GRAZIA
Home » Sociale » Shtesa në pagë për mësuesit, këtë vit vlerësim me tituj

Shtesa në pagë për mësuesit, këtë vit vlerësim me tituj

  • Albanian
  • English
  • French
  • German
  • Italian
Do të ketë rritje page deri në 20% për të gjithë mësuesit që kalojnë me sukses testimin e shkallëve të karrierës. Për herë të parë këtë vit, vlerësimi do të jetë me tituj. Kjo risi vjen pas ndryshimeve që i janë bërë ligjit për arsimin parauniversitar. Sipas viteve të punës përcaktohet se mësuesit garojnë për të marrë titujt “Mësues i Kualifikuar”, “Mësues Specialist” dhe “Mësues Mjeshtër”. Pritet të vendoset nga MASH numri minimal i krediteve që të aplikohet për një shkallë kualifikimi. Javën që kaloi ka nisur shpërndarja e programeve orientuese, të cilat më shumë se 2500 mësues do t’i kenë në duar brenda këtij muaji. Sa i përket vlerësimit, ai do të bëhet me 5 shkallë. Ato do të jenë përkatësisht A, B, C, D, E, që i korrespondojnë vlerësimit me fjalë “shkëlqyeshëm”, “shumë mirë”, “mirë”, “mjaftueshëm”, “dobët”. “Shtesat do të jenë sipas viteve të punës. Në total, një mësuesi i duhen 100 pikë për të marrë vlerësimin maksimal. Përveç provimit, janë edhe dy komponentë të tjerë. Portofoli profesional, i cili në total vlerësohet me 15 pikë, bonuset -15 pikë dhe testi me shkrim -70 pikë”, sqarojnë specialistët e Institutit të Zhvillimit të Arsimit që organizon dhe vlerëson testimin e mësuesve. Sipas rregullores, procedurave të kualifikimit u nënshtrohen vetëm mësuesit që plotësojnë vjetërsinë e mëposhtme të punës, nga 5 deri në 9 vjet për shkallën e tretë të kualifikimit, nga 10 deri në 19 vjet për shkallën e dytë të kualifikimit. Për këtë të fundit duhen të paktën 5 vjet pas marrjes së shkallës së tretë. Mësuesit që kanë nga 20 e më shumë vjet testohen për shkallën e parë të kualifikimit, por të paktën 10 vjet pas marrjes së shkallës së dytë. Vjetërsia në punë është kushti kryesor për t’u bërë pjesë e procesit të vlerësimit. Nga sa bën me dije Ministria e Arsimit, një pjesë e mësuesve do të përfitojnë bonuse. Bëhet fjalë për gjithë mësuesit që kanë titull (Master mbi 60 ECTS, Doktoraturë), të cilët janë diplomuar para vitit 2010. Po kështu, pjesë e këtij grupi do të jenë të gjithë ata arsimtarë që kanë mbrojtur një gjuhë të huaj në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja ose në teste të njohura ndërkombëtarisht, apo që disponojnë një certifikatë për teknologjinë e informacionit dhe komunikimit. Provimi Sipas udhëzimit për organizimin e kualifikimit të mësuesve 2012, provimet me shkrim do të zhvillohen në Tiranë në datën 21 prill. Edhe këtë vit kualifikimi në arsimin parauniversitar do të bëhet nëpërmjet portofolit personal të zhvillimit profesional të mësuesve dhe provimeve përkatëse. Vlerësimi nis pikërisht nga portofoli profesional, arsimtarët që nuk do të marrin pikët minimale në këtë fazë nuk do të futen në testim. Po kështu, arsimtarët që do të kenë në portofolin e tyre profesional dëshmi të gjuhëve të huaja, dëshmi të studimeve pasuniversitare, si dhe njohuri mbi kompjuterin, do të futen me pikë shtesë në testim. Mësuesit e ciklit të lartë të arsimit bazë dhe ata të gjimnazit, që japin më shumë se një lëndë, do t’i nënshtrohen provimit për lëndën në të cilën zhvillojnë më shumë orë mësimore vjetore gjatë vitit shkollor 2011-2012. Për raste të veçanta, është kompetencë e DAR/ZA-ve të vendosë se cilën lëndë duhet të japë provim mësuesi. Formularet Kandidatët për provimet e kualifikimit duhet të plotësojnë formularët e aplikimit për të marrë pjesë në provim dhe të dorëzojnë portofolat e tyre sipas profileve përkatëse në drejtoritë arsimore rajonale/zyrat arsimore (DAR/ZA). Listat e kandidatëve për provimet e kualifikimit, së bashku me vlerësimet e portofolit, do të hartohen nga DAR/ZA brenda datës 10 mars.

AMC

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Panorama Online. Moderatori

Beni nje Koment

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Linkedin
  • RSS
Gazeta Panorama Alexa toolbar

Parashikimi i motit


+23
H: +24°
L: +12°
Tirana
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +25° +25° +25° +24°
+12° +11° +11° +11° +10° +11°
+22
H: +23°
L: +15°
Durres
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +25° +23° +23°
+15° +14° +15° +15° +12° +11°
+22
H: +25°
L: +10°
Elbasan
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+28° +28° +27° +27° +27° +26°
+12° +11° +11° +10° +10° +11°
+18
H: +23°
L: +16°
Vlore
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +24° +24° +24°
+15° +14° +14° +15° +12° +12°
+21
H: +23°
L: +11°
Shkoder
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +25° +25° +26° +25° +24°
+12° +11° +12° +10° +11° +12°
+18
H: +22°
L: +
Korce
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +22° +23° +23°
+ + + + + +
+22
H: +24°
L: +11°
Berat
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +25°
+11° +10° +10° +10° + +10°
+9
H: +22°
L: +
Kukes
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +22° +21° +21° +21° +21°
+ + + + + +
+23
H: +23°
L: +12°
Sarande
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+23° +23° +23° +22° +22° +22°
+11° +12° +11° +10° + +13°
+24
H: +24°
L: +13°
Kavaje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +25°
+13° +13° +12° +12° +11° +11°
+22
H: +22°
L: +12°
Kruje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +23° +21° +22° +21° +20°
+11° +10° +10° +10° +10° +11°
+22
H: +24°
L: +14°
Lezhe
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +24°
+14° +14° +14° +13° +12° +13°
+20
H: +24°
L: +14°
Fier
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +26°
+12° +12° +11° +12° +12° +11°
+18
H: +19°
L: +
Pogradec
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +21°
L: +
Rreshen
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +24° +23° +23° +23° +22°
+ +10° +10° + + +
+23
H: +23°
L: +
Tropoje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +20° +19°
+ + + + + +
+20
H: +23°
L: +
Pristina
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +21° +20°
+ + + + + +
+25
H: +25°
L: +
Prizren
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +24° +23° +24° +24° +23°
+10° + + + + +10°
+23
H: +23°
L: +
Mitrovica
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+20° +20° +19° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Skopje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +22° +23° +23° +23° +23°
+ + + + + +
+24
H: +24°
L: +
Gostivar
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Tetovo
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+16
H: +20°
L: +
Struga
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +20° +20°
+ + + + + +Showbiz

Lifestyle

Teknologji

Kuriozitete

© 2015 Gazeta Panorama ONLINE. All Rights Reserved.   Programuar nga: ikoncept Privacy