shoqerore(te pesjoneve)Kemi caketuar qe sipas partive tu levrohen ne llogarit e tyre Dhe kejo dote behet ne permjet Fadil kepes.Eshte kuder I garantuar.Duke par te te gjithe keto skena dhe veprime Eshte me se e qarte se fondet e pesjoneve I vodhe komunistat e djathte dhe te majte.Me kete skeme siguruan jeten e tyre dhe pushtetin,duke ber nje loje ne kurrizin e pesjonistave qe kishin dale ne pesjon ra vitit 1994 Dote jet ne nderin e prokuroris te pergjitheshme te hapi nje procest hetimor dhe padrejtesin ta vendosi ne vendin e duhur Punonjesit qe kane dale ne pesjon pazra vitit 1994.te gjithe po thuaj se kane patur mbi 35 vite pune dhe mbi 35 vite contribute financiare.Shpresojme se kejo akuze dote gjej mbeshtetje dhe drejtesia do vere ne vend te drejte e qytetari qe partit politike vodhen dhe ja mohuanShqiperia I ka te gjitha asete dhe resuset potenciale dhe intelektuale.per ta ber kete me ndojem se dikushi qe dreri me sot te ka qene I mbyllur ne guaske te dali ne krye dhe ta udheheqi kete pa drejtesi qe eshte ber q qellimeshme ndaj brezit te tret.Partia Socjaliste dhe partia demokratike te dyja ben dhe po bejne lojen e mohimi.te se drejtes,

Beni nje Koment

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Linkedin
 • RSS

AMC

abissnet

Hotel Prestige

Gazeta Panorama Alexa toolbar
Njoftime pune nga gazeta Panorama

Parashikimi i motit


+23
H: +24°
L: +12°
Tirana
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +25° +25° +25° +24°
+12° +11° +11° +11° +10° +11°
+22
H: +23°
L: +15°
Durres
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +25° +23° +23°
+15° +14° +15° +15° +12° +11°
+22
H: +25°
L: +10°
Elbasan
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+28° +28° +27° +27° +27° +26°
+12° +11° +11° +10° +10° +11°
+18
H: +23°
L: +16°
Vlore
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +24° +24° +24°
+15° +14° +14° +15° +12° +12°
+21
H: +23°
L: +11°
Shkoder
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +25° +25° +26° +25° +24°
+12° +11° +12° +10° +11° +12°
+18
H: +22°
L: +
Korce
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +22° +23° +23°
+ + + + + +
+22
H: +24°
L: +11°
Berat
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +25°
+11° +10° +10° +10° + +10°
+9
H: +22°
L: +
Kukes
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +22° +21° +21° +21° +21°
+ + + + + +
+23
H: +23°
L: +12°
Sarande
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+23° +23° +23° +22° +22° +22°
+11° +12° +11° +10° + +13°
+24
H: +24°
L: +13°
Kavaje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +25°
+13° +13° +12° +12° +11° +11°
+22
H: +22°
L: +12°
Kruje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +23° +21° +22° +21° +20°
+11° +10° +10° +10° +10° +11°
+22
H: +24°
L: +14°
Lezhe
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +24°
+14° +14° +14° +13° +12° +13°
+20
H: +24°
L: +14°
Fier
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +26°
+12° +12° +11° +12° +12° +11°
+18
H: +19°
L: +
Pogradec
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +21°
L: +
Rreshen
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +24° +23° +23° +23° +22°
+ +10° +10° + + +
+23
H: +23°
L: +
Tropoje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +20° +19°
+ + + + + +
+20
H: +23°
L: +
Pristina
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +21° +20°
+ + + + + +
+25
H: +25°
L: +
Prizren
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +24° +23° +24° +24° +23°
+10° + + + + +10°
+23
H: +23°
L: +
Mitrovica
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+20° +20° +19° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Skopje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +22° +23° +23° +23° +23°
+ + + + + +
+24
H: +24°
L: +
Gostivar
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Tetovo
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+16
H: +20°
L: +
Struga
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +20° +20°
+ + + + + +Showbiz

Lifestyle

Teknologji

Kuriozitete

© 2014 Gazeta Panorama ONLINE. All Rights Reserved.   Programuar nga: ikoncept Privacy