GRAZIA
Home » Argument, Speciale » CIA zbardh sekretet: Tito kishte lidhje në Tiranë me Haxhi Lleshin e Myslym Pezën

CIA zbardh sekretet: Tito kishte lidhje në Tiranë me Haxhi Lleshin e Myslym Pezën

 • Albanian
 • English
 • French
 • German
 • Italian

Ahmet Zogu dhe Josip Broz Tito, udhëheqësi i Jugosllavisë.

Raporti i CIA-s për bisedimet e datës 8 tetor 1952 me ish-Mbretin. Tito njoftonte Zogun se kishte lidhje me Haxhi Lleshin e Myslym Pezën. Në vigjilje të Konferencës së Tiranës të vitit 1956, Rankoviçi pohonte se Dali Nderu vepronte për interes të UDB-së. (vijon nga numri i kaluar)“Zogu i kërkoi Titos 8 mijë kosovarë të rrëzonte Enverin” Komunikimi i Zogut me shërbimet amerikane në vitin 1952 fokusohej në negociatat e ish-Mretit me Titon, liderin komunist të Jugosllavisë për të përmbysur regjimin e Tiranës. Në numrin e kaluar zbardhëm pjesën e parë të dokumentit sekret, të hartuar nga njëri prej oficerëve të lartë të Drejtorisë së Operacioneve Klandestine (OPC-CIA) që bën fjalë për misionin e të dërguarit personal të Zogut pranë oficerëve të lartë të UDB-së. Pjesa në vijim e dokumentit të Shërbimit Sekret Amerikan, hartuar në tetor të vitit 1952, sjell disa të dhëna shumë interesante për të kuptuar sadopak prapaskenat që luheshin midis Zogut dhe Shërbimit Sekret Jugosllav. Dosja e ish-Mbretit, tashmë e deklasifikuar dhe në dispozicion të studiuesve të interesuar për periudhën e luftës së ftohtë, ka mjaft të dhëna interesante dhe të papritura të mëdha. Ashtu siç kemi vënë në dukje edhe në numrin e kaluar, ish-Mbreti Zog, i mërguar në Egjipt, papritmas, duke shfrytëzuar koniunkturat politike të kohës, kishte filluar kontaktet e fshehta me liderin komunist Tito. Këto kontakte  realizoheshin nga njerëz shumë të besuar të Zogut dhe mbaheshin nën kontrollin e rreptë të UDB-së dhe personalisht të gjeneralit famëkeq Rankoviç. Jugosllavia, e cila kishte prishur marrëdhëniet me Bashkimin Sovjetik dhe ndihej e izoluar nga blloku komunist lindor, dërgonte sinjale bashkëpunimi me amerikanët në fushën e shërbimeve sekrete. Një ndër këto sinjale ishte edhe informacioni që jugosllavet i kishin dhënë amerikanëve mbi tentativat e ish- Mbretit Zog për të komunikuar nëpërmjet kanaleve të besuara me Titon. Amerikanët, të cilët po mbanin peshën kryesore të operacioneve klandestine kundër Shqipërisë, kërkonin me çdo kusht rezultate pozitive dhe duket se propozimet e jugosllavëve për bashkëpunim kundër regjimit të Hoxhës i kanë pranuar pa mëdyshje. Megjithëse nga disa memorandume të takimeve midis dy shërbimeve, duket se amerikanët kanë qenë të kujdesshëm për t’i mbajtur jugosllavët në distancë nga planet e tyre operacionale. Memorandum i datës 9 tetor është një dokument i detajuar i një interviste që Mbreti Zog ka pasur me një prej oficerëve të lartë të OPC, apo Zyra e Operacioneve Klandestine, e drejtuar nga Frank Wisner. Ky memorandum flet qartë mbi përpjekjet e Zogut për të negociuar një marrëveshje sa më të pranueshme me Titon, duke bërë të mundur marrjen e mbështetjes jugosllave për një ndërhyrje të armatosur në Shqipëri nga kufiri verior. Megjithatë, rrëfimi i Zogut në vetë të parë para zyrtarit të lartë amerikan nuk lë asnjë dyshim mbi vërtetësinë e fakteve që përmban ky dokument. Nga dëshmia e Zogut del se përfaqësuesi i tij, Irfan bej Ohri, ka qenë shumë i kujdesshëm në bisedimet me oficerët e lartë të UDB-së jugosllave, për të mos lënë asnjë shteg keqkuptimesh mbi mënyrat e bashkëpunimit. Pa dyshim, faktet më interesante të dëshmisë së Zogut janë emrat e propozuar nga Shërbimi i Fshehtë Jugosllav për të bashkëpunuar në rrëzimin e regjimit të Hoxhës.  Duke parë nivelin shumë të lartë të pjesëmarrësve në këto bisedime, kuptohet qartë se këto dëshmi janë pohime të cilat duhet të pranohen si fakte të rëndësishme për të kuptuar dinamiken e  këtyre ngjarjeve. Ekspozimi i emrave të liderëve kryesorë të diasporës shqiptare si bashkëpunëtorë të UDB-së është një fakt shumë i rëndësishëm që duhet trajtuar me shumë kujdes. Sakaq, dëshmia e Zogut se jugosllavët u kanë kërkuar bashkëpunim të paktën tre udhëheqësve nga më kryesorët në radhët e lidershipit komunist të regjimit të Tiranës, është një surprizë e madhe. Emrat e Myslym Pezës, Haxhi Lleshit dhe Dali Ndreut në listën e Titos janë një dëshmi mjaft intriguese për të gjithë ata që nuk i kanë ndjekur me kujdes prapaskenat e zhvillimeve të lëvizjes komuniste gjatë Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri. Emrat e Pezës dhe Lleshit janë shumë të njohur për dokumentet e Shërbimit britanik SOE, të cilët kishin bërë të mundur financimin e tyre gjatë luftës. Megjithatë, pyetja nëse lista jugosllave është një listë e vërtetë apo një provokim kundrejt Mbretit Zog është mjaft legjitime. Duke pasur parasysh që ky dokument ka qenë tepër sekret dhe i destinuar për drejtuesin e OPC, autenticiteti i tij nuk mund të vihet në diskutim, por mundësia e një provokimi ndaj Zogut nuk ka përse të mos merret në konsideratë. Pjesa në vijim e këtij memorandumi, që do ta zbulojmë në numrin e ardhshëm, do na njohë me fakte të reja mbi bashkëpunimin e ish- Mbretit Zog me Jugosllavinë e Titos. MEMORANDUMI Subjekti: Biseda me Mbretin Zog më 8 tetor 1952 …Irfan Beu u shpjegoi jugosllavëve se as ai dhe as kolonel Dërhalla nuk ishin njerëz të politikës dhe qëllimi kryesor i kësaj vizitë ishte fakti që, nëse ishte e mundur për jugosllavët, të dërgonin një person për të folur direkt me Mbretin Zog. Koloneli Branko u përgjigj se jugosllavët do të dërgonin një person të përshtatshëm për të biseduar me Zogun në të ardhmen. Kur Irfan Beu sugjeroi mundësinë e hapjes së bisedimeve me ambasadorin jugosllav në Kajro, kolonel Branko u shpreh vendosmërisht se kjo nuk do të ndodhë. Nga këndvështrimi i Irfan Beut për mënyrën se si ky sugjerim nuk u pranua, ka shumë mundësi që jugosllavët nuk kanë besim tek ambasadori i tyre në Kajro, por nuk përjashtohet mundësia që ata të kenë arsye të tjera për të menduar se ambasadori nuk është personi i duhur për të folur me Zogun. -Koloneli Cedo nxori një listë me 40 emra dhe pasi ia tregoi Irfan Beut, e pyeti atë nëse Mbreti ishte i gatshëm “t’i pranonte këta njerëz”. Kur koloneli u pyet që ta sqaronte se çfarë nënkuptonte me fjalën “pranim”, atëherë ai tha se pyetja ishte nëse Mbreti do t’i falte këta njerëz dhe do të pranonte që ata t’i puthnin dorën. Irfan Beut nuk iu dha një kopje e kësaj liste, megjithatë pas leximit ai vuri re se kjo listë përmbante jo vetëm persona kyç të Komitetit të Prizrenit, i sponsorizuar nga jugosllavët si dhe një numër shqiptarësh serbofilë, por edhe një numër shqiptarësh që janë aktualisht në Shqipëri, përfshirë edhe 6 komunistë titistë, që janë aktualisht në regjimin e Hoxhës. Në mesin e këtyre të fundit ishte edhe një person i cili, sipas Irfan Beut, ishte gjeneral. Po kështu, kjo listë përmbante edhe emrat e shqiptarëve që janë aktualisht në emigracion, si Muharrem Bajraktari, Sait Kryeziu, Abaz Kupi dhe Gjon Markagjoni. Nga radha e komunistëve në këtë listë ishin Mulin Pera, Hadji Leshi dhe Dalip Nehu. (shënimi me shkrim dore në fund të dokumentit qartëson emrat e saktë të Myslym Pezës, Haxhi Lleshit dhe Dali Ndreut) -Më tej, jugosllavët pyetën se çfarë do të bënte Mbreti Zog me Komitetin e Prizrenit, nëse ai do të udhëhiqte luftën për çlirim. Irfan Beu u përgjigj se edhe kjo ishte një çështje që duhej biseduar direkt me Mbretin, por megjithatë ai besonte se Mbreti ishte i gatshëm të bashkëpunonte me të gjitha grupet dhe organizatat që kërkonin të kontribuonin në këtë luftë. Pastaj jugosllavët pyetën se çfarë do të bënte Mbreti me komitetin anglo-amerikan “Shqipëria e Lirë”, i cili është me bazë në Romë. Irfan Beu u përgjigj se ai ishte i sigurt se qëndrimi i Mbretit do të ishte ashtu si edhe për Komitetin e Prizrenit.

Organizatat kundër regjimit të Tiranës i paguajnë të huajt

Bisedimet e Zogut me zëvendësshefin e  Zyrës së CIA-s të 8 tetorit 1952 Pjesa e tretë e memorandumit të bisedimeve midis ish-Mbretit Zog dhe zëvendësshefit të OPC (Zyra e Operacioneve Klandestine amerikane) sjell disa të dhëna mjaft interesante mbi prapaskenat e bisedimeve Zog-Tito në vitin 1952.  Një analizë e kujdesshme e këtij dokumenti, të botuar për herë të parë, tregon se përfaqësuesit e Titos, oficerët e lartë të Shërbimit të Fshehtë Jugosllav, kanë qenë mjaft të detajuar në disa prej kërkesave të tyre ndaj Mbretit të Shqipërisë.  UDB-ja jugosllave ka paraqitur një listë me emra të njerëzve, të cilët i konsideronin minimumi dashamirës të Jugosllavisë, si kandidatë potencialë në një qeveri pas-komuniste në Shqipëri. Sigurisht kjo listë e paraqitur nga jugosllavët duhet të merret me rezerva dhe duhet trajtuar me kujdes për të nxjerrë konkluzionet e duhura. Gjithsesi, në këtë memorandum tepër sekret është me interesante të shikojmë një nga një disa prej pikave kryesore të bisedës midis përfaqësuesve të Zogut dhe UDB-së jugosllave për të kuptuar më qartë rëndësinë e këtyre bisedimeve. Siç shikohet edhe nga biseda e regjistruar në këtë dokument, të dyja palët kanë qenë mjaft ironike në momentin kur biseda është fokusuar në mënyrën e financimit të organizatave kryesore që operonin kundër regjimit të Tiranës. Jugosllavët kundrejt komitetit “Shqipëria e Lirë”, që financohej nga amerikanët e CIA-s dhe përfaqësuesi i Zogut kundrejt “Komitetit të Prizrenit”, i cili ishte një vegël në duart e UDB-së jugosllave. Duket qartë se të dyja këto organizata që operonin kundër Shqipërisë komuniste ishin organizata të krijuara dhe financuara nga shërbimet e huaja dhe jo një përpjekje organike e mërgatës shqiptare. Ndoshta kjo ka qenë një prej çështjeve kryesore për të kuptuar edhe dështimin e këtyre përpjekjeve, të cilat mbështeteshin nga shërbimet inteligjente perëndimore. Pika e dytë me mjaft interes në këtë memorandum është përshtypja e UDB-së se Mbreti Zog nuk kishte bërë asgjë për të iniciuar dhe udhëhequr një revolucion në vendin e tij, me qëllim rrëzimin e qeverisë komuniste. Kjo përshtypje e Shërbimit të Fshehtë Jugosllav është mjaft domethënse, pasi jugosllavët monitoronin me shumë kujdes çdo lëvizje që kishte të bënte me Shqipërinë dhe ishin shërbimi më i mirinformuar mbi çështjet shqiptare. Prandaj dëshmia e tyre në këtë dokument duhet trajtuar si mjaft e vërtetë. Po kështu, fakti se jugosllavët kishin paralajmëruar qeverinë greke për të ndaluar çdo përpjekje të kësaj të fundit për një ndarje eventuale të territoreve shqiptare të Jugut, tregon qartë se jugosllavët kërkonin një Shqipëri miqësore dhe jo të ndarë sipas interesave të fqinjëve, gjë që do të sillte komplikime shumë të mëdha në gjeopolitikën rajonale. Pika tjetër mjaft interesante në këtë dokument është dëshmia e oficerëve të lartë të UDB-së mbi faktin se nëse Mbreti Zog dhe shqiptarët e tjerë nuk e rrezonin dot regjimin e Hoxhës, jugosllavët ishin përgatitur ta rrezonin atë me metodat e tyre. Kjo dëshmi e vlerësuar në kontekstin e zhvillimeve të kohës, mund të japë një të dhënë shumë interesante mbi prapaskenat e Konferencës së Tiranës, në prill të 1956-s, ku një përpjekje shumë serioze për të rrëzuar Enver Hoxhën u tentua pa sukses. A ka lidhje kjo dëshmi me konferencën e Tiranës apo jo, kjo është një çështje për t’u sqaruar më tej, por në këtë dokument kuptohet qartë se jugosllavët ishin përgatitur shumë seriozisht të përdornin çdo metodë për të rrëzuar Hoxhën. Nëse hipoteza jonë është e saktë dhe jugosllavët kanë qenë mbrapa Konferencës së Tiranës (ashtu edhe siç janë akuzuar nga Enver Hoxha), atëherë ky dokument na jep një këndvështrim të ri për të sqaruar disa enigma të asaj kohe, disa emra të përfolur të lidhur me këtë ngjarje, por edhe mbi arsyet e vërteta të ekzekutimit të gjeneral Dali Ndreut, i cili është një prej tre emrave kryesorë të listës që UDB-ja jugosllave i paraqiti ish-Mbretit Zog si mbështetës të politikës jugosllave në Tiranë. Përse dy emrat e tjerë të listës jugosllave nuk kanë pasur asnjë problem me Enver Hoxhën? Ky mbetet një mister i cili mund të dalë nga studimi i mëtejshëm i dokumentacionit jugosllav. Pika tjetër mjaft dome-thënëse në këtë dokument sekret është fakti që jugosllavët i kanë kërkuar ish-Mbretit shqiptar një fshehtësi absolute mbi këto bisedime. Jugosllavët, të cilët e monitoronin Zogun me mjaft kujdes, i kanë kërkuar atij një marrëveshje dypalëshe, përpara se amerikanët të futeshin në lojën e operacioneve klandestine nga territori jugosllav. UDB-ja, e cila kishte filluar një bashkëpunim të kujdesshëm me Zyrën e Operacioneve Klandestine, ishte në dijeni të kontakteve të Zogut me amerikanët. Ndoshta testimi i sinqeritetit të Zogut në këto marrëveshje ka qenë edhe arsyeja specifike që jugosllavët i kanë kërkuar Mbretit shqiptar të mos i ndante këto bisedime me fuqi të tjera, duke nënkuptuar me takt palën amerikane. Megjithatë Zogu, si një politikan tipik ballkanik, është munduar që të luajë  një lojë të rrezikshme  me të dyja palët, duke kërkuar një përfitim personal nga përfundimi që do të sillte një përfshirje e jugosllavëve dhe amerikanëve në planet e tij për t’u rikthyer në Shqipëri. MEMORANDUM Subjekti: Biseda me Mbretin Zog të Shqipërisë, më 8 tetor 1952 …Koloneli Branko pyeti se përse Mbreti Zog deri më tani nuk ka bërë asgjë për të organizuar një revolucion në vendin e tij. Irfan Beu u përgjigj se përgjigja duhet kërkuar te qëndrimi i fqinjëve të Shqipërisë në këtë pikë. Mbreti nuk dëshiron të veprojë deri sa të ketë garanci se vendi nuk do të copëtohet nga fqinjët e tij. Në këtë pikë, koloneli Branko u përgjigj se Jugosllavia i qëndron vendosmërisht idesë së ruajtjes së integritetit territorial të Shqipërisë. “Qeveria e Jugosllavisë i ka shprehur qartësisht qeverisë greke se një sulm kundër Shqipërisë do të konsiderohet si një sulm kundër Jugosllavisë. Ky qëndrim, – tha koloneli Branko, -mund të merret nga Mbreti Zog si një garanci e ruajtjes së kufijve aktualë të territorit shqiptar”. -Në bisedimet e detajeve praktike se si ky revolucion mund të fillohet, Irfan Beu shpjegoi se në terma të përgjithshëm Mbreti Zog mendon se aksioni mund të fillojë 30 -40 km nga territori jugosllav. Koloneli Cedo u shpreh se “ne mendojmë ta bëjmë ndryshe”, megjithatë ideja për t’i filluar luftimet në distancë nga kufiri jugosllav është një ide shumë e mirë. Në ditën e fundit të bisedimeve, përfaqësuesit e Mbretit Zog u informuan se jugosllavët do të preferonin që Shqipëria të çlirohet nga vetë shqiptarët, përfshirë edhe Mbretin Zog, por nëse shqiptarët nuk e kishin kapacitetin që të rrëzonin Enver Hoxhën, jugosllavet do ta bënin vetë në mënyrën e tyre, pasi situata në Shqipëri ishte e patolerueshme. -Përpara se të ndaheshin nga bisedimet, Irfan Beu pyeti nëse jugosllavët kishin ndonjë rekomandim për Mbretin. Jugosllavët u përgjigjën se kanë dy: e para që Mbreti Zog duhet të ruajë sekretin absolut mbi këto bisedime dhe të jetë i sinqertë me jugosllavët. E dyta, që Mbreti Zog nuk duhet të sjellë në këto bisedime asnjë fuqi të huaj deri sa të ketë arritur një marrëveshje të sigurt me jugosllavët. Jugosllavët gjithashtu deklaruan se nëse Mbreti Zog dhe familja e tij e kishin të pamundur të qëndronin në Egjipt, ai ishte i mirëpritur në Beograd, ku një shtëpi do t’i jepej në përdorim për të banuar sa të dëshironte. -Irfan Beu gjithashtu foli mbi komentet mjaft të hidhura të përfaqësuesve jugosllavë ndaj Bashkimit Sovjetik. -Mbreti Zog tha se ai mendon se bisedimet me jugosllavët po marrin një kthesë shumë interesante, por ai nuk ishte shumë i bindur se jugosllavët dëshironin sinqerisht të bashkëpunonin me të apo jo. Ai mendon se jugosllavët ndoshta kërkonin të zbulonin asetet e tija ose të zhvillonin një mënyrë që të përdornin atë apo emrin e tij në ndihmë të kauzës së tyre në Shqipëri. Mbreti Zog e konsideron shumë të rëndësishme sjelljen e amerikanëve në pozita udhëheqëse në veprimet aktive për të rrëzuar regjimin e Tiranës, pasi frika se pa një përfshirje të amerikanëve nuk do të garantohet një shtet i pavarur dhe i lirë. Në këto bisedime ai do të insistojë që jugosllavët të bien dakord për të prezantuar planin final për çlirimin e Shqipërisë për aprovimin e amerikanëve. Po kështu, ai mendon se forma finale e qeverisjes pas revolucionit të suksesshëm në rrëzimin e regjimit të Tiranës të përcaktohet nga një referendum kombëtar, nën vëzhgimin dhe kontrollin e Kombeve të Bashkuara. - Mbi premtimin e jugosllavëve për të dërguar një person për bisedime të mëtejshme me Mbretin Zog në Egjipt apo diku tjetër, Zogu më kërkoi që nëse ishte e mundur ta vizitoja përsëri gjatë bisedimeve me jugosllavët për t’u konsultuar me mua. Ai e ka të qartë që këto bisedime duhen mbajtur shumë sekret nga jugosllavët. Shefi në detyrë i SE SE/CMY/njs DD/P/ Orig State/Joyce- #2 (vijon të dielën tjetër) AURON TARE

AMC

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Panorama Online. Moderatori

57 Komente per “CIA zbardh sekretet: Tito kishte lidhje në Tiranë me Haxhi Lleshin e Myslym Pezën”

 1. Me thene te drejten po shkruaj pa e lexuar deri ne fund shkrimin….por nje keshille per te gjithe: mos guxoni tani ta shani me Ahmet beun se do ju beje te vdekur fare Rita me Elben,mezi po presin sa te shkruaje dikush,hahahaha.

 2. Nuk paska patur faj ENVERI per dali ndreun paska qen tamam spiun i UDBse jugosllave,se sot dalin e pellasin duke u ankuar qe i kan denuar dhe vrar kot,lexoeni dhe binduni se jo gjithmon kan vrar kot.

  • Nuk ka nevoje te germosh ne dokumentet sekrete te CIA-s per te kuptuar se kush nga te dy, Enverit e Zogut,kane qene kuislinge te qeverive te huaja komuniste.
   Zotit Tare do ti rekomandoja qe te na jepte edhe nje fakt te vetem, qe gjate qeverisjes se Zogut, ky ti bente thirrje popullit shqiptar qe te konsideronte si “baba” ndonje udheheqes te huaj.
   E gjen te shkruar e zeza ne te bardhe edhe ne fjalimet gjate qeverisjes diktatoriale te Enverit, qe deri ne 1949, quajti baba Titon, deri ne fund te jetes Stalinin, deri ne 1960 Hrushovin, deri nga mezi i viteve 70 Mao ce Dunin. Pas vitesh te tera kur ju rekomandonte shqiptareve si “mikun e tyre me te madh”, Titon,Hrushovin e Maon, mbrenda nje nate e ndryshonte kahjen 180 grade duke i quajtur armiqte me te medhej te Shqiperise.
   Miku i vetem i tij deri ne vdekje, ngeli Stalini, jo se ky e donte Shqiperine, se ai as qe e kishte idene per vendin tone e na konsideronte si pjese e Jugosllavise, por sepse shihte tek ai modelin e diktatorit komunist me te eger qe pa historia.
   Pra z.Tare, ne vend te CIA-s, le te na sjelle “dokumentet” e shumta te publikuara ne “Zerin e popullit” apo “Bashkimi” me kunderthenjet e Enver Hoxhes per Titon,Hrushovin apo Maon.Duke ballafaquar se cfare thoshte sot me ate cfare thoshte neser ( e keto nuk jane dokumente sekrete por gazeta qe mund ti gjeje cdo njeri ne biblioteke), cdo shqiptar i brezave te rij, do te kuptoje se cfare sharllatani ishte diktatori e sa larg ishte ai nga figura patriotike e Zogut. “Patriotizmi socialist” i Enver Hoxhes, ishte ruajtja me cdo kusht i postit te tij diktatorial e jane ne te njejten linje edhe pasardhesit e tij socialiste qe kerkojne me cdo kusht, edhe me dhune ne nje sistem te paster demokratik pluralist, te marin pushtetin.

   • Enver Hoxha e ka mbajt shtetin 50 Vjet se te ish kan ndonje tjeter ne vend te tij, spiunet si Zogu do ta kishin neperkembe si eshte me keq Shqiperine.

 3. Mua me pelqen politika alla malokce rrumpalle e Zogut qe ngjan kopje me ate te Berishes tani.

  Ajo bazohet ne fat, qe ne shqiptaret e kemi me shumice , ne shtypjen e te vegjelve dhe ne peruljen maksimale ndaj me te fortit.

  Ky naivitet politik e ben Shqiperine qender rajonale me interesimin e te gjitha paleve dhe tejkalon politikat krenare nacionaliste te vendeve te tjera.

 4. Berisha si paska lene asgje Zogut,per pushtet shet nene babe e vatan.
  nga ky informacion dalin shume pyetje nje prej tyre eshte,kush ka futur hundet ne punet e tjetrit?

 5. Ca gallate . CIA ZBARDH SEKRETET……..nuk eshte degjuar ndonjehere , Me siguri loja e radhes…..

 6. Py dokument verteton edhe njehere qe Diktatori Enver ishte vendosur nga Tito ne krye te Partise Kom Shqipetare . Ky ja shperbleu duke i dhene Kosoven etj>Diktatori nuk foli e nuk e shau Titon deri sa ky vdiq,e pastaj filloi te shkruaj “vepra” kunder tij.Tito duke e pare tradhetine qe i beri Enveri filloi te mendonte per ta hequr(gjynah qe nuk e mori seriozisht per ta hequr).Ne atte kohe 1952, Shqiperia nuk ishte shtet fare dhe mundesia per ta hequr qe e madhe. Inkuizitori shqipetar nuk mund te therte Haxhi Lleshin dhe Muslym Pezen si”AXHENTE TE HUAJ” sepse ato ishin njerez me influence ne zonen e veriut e Shqiperine e mesme e kishte frike nga populli.Per kete i dha ca poste koti qe tu prishte mendjen.Kete gabim te Titos e VUAJTI POPULLI SHQIPETAR!!!!!

 7. Nuk eshte gje e re, sepse ato (dhe te tjere) ishin agjente te jugosllaveve qe pra luftes se dyte boterore.

 8. Faleminderit per konsideraten ju komentuesi.Mu kujtua nje thenje e Shkrimtarit D.Agollit.Zogun me krahe te thyer qe,nuk mund te fluturonte dot ta benim te fluturonte me shoket.Por fjala shok qe,etuziazmoi miliona njeres ne Bote,doli teper zhgenjyese.Shoku te vret,te prish familjen,te fut ne burg dhe ka emrin Komunizem.Edhe njehere lavdi Mbreterise.Po une cfare fitoj?Do te thote dikush.E drejta dhe vetem e drejta.

 9. Do kisha deshire qe gazetaret kur permendin fakte te shkruanin mbi baza provash jo mbi shpifje e mllefe, keshtu do behet e mundur te transformohet shoqeria. Mashtrimi i opinjonit publik ka 22 vite pa nderprerje me gazetar super te paguar… te cilet nuk e kuptojne se cdem i sjellin popullit shqipetar.

 10. Mire atehere ne ato vite.Po Sote ?

 11. pyetja e pare qe gazetari duhet t’ia beje vetes eshte pse amerikanet aktion e frank wisnerit i lane top sekret per aq shume kohe? Bile sic na tregonte lord bethell edhe kur vete ka shkuar atje i kane thane se nuk existojne fare…Manipulation is manipulation in any time!

 12. Si mund te dalin udheheqes me integritet kur kjo nuk eshte vecori e jona, ndodhin edhe mrekullira nje here ne 1000 vjet, nuk e dime se ku jemi ne fillim, mes apo ne fund te 1000 vjecarit…

 13. Me sa duket monarkisteve nuk u pelqen qe raporti i CIA.s i heq kallajin e patriotizmit atyre dhe ish mbretit Zog .Per fat te keq kush ha ne grazhdet e huaja nuk mund te pretendoje qe e ka bere per te miren e Shqiperise,sepse keshtu e ben pis emrin e saj te shenjte…

 14. Kam komentuar edhe pjesen e pare te ketij shkrimi dukshem tendencioz qe ndonese dokumentat e CIA -s vertetojne te kunderten, vazhdon te abuzohet me interpretime sipas oreksit.
  Nga keto dokumente te CIA, ajo qe une personalisht nuk e kam ditur, qenka fakti se CIA paska tentuar qe per permbysjen e regjimit diktatorial komunist te Hoxhes, paska inkurajuar nje bashkepunim te Ahmet Zogut me Titon per te krijuar nje ushtri prej 8 mije shqiptaresh kosovare te stervitur e armatosur nga CIA per te hyre ne Shqiperi me qellim rezimin e diktatorit. Pra nje veprim konkret per te cilin duhet ta pergezojme autorin qe na e nxori nga arshivat sekrete te CIA. Ajo qe e dijme te gjithe, eshte se SHBA menjehere pas Luftes se dyte boterore, ka bere perpjekje te vazhdueshme per te mbeshtetur kundershtaret e regjimit komunist, mbeshtetje qe u kurorezua me sukses vetem ne vitin 1991 me shembjen e simboleve te diktatorit e permbysjen e sistemit komunist.
  Pa dashur autori, duke tentuar te baltose figuren e Zogut, shpreh njekohesisht edhe “dhimbjen” e madhe qe paska pasur se imperialistet amerikane ne bashkepunim me reaksionaret shqiptare e Titon, i sollen Shqiperise gjemen e madhe, lindjen e nje sistemi demokratik.
  Per fat te keq ky plan i amerikaneve nuk ariti te realizohej ne vitin 1952 e shkaqet per kete i kam cekur ne komentin e meparshem.
  Me dokumentin “memorandumi” autori na sjell “fakte te fresketa” se jo vetem Dali Ndreu, por edhe Myslim Peza e Haxhi Lleshi paskeshin qene te lidhur me Titon. Per keto “fakte” nuk kish se pse te mundohej Auron Tare qe te germoje ne dokumentet sekrete te CIA.
  Te gjithe shqiptareve ju eshte detyruar te lexojne Historine e PPSH, e nga kjo histori e “vepra” te tjera te Hoxhes, duke filluar qe nga i pari ai, Hoxha dora vete e te gjithe “gjeneralet” komandante e komisare te LNC ishin vartes direkt te ushtrise se komandantit Tito. Bile ka edhe nje histori tjeter rrenqethese, se forcat e perbashketa partizane shqiptaro-jugosllave, te Titos e Enverit, masakruan barbarisht neper Shqiperine e Veriut deri ne Tivar te Malit te zi, rreth 4 mije djem te rij kosovare.
  Jo 8 mije te tjere kosovare por edhe 80 mije kishin arsye te mjaftueshme qe te dilnin vullnetarisht per tu hakmare ndaj atij krimi barbar e te rezonin bashkepuntoret e Titos e me vone te shpornin edhe serbet nga vendi i tyre me ndihmen e amerikaneve. Nuk ka asnje dokument qe te provoje qe Ahmet Zogu nen shtytjen e amerikaneve eshte mbeshtetur tek ndonje renegat serbofil shqiptar kosovar per te bashkuar Shqiperine me Jugosllavine sic tentoi Enveri me horat e tij. Dhelpra Tito qe flirtonte ne te dy krahet, lindje, perendim, e kuptoi djallezine e CIA-s amerikane e te Ahmet Zogut dhe e pengoi zbatimin e ketij plani qe do t’ja ndryshonte historine gjithe shqiptareve te Ballkanit.
  Z.Tare me keto “germime” ne vend qe te prishe vetullat e Zogut, pa dashur ja ka nxjerre syte me keq politikes se Enverit e pasuesve te tij te sotem.
  E mbyll me urimin per autorin “germo e germo o Tare se qenin e ngordhur do te gjesh”

  • Ah.. nuk i benin dot gje dulles se ai ishte ne sherbim intiligjent servisit dhe te te gjitha planet qe beheshin kunder tij ai i merte vesh nga anglezet ai te gjitha i kishte vetem komunist nuk ishte,beri si deshi me ndihmen e fshehte te anglezeve qe e manovronin per ekuilibrin ne ballkan, lexoni “Odiseja e nje Dedekivi” ne google dhe do e kuptoni.

  • O Dedë,bukur po te duket se po analizon!po a ke pas punë me Titon që po i din këto sikrete apo ja fut kotë?Pas luftes u prishen Enveri me Titon sepse kishin pasur marrveshjen e Mukjes qe te luftojne bashke per te çliruar edhe Jugosllavin,ku arradhat partizane shkuen çliruen edhe Sremin,ku Titoja i kishte premtuar Enverit qe ti jap Kosoven,pasi qe te mbaroj lufta,ku ai pastaj i tha që nuk mund ta jap sepse nuk lejojne serbet,dhe ketu u be prishja e tyre.Megjiate Enveri hyni ne histori si presidenti i pare qe mbajti shtetin 50 vite che kur dikush te rrine aqe shum medomos qe do ti pelqejn pozita,por ashtu ishte jo vetem ne Shqiperi por edhe vende tjera te bllokut komunist.Enveri thon paska vra!po mire tash po shifet qe i paska njoft se me kend paska pasur pune,po ja shiko bre Dedë çbehet sot me shqiptaret,perse nuk hecin kush i pengon tash 30 vite qe ka vdekur Enveri,une e kisha kthy Enverin por i kisha dhene postin e ministrit te rendit se shqiptari nuk merr vesht ndryshe.

 15. z. skender, po di te lexosh anglisht ti apo jo? shikoje dokumentin qe flet qarte. perse nuk i pranoni dokumentat te cilat jane te pa diskutueshme per vertetesine e tyre? nuk ka asnje dydhim qe zogu ka bashkepunuar me Titon ne kete periudhe.

 16. ANALISTI-ZVICER.

  une sdo merrem me lidhjet ne mes AHMET ZOGUT e TITOS sepse koto jane SEKRETE dhe nuk dihet se ZOGU ka kolaboru me DESHIRE me TITON apo prjej ZORIT e OBLIGIMIT se i FORTI te rrafe plagos lufton kunder JUSHE ti merre TOKAT me ZOR e DHUNE dhe prapseprap skije QARE pa KONTAKTUAR E KOLABORUAR me TE.TRADHETIJA behet ne shume FORMA e METODA,hiq ma large se SOT nje numer jo i VOGEL shqiptataresh te kosoves kane LIDHJE SEKRETE me SERBET ja u perkujtoj rastin NAZIM BLLACA 2-3 vite ka jetuar ne serbi pas luftes se kosoves ku eshte TRAJNUAR nga shteti serbe sesi ti AKUZOJE UCK-ne e SHIK.un se kane ber VRASJE te organizuara per te eliminuar shqiptar,QKA NUK eshte e VERTET.tjetra sa kosovar kolaborojn me SERBE per tregti me mallra te TYRE dhe me PETROL te organizuar ilegalisht nga serbija.madje SA SHQIPTARE te SHQIPRIS VIZITOJN GREKUN e punojn per NDERTIMIN e greqis EDHE MEQENSE GREKU ja u merr DETIN dhe jep PASAPORTA te shqiptaret qe ti BEJE GREK.pytja se nuk po DIHET se CILATE GJENERATA kane qen,apo JANE MA TRADHTAR =X.

 17. mbreti Zog beri shtetin shqiptar edhe you e shani , nuk lini gje pa thene per te . kurse enveri e shkaterroi vrau te gjithe klasen intelektuale edhe you nuk po thoni asnje fjale per te

 18. Shkrimi mbeshtetet ne deshmite e nje agjenti te CIA-s, por qe keto te vertetohen duhet te gjendet se paku edhe nje burim tjeter informacioni i pavarur nga ky. Sa i takon hipotezes se autorit se prapa Konferences kane qene jugosllavet, gje qe ka pak gjasa te jete e vertete, mendoj se rrethanat ne te cilat u mbajt Konferenca dhe te dhenat qe ekzistojne provojne katerciperisht se ajo ishte e nxitur nga ruset, te cilet kerkonin te vinin ne zbatim ne Shqiperi raportin sekret “Mbi kultin e individit” i paraqitur nga Krushovi ne Kongresin te XX te PK te Bashkimit Sovjetik. Pothuaj te gjithe udheheqesit staliniste ne vendet e tjera satelite te BS ishin larguar nga skena politike; ne Shqiperi mbetej Enver Hoxha, i vetmi udheheqes qe mbante lart figuren e diktatorit Stalin. Hrushovi ia ka paraqitur haptaz e shkoqur Enver Hoxhes kerkesen e tij per tu larguar nga udheheqja totalitare, nga perqendrimi i te gjitha pushteteve ne duart e tij, per te “zbutur” luften e klasave etj.
  Nga ana tjeter, pas prishjes se marredhenieve me Titon, Enver Hoxha urdheroi “luften e shtrigave” per te goditur cilindo qe mund te dyshohej si i shitur te jugosllavet. Nderkaq filloi ndjekja hap pas hapi e diplomateve te Ambasades jugosllave: ishte veshtire qe filijugosllavet shqiptare te mund te mernin kontakte me ta duke iu shmangur ndjekjes se forcave te sigurimit.
  Megjithate, vlen te pergezohet autori qe na ben publik nje dokument te CIA-s mbi regjimin komunist te kohes dhe mbi nje nga perpjekjet per ta rrezuar ate. Sa u takon hipotezave, keto mbeten per tu verifikuar me kujdes ne te ardhmen edhe pasi te njihen dokumente te tjera, veçanerisht te jugosllaveve.

 19. ,,,per ty Xhafer,,, menyra komuniste per eleminimin e kundershtareve ,,gjithnje ka qene pergatitja e terenit ,, lind pyetja ,,si vall nga te gjithe keta bashkepunetor te Titos vetem Daliun ekzekutuan,,,,,!!!!dhe jo Haxhi Lleshin apo apo Myslym Pezen ,,,,

 20. Kujtoni se sipas Dilaver Bengasit Halit Bajrami i ka deponuar se Haznedari u pat thene atij vet dhe Xhevdet Mustafes qe ne rast rreziku ne Tirane mund te kerkonin nddihme ne shtepine e Haxhi Leshit!!!Kujtoni se ne nje material gazete eshte shkruar se ne Resnje te Krahines se Prespes Bab Lymi nga nenshkruar nje deklarate bashkepunimi!!! Keta ishin miqte e Nexhmijes dhe te Enverit.Del pyetja pse jugosllavet shiten vetem keta dhe jo kreun e agjentures se tyre ne Shqiperi apo vetem per shkakun se ky mbasi u vu ne sherbim te Stalinit i ktheu shpinen Titos dhe ai e parapelqente te vdekur.

 21. Po valle Enveri cfare beri per pushtet?La motren pa burre.Pushkatoi Bari Omarin.Ahmet Zog nuk i vjen me Shqiperise.Me sa di une 70% te Shqiptareve gezonin prona.Qene ndertuar bazat qe,vendi te perparonte.Shteti funksjononte ne te gjitha hallkat e tij.Rruget e Beogradid nuk ishin me te gjera se ato te Tiranes.Hajdutet numuroheshin me gishtat e dores.Ne vitet 70 te linje bicikleten ne mes te pazarit,aty e gjeje deri te nesermen.Cndodhi me vone?Hajdutllek,maskarallek dhe varferi deri ne ekstrem.Fshatari prodhonte grure,privohej nga e drejta per ta ngrene ate.Nuk mund te them ndonje gje per M.Pezen dhe H.Lleshin.Rruga qe zgjodhen teper e gabuar.Partia e Punes ishte terroriste qysh ne krijimin e saj.Vrasje,pushkatime dhe burgime.

 22. Shqiptaret sot kane shume te mira. Nder to edhe mendimin e lire-por sipas rregulles ai eshte i shfrenuar, fyes dhe i dedikuar per te fajsua te kaluaren dhe njerezit tane prej Skenderbeut e deri te keta te sotit-Berisha, Thaci…Por, nje dite, pa dyshim, Historine do t’a shkruajne ata qe jane kompetente- HISTORIANET, e jo ata qe vetem percajne Kombin dhe perziejne vlerat dhe anti-vlerat. Edhe pa ndodhur kjo- u takoj atyre qe besojne se sikur te varrej prej Enverit, H. Leshit. M. Pezes… prej F. Hoxhes e te mdhenjeve te tjere- Kosova nuk do te kishte perjetua gjate historise aq padrejtesi dhe te gjithe Shqiptaret do te ishin ne nje Shtet.

 23. Auron Tare quhet autori i shkrimit. Kto dite u parashytua si deputet i PS-se. Pikerisht sepse ka vite qe punon per PS-ne. Kaq mjafton per te kuptuar se jan genjeshtra te sajuara. Dali Ndreu ishte nje patriot i madh dhe bir i nje atdhetari legjendar sikurse ishte Cuf Xhelili qe i kendohet kenge dhe Daliu u pushkatua pikerisht se donte nje Shqiperi me te mire se ajo qe po instalonte Enveri.

  • more ta kishim pyetur kete autorin e shkrimit A i ka emrat e atyre 8 mije kosovareve qe do te merrete Zogu nga Tito ( si placke lufte medemek ) se mos qellon na fusin dhe ne ne ato lista sot ose neser

 24. Me te vertet shikohet se Dali Ndreu edhe sot i dalin te palarat ne mejdan. Historikisht ky fis ka mbijetuar duke u bere spiun i Serbeve. Edhe ne kohen e turqise Cene Elezi Ndreu i ati i Dali Ndreut ka luftuar kraperkrah me truqit ne vitin 1912 dhe ka qene kundra pavarsise se Shqiperise.

  • Ti more Niku nuk ja paske idene fare,kur nuk e njeh sadopak historine mos fol gjera ta paditura,ti apo kushdoqofte i fisit tuaj nuk i vini as tek thembra fisit NDREU,kur nuk di se ne cilat periudha kane jetuar njerzit e fisit NDREU ne kete rast te Elez Isufit Ndreu mos ja fut kot. Sa per dijenine tende ishte Elez Isufi paraardhesi i ketyre emrave qe ti ke folur icili me njerzit e tij dibrane vrane 12000 serbe,per kete ti kujton se serbet do ja falnin fisit NDREU kete gje ? absolutisht qe jo dhe kje eshte vertetuar me se mire ,po te jap nje rast te vetem,Cen Elez Ndreu kur eshte arratisur nga shqiperia pas arrestimit te Dali Ndreut nga regjimi i Hoxhes nepermjet mercenareve te sjelle nga pjese te ndryshme te shqiperise ku per kete jane akoma gjalle deshmitare okulare gjate arrestimit te tij nqs donte Daliu nuk kish njeri ta arrestonte sepse kish nje krahine te tere me vete dhe ja kane kerkuar kete ta beje por nuk ka pranuar vetem qe te mos fuse ne lufte popull me popull…u arratisen ne Maqedoni dhe kur e kane marre vesh se cili ishte personi (Cen Elezi)eshte vrare menjehere nga forcat serbe ne burgun e shkupit ne mos gabohem.Pastaj dhe Zogu e njihte mire familjen NDREU e kish provuar kete kur Elez Isufi e rrethoi tiranen me 300 dibrane dhe e diskretitoi regjimin e Zogut dhe kete Zogu nuk mund tia falte Elez Isufit prandaj beri ta pamunduren duke perdorur disa “pari”te gropes Dibres e vrau pas kraheve se perballe nuk mund ti dilte.Kujton ti se kete fisi NDREU dhe specifikisht familja e tyre do ja falnin Zogut ? absolutisht qe jo.Kjo familje, do pranonin te gjithe te vdisnin se sa te behshin vegla te Titos apo Zogut..Prandaj njerez para se te beni komente studioni pak faktet.

 25. titto ishte lider, me pasaporte jugoslave bridhje tere boten. sa pe zogun,enverin, salen i bashkojne 1 gje:

  JANE VASALE TE FELLIQUR

  PER TE ARRITUR ATE QE DUAN FLENE DHE ME ATE QE JU KA BERRE VARRIN POPILLIT TE VETE NE BREZA

  FARE E FELLIQUR

 26. Diktatura cnjerzore komuniste ishte regjimi me i tmerrshem qe vendi yne ka kaluar ne historine e tije , me vrasje te kundershtarve politike real dhe potencial,me grabitjen e prones pronarve legjitim me tortura te tmerrshme ,me ekzekutimin e klerikve per bindjet e tyre dhe shkatrrimin e Xhamive dhe Kishave,me militarizimin e vendit ne xhdo katund rep ushatarke dhe bunkjera gjithekund deri ne qendra qytetesh, me izolimin me tela me gjemba dhe vrasjen e te rinjeve qe kerkonin te iknin nga ferri kuq nga ushataret shqiptare,me varfereine tejskajshme me tolanat poshteruese ,me pune si skllever me tre turne me paga qesharake, me hejken e baktive deri dhe pulave ne fshate , me buken me racion ne qytet kurse fshati hante per gjithe vitin buke misri,me krijimin e njeriut te ri moster , prandaj per te shembur kete sitem barbare me kedo eshte dashte me bashkepunu dhe ato qe kane tentu te permbysin kete sistem cnjerzor kane kene ATDHETARE

  • Me gjithe respektin qe kam zoteri Bushati, jam nga Kosova dhe jetoj ne Perendim. Asimilimi eshte me i keq se te gjitha ato te keqija qe ju solli sistemi komunist dhe Enver Hoxha. E them me keqardhje se mos te ishte Enver Hoxha ndoshta sot nuk do kishte Shqiptari.
   Kerkoj Mirkuptim

   • Again, Bekim. E ke shumē gabim. Kur e mori Shqipërinë Enveri, Kosova kishte shkollat shqipe dhe ishte pjese e shqipëeise. Kishte edhe deputet në parlamentin shqiptarë. Msoje historine e vendit tënd meqënse e dashke kaq shumë.

 27. NJË FAKT PO DIHET E PO SHIHET QARTË!

  -PALO MBRETI A. ZOGU, ME SEJMENËT E TIJ, NUK KA LËNË GUR PA LËVIZUR, PËR TA RRËZUAR NË BASHKËPUNIM ME REVIZIONISTËT TITISTË E RANOVIQISTË E, TË TJERË XHELATË IMPERIALISTË,
  -PUSHTETIN POPULLOR NË SHQIPËRINË SOCIALISTE.
  SIKUR, SHOKU ENVER, – TË KISHTE BASHKËPUNIM ME TITON…
  -SIÇ SHKRUAJNË KËTU DISA “ANALISTË” QË NUK SHOHIN SA TE HUNDA…
  –TË GJITHA ATO MARRËVESHJE TRADHTARE, TITO-ZOGU, NUK DO TË KISHIN MUNDUR TË NGJANIN!
  HAJ, KALOFSHI MIRË BACO, -SE, IKA NË ZGËRBOJËN TIME- NË ISHËM!

 28. O niku ,,akoma me historina te manipulume,,,Ceni nuk eshte i jati i Daliut,,po ish komunistet din te vrasin,si dje dhe sot,,,me keto shkrime qe bien era

 29. eh sa me shume kalon koha aq me shum do i jepni te drejte xhaxhit

 30. Nje grup sindikalistesh nga Europa te ndikuar ca nga doktrina M-Leniste shkuan ne Amerike.Ne Nju Jork pane ndertime dhe gradacela.Duke dale jashte Qytetit pane nje fabrike dhe shkuan prane saj.Aty moren kontakt me drejtorin ekzekutiv dhe hyne ne bisede.Pyetja e pare,cili e zoteron kete fabrike.Pergjigja,Aksioneret.Jane 10,15,apo…….Po ato vetura?Te punetoreve.Shkuan ne Rusine Komuniste prane nje fabrike.E kujt eshte fabrika?Pergjigja,ePunetoreve.Po ajo makine atje? E Drejtorit.U kthyen ne vendin e tyre dhe hoqen dore nga veprat e Marksit.

 31. Nuk eshte gje e re bashkepunimi i Zogut me Titon dhe Jugosllavet duke filluar qe me Pashicin. Ai eshte i vulosur me vulene turpit dhe ate te tradhetise.

 32. “LAVDI JETES DHE VEPRES SE ENVER HOXHES”

 33. Koment i drejte dhe mjaft skjarues eshte ay i komentuesit me pseudononimin Deda.Jo vetem ata tre ish kuadro te komunizmit shqiptare,qe aytori jo pa qellim i ka zgjedhur nga veriu dhe Shqiperija e mesme,por shumica e tyre,sidomos vete E.Hoxha,kreu i atij regjimi mashtrues,u vendosen ne pushtet dhe qene vegla te komunizmit jogosllave dhe te Titos.Pamvarsisht se c’ndodhi me vone,perseri per ineteresa te pushtetit personal te E.Hoxhes…

 34. kujt ti besosh ? Kur edhe ne ditet e soteshme gjerat shtremerohen, erresohen mbulohen ose me sakt nxihen drejt per drejti sy me sy siq po shofim e ndigjojme deri dhe ne Parlamentin tone , ose ne shkrime e gazeta te ndryshme; e si tu besosh atyre informacioneve qe vijne nga kohe e larget e sherbimeve te fshehta te te huajve e vecanerisht te atyre te sherbimit te fshehte serbo sllave te ish Jugosllavise TITISTE qe nuk kane lene te keqe pa i bere vendit tone e qe keto te keqia po i perjetojne drejte per se drejti edhe ne ditet e sotme vellezerit shqiptare ne kosove , .Kot lodhemi duke i lexuar ose humb kohen me to ne vend qe te merremi me gjera te dobishme per vendin tone .Keto cfar u cituan me siper me shume i hedhin benzine zjarrit te urrejtjes mes vetit se sa te qetesojne shpirtin e ndonjerit ..Kete fryme urrrejtje po e mbajne gjalle edhe vete politikanet aktual ne vend ,.Qellimi i tyre kuptohet per te larguar vemendjet e shumices se popullsise nga hallet e pediteshme te skamjes se madhe ,varferise.. per te vazhduar rrugen e perqarjes me tej deri dhe mes krahinave ..

 35. po shihen mercenarte se kushjone po ne kete ngarje jone te githe jan perfshi ´por nuk oshte se zogu edhe kur erdh ne pushtet me heret i per dori shkite por

 36. Enver Hoxha paskesh patur per 50 vjet shume te drejte.Te gjithve i dha ate qe meritonin.Askush nuk arriti ti shkel vizen sa qe gjalle.E megjithe se i vdekur.Perseri triumfon mbo to.I ka lene me semundjen e te folurit me vetveten.Cuditem nga shkrimi qe nga germa e pare e deri ne fund vertetojne ate qe deklaronte vet E.Hoxha ne 50 vjet sundim.Shqiperia sot ka Zot.Dhe jo si sot qe Berisha asht ne sherbim te te huajve ma keq se dikur Mbreti Ahmet Zogolli.

 37. UUUUHAHAHAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PO KJO ISHTE LOJA MORE JA KAQ E KANE SHQIPTARET NJE SHASHKE TYMUESE DUHET DHE FILLOJNE E SHAHEN ME NJERI TJETRIN ……………….

 38. Ne interpretimin e fakteve duhen llogaritur te gjitha anet .
  Nuk duhet harruar se Dali Ndreu nuk kish ndonje popullaritet ndersa M.Peza e H.Lleshi kishin nje reputacion te vecante ne popull megjitate te tre u pushkatuan. Daliu fizikisht ndersa dy te tjeret politikisht duke u lene vetem si figura jo ne pleqeri por qe kur ishin meso burra .Pushkatimi fizik edhe i dy te tjeterve kish me shume humbje se fitim per Enver Hoxhen sic duket ai kish te dhena per spiunazh por jo faktet.Pritni kur te hapen arkivat shohim per te tjere shohim viktor hoti

 39. Shqiptarët,, jo vetëm të huajt, por edhe tradhëtia dhe mendjemadhësia e tyre i ka vrarë dhe po i vret edhe sot……Nuk jemi popull që nuk i kemi krijuar mëkate vetëvehtes…..

 40. Faktet i marrin si nje denoncim !!!!!!JO !!!!Jeni miope te shurdher njerez qe per at Zot s”dini as te provoni as shijen e embel ao te kripur !!!!Le te lidhej Mbreti Zog me ke te mundej me 1952 vec ate mizor e sadist Enver ta zhdukte nga faqja e dheut qe te mos kishim aq viktima qe as lufta e dyte boterore nuk i shkaktoi !!!! Madje as dhe at mjerim ekonomik qe ne dhjete-vjecarin e fundit ushqeheshim me TOLLONA !!!!!Kuptojini mire dokumentat ,nuk flasin per copetimin e vendit por per rrezimin e diktatures , kumunizmit !!!!!! Admiroj nje thenie te nje zotnije me emrin Elvis kur na kujton se Tito ( rregjimi qe ngriti ai ) ishte nje Lider i njohur ( pozitivisht shtoj une ) ne bote ku i mundesoi popullit te tij te punojne neper europe e kudo nepermjet marreveshjeve ekonomike qe beri ai me vendet demokratike jo komuniste !!!! Ai kete e arriti me 1960 kur e kuptoi se rruga Staliniste apo Marksiste ishte po dalje e pa fund te mire per popullin !!!Te thuash te veteten s”do te thote se je anarshist apo nuk don atdheun !!!!! Per mua e veteta e jetuar eshte apolitike e s”ka te beje me atdhedashurine aspak Everteta quhet e vertete e jo politike ku mos te dukem e pasjellshme e te shkruaj ate perkthim real qe ka kjo fjale ne praktike ,,ne jete Politike ## Kur,,,,,,,,,,Apo s”eshte keshtu ????????

 41. PO TE KISHTE QEN AQ ATDHE DASHES DHE QE EDONTE AQ SHUM SQIPERIN TA KISHTE KTHYER NJE PJES TE FLORIRIT QE VOLLI ATE HER KUR SHQIPERIJA U CLIRUA

 42. E kuptoj daljen e ketyre dokumenteve, nje gje shume me rendesi per te kuptuar rrjedhat e kohes se kaluar.Faleminderit atyre qe lejojne te sillen para pulikut dhe njerezve qe mirren me histori,mbase ne jemi mesuar qe ate ta ndertojme sipas qejfeve personale e klanesh,Kjo na ka kushtuar me lume gjaku.Ata na ndihojne qe te vleresojme me ndryshe e ne na mbetet jo te shahemi por te mendojme mire e te presim edhe me shume dokumente te tilla.Une pres qe sillen edhe pak argumente qe do te deshmojne se qellimi i amerikaneve ishte thene hapur se ata e sillnin ne pushtet Zogun dhe nepermjet tij ta bashkonin Kosoven.Nese ky qellim i Amerikaneve do te dokumentohet atehere do te kujtohemi mire.Ti lexojme keto ngjarje per te mesuar me shume,Jo ju lutem ,per te krijuar kulte te reja.

 43. Ne sot me 2013 nuk kemi ne publik se cfare projekti po ndertojme.Askujt si`a kemi shprehur.Neper fushata elektorale po.Pyes,e dine femijet tane se ne ditelindjet e tyre te pas djete vitesh do te blejne dhurata ne qytetin e shkupit per babane.Ne Prizren per nenen.Ndersa ne Tirane per te dashuren.Per te blere keto dhurata femijet tane ndalohen edhe rrihen,gjakosen dhe vriten.Simboli i kesaj katrahure kur ata rrijne dhe kafe te pine se bashku.

 44. Ky shkrim e shton akoma më shumë konfuzionin përveç se është krejtësisht i palexueshëm. Imagjinoni, një enverist si Tare merr dhe interpreton dokumente për Zogun. E tërë kjo llomotitje kërkon të tregojë se sa i zoti ishte Hoxha dhe sa i poshtër ishte Zogu që bashkëpunonte me “famëkeqin Rankoviç”. Tare, më mirë boto dokumentin siç është, nuk kemi nevojë për analizën tënde. Lërja këtë punë historianëve.

 45. Dalja ne drite e ketyre dekumenteve duket te kuptohet me shume si perpjekje e SHBA per te nxjer vendin tone nga kthetrat e nje regjimi totalitare bastarde. Te gjithe elementet e tjera jane te mjegullimta. Ajo nuk mund te realizohej kur serbet dhe greket nuk e lejonin nje gje te tille dhe ne kete rast ata luanin nje rol te dyfisht. Po parashtroi ca fakte qe dihen nga dibranet ne lidhje me keto elemente. Ne rend te pare nese theksohet D. Ndreu si shpiun serb nuk mund ti besohet, pasi dihe se familja Ndreu eshte shtylla kryesore e rezistences antiserbe ne luftat e viteve 1911 – 1914. Po ashtu me 1948 shume te afert te D.Ndreut (Cen Elez Ndreu me shume anetare te familjes dhe pashkepuntor te tjere) duke u perpjekur qe tju shpetojne denimeve te regjimit komunist (megjithse ishe kontributore e atij regjimi), aratisen ne Jugosllavi dhe atje po me urdherin e enverit masakrohen ne Shkup. Familja e Haxhi lLleshit njehet ne Diber nepermjet shume angazhimeve te saja per blerjen e parisë dibran qe te bashkepunoje me mbreterine serbe. Ne Diber edhe sot mund te digjohet thenja ne ate kohe te Halit lleshit (i ati i Haxhiut, i cili ishte shoqeruesi kryesor i takimit te Esat Toptanit me Pashiqin ne Nish): “Kush nuk behet me serbin do te kafshon llapen e vet”. Per kete arsye dhe per ngatresat qe bente Haliti ndaj qeverive shqiptare qe formoheshin kohe pas kohe, me 1923 A. Zogu organizon vrasjen e Halitit ne Peshkopi. Por megjithse keto gjera diheshin mire familja lleshi tani nen komanden e Aqifit (xhaxha i Haxhiut) me urdherin e mbreterise serbe e ndihmon ushtarakisht kthimin te A. Zogut me 1924. M. Peza ishte ushtar i flaket i llesheve dhe pas veprimeve qe dihen per hakmarje u arratis dhe veproi nje kohe te gjate ne Dibren jugosllave. Prandaj lirisht mund te thuhet se Familja LLeshi ishte den baba den aleat e flaket e mbreteris serbe dhe pastaj edhe e regjimit komunist serb. Haxhi lleshi ishte minister i brendshem dhe eshte fajtori kryesor ne lidhje me masakren qe u nis nga Prizreni vaxhdoi neper Shqiperi dhe perfundoi ne Tivarit. Nexhmie Hoxha ishte si moter e Hxhiurt dhe ajo vepronte dhe me vone ishte shtylla kryesore e lidhjeve te vazhdueshme te regjimit komunist me ate jugosllav. Po citoj ketu edhe nje thenje te rastit te D. Mugoshes ne Saraj te Shkupit para emigranteve shqiptar me 1955 dhe ate: “Kush sulmon Shqiperin ka sulmuar Jugosllaven, eshte si eshte regjimi ne Shqiperi per ne ai eshte i mire, ne kemi luftuar me ato”. Nga ana tjeter si spjegohet qe amabsadori jugosllav edhe pas 1948 me propozim te qeverise komuniste gjithmone ka qene udheheqes i korrit diplomatik ne Shqiperi. Pse, P.Petro Marko u burgos sepse ju kundrva amasadorit jugosllav me 1947 por ngeli ne burr edhe pas saj dhe kurr nuk u reabilitua plotesisht? Pse At Gjergj Fishta edhe megjithse ishte nje anti zogist dhe kishte ndrua jete para ardhjes ne pushtet te komunisteve ju shkatrua varri dhe ju ndaluan veprat e tij? Pse familjes patriotike P. Qiriazit ju dogj biblioteka qe ishte shume e pasur dhe ju pushkatua i shoqi pa gjygj? Pse te gjithe cameve qe kalonin kufirin grek, data e lidjes ju shenohej ajo e kalimit te kufirit?Te gjitha keto tregojne se ne menyre permanente qeveria komuniste ishte pro serbe dhe pro greke, prandaj perpjekjet e SHBA nuk mund te kishin sukses.

 46. salihe bushtra

  akoma diskutoni politiken shqiptare ,e cila ka qene vetem per te shfrytezuar racen e vete me ndihmen e armiqve te races vete por miqve te interesave te ngushta te saje, akoma dhe sot vazhdojme te perdhunohemi nga qeverisja

 47. une mendoj se enveri e ka majt shqiperine se po te ishte zogu shqiperia tani do te ishte pjese e fashizmit

 48. Po ne sjemi ne gjendje te gjykojme ,mbi dokumentat qe paraqiten ,koha dhe historia do te coje cdo gje ne vendin e vet

 49. Familja Ndreu kurre nuk mund te vihej ne sherbim te Rankovicit.Kullat e tyre ishin djegur disa here prej serbeve,gjermaneve por vetem komunistet arriten ti vene dinamitin.Gafa e kesaj familje ishte venia ne sherbim te antizogisteve. Dibranet thone ;”Mallkuar qofte ai qe futi sherrin ndermjet Zogut dhe parise te Dibres’.Shume ma ndryshe do te ishte zhvilluar historia po te mos ekzistonte ky sherr.Sidoqofte dikujt i interson qe ky sherr te zhvillohet me tej.I takon antarve te ketyreve familjeve te pine kafe bashkarisht e te analizojne kush jane armiqt e vertete te tyre dhe Shqipnise.Kemi nje fatkeqesi te madhe qe akoma besojme se marreveshja ndermjet e tre burrave me te fuqishem te kohes do te prishej per hater te Shqiperise.Shqiptaret e dhane sinjalin me Levizjen e Postribes,hungarezet e ceket po ashtu dhe rezultati dihet Perendimi i papregatitur per keto situata.Pra agjenturat e Perendimit duhet ti kerkojne pardon e ti damshperblejne shqiptaret e genjyer po prej tyre te cilat i dorezuan vete xhelateve te komunizmit.Zogu qe e dinte mire se si beheshin keto pune kurre nuk pranoi te bashkepunonte pa marre me pare garanci per paprekshmeri kufijsh.Uniteti i krahinave shqiptare gjithnje i ka shqetesuar njerzit e perbetuar per ta prostituar Shqiperine ne tregjet e “Evropes kurve”-thote Fishta.Familja Lleshi prej kohesh i ka sherby serbit.Jo me kote fotot e tyre jane ne muzeumet e Beogradit e i fundit i tyre jo vetem pranoi medaljet e shtypura ne Moske por kishte besim vetem tek mjeksia ruse.M.Peza ka qene nje kacak nen mbrojtjen e Llesheve si sejmen i tyre.Sidoqofte klani ortodokso-komunisto-toske ashiqare keta i trajtoi si kukulla.

Beni nje Koment

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Linkedin
 • RSS
Gazeta Panorama Alexa toolbar

Parashikimi i motit


+23
H: +24°
L: +12°
Tirana
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +25° +25° +25° +24°
+12° +11° +11° +11° +10° +11°
+22
H: +23°
L: +15°
Durres
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +25° +23° +23°
+15° +14° +15° +15° +12° +11°
+22
H: +25°
L: +10°
Elbasan
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+28° +28° +27° +27° +27° +26°
+12° +11° +11° +10° +10° +11°
+18
H: +23°
L: +16°
Vlore
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +24° +24° +24°
+15° +14° +14° +15° +12° +12°
+21
H: +23°
L: +11°
Shkoder
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +25° +25° +26° +25° +24°
+12° +11° +12° +10° +11° +12°
+18
H: +22°
L: +
Korce
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +22° +23° +23°
+ + + + + +
+22
H: +24°
L: +11°
Berat
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +25°
+11° +10° +10° +10° + +10°
+9
H: +22°
L: +
Kukes
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +22° +21° +21° +21° +21°
+ + + + + +
+23
H: +23°
L: +12°
Sarande
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+23° +23° +23° +22° +22° +22°
+11° +12° +11° +10° + +13°
+24
H: +24°
L: +13°
Kavaje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +25°
+13° +13° +12° +12° +11° +11°
+22
H: +22°
L: +12°
Kruje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +23° +21° +22° +21° +20°
+11° +10° +10° +10° +10° +11°
+22
H: +24°
L: +14°
Lezhe
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +24°
+14° +14° +14° +13° +12° +13°
+20
H: +24°
L: +14°
Fier
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +26°
+12° +12° +11° +12° +12° +11°
+18
H: +19°
L: +
Pogradec
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +21°
L: +
Rreshen
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +24° +23° +23° +23° +22°
+ +10° +10° + + +
+23
H: +23°
L: +
Tropoje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +20° +19°
+ + + + + +
+20
H: +23°
L: +
Pristina
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +21° +20°
+ + + + + +
+25
H: +25°
L: +
Prizren
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +24° +23° +24° +24° +23°
+10° + + + + +10°
+23
H: +23°
L: +
Mitrovica
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+20° +20° +19° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Skopje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +22° +23° +23° +23° +23°
+ + + + + +
+24
H: +24°
L: +
Gostivar
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Tetovo
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+16
H: +20°
L: +
Struga
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +20° +20°
+ + + + + +Showbiz

Lifestyle

Teknologji

Kuriozitete

© 2015 Gazeta Panorama ONLINE. All Rights Reserved.   Programuar nga: ikoncept Privacy