GRAZIA
Home » Sociale » Provimi i shtetit, afati i regjistrimit deri më 15 qershor

Provimi i shtetit, afati i regjistrimit deri më 15 qershor

  • Albanian
  • English
  • French
  • German
  • Italian
Të parët që do të japin provimin e shtetit janë të gjithë ata studentë që kanë përfunduar shkollën në vitin 2010.Bëhet fjalë për 10 profesionet ku ky testim është vendosur me ligj si i domosdoshëm. Në të kundërt nuk mund të ushtrohet. Nga sa bën me dije MASH, brenda datës 15 qershor të këtij viti, kush ka mbaruar studimet e larta në degët e Mjekësisë, Farmacisë, Infermierisë, Mamisë, Fizioterapisë, Veterinerisë, Arkitekturës, Inxhinierisë, Mësuesisë, Drejtësisë dhe profesione të tjera të rregulluara me ligj të veçantë, duhet të regjistrohen pranë urdhrave profesionalë. Për të nisur më pas shlyerjen e detyrimeve të ndjekjes së praktikës profesionale për 3 muaj. Regjistrimi pas këtij afati u heq kandidatëve të drejtën e regjistrimit në provimin e shtetit të sezonit nëntor-dhjetor 2011, çka do të thotë se duhet të presin sezonet e tjera për të marrë licencën e profesionit. Testimet e para për provimin e shtetit do të kryhen në muajt nëntor-dhjetor, ku deri në këtë afat duhet të kenë shlyer detyrimet e ndjekjes së praktikës profesionale për një afat kohor prej gjashtë muajsh. Veçanërisht për profesionet mjekësore, rregullorja përcakton që frekuentimi i praktikës do të jetë i ndryshëm për të diplomuarit dhe ata që janë në proces diplomimi. Konkretisht, bëhet e ditur se studentët që janë diplomuar pas hyrjes në fuqi të ligjit nr. 10171, datë 22.10.2009, “Për profesionet e rregulluara në Republikën e Shqipërisë”, do të merret parasysh periudha e praktikës profesionale të zhvilluar gjatë programit mësimor. Kjo, për një afat kohor deri në tre muaj. “Pjesëmarrja në provimin e shtetit me shkrim dhe me gojë lejohet vetëm nëse kandidati ka marrë provimin e diplomës universitare”, – thuhet në rregullore. Kërkesës duhet t’i bashkangjiten një sërë dokumentesh, duke filluar nga karta identitetit e deri tek fatura e pagesës së provimit të shtetit. Tarifat e provimit vijnë në rritje për kandidatët që e japin për të disatën herë provimin. Kështu, kush e jep për herë të parë këtë provim, paguan 30 000 lekë, kush e jep për herë të dytë, 50 000 lekë. Kandidatët kanë të drejtë ta japin deri në 5 herë provimin dhe për këtë radhë tarifa shkon jo pak, por plot 120 000 lekë. Ministria e Arsimit do të publikojë programet orientuese të provimit të shtetit 2 muaj para se të jepen provimet. Nëse nuk kalojnë provimin e shtetit, kandidatët i rikthehen sërish praktikës pranë urdhrave profesionalë. Veç vitit të parë të detyrueshëm, ata do ta kryejnë edhe njëherë këtë procedurë, e cila kësaj radhe zgjat 4-6 muaj. “Komisioni i provimit të shtetit vendos nëse kandidati duhet të marrë apo jo pjesë sërish në praktikë. Ky vendim duhet t’i njoftohet kandidatit në kohën e duhur”, – thuhet në rregullore. Sakaq, komisioni njofton urdhrat profesionalë, nëse pjesë e provimit apo i tëri nuk janë kryer me sukses dhe kanë kaluar afatet e ripërsëritjes”. Dokumentet .    Kartë identiteti, certifikatë lindje dhe certifikatë familjare; .    Vërtetimi i Provimit të Maturës/Dëftesë Pjekurie (për ata që kanë përfunduar shkollën e mesme përpara vitit 2006) ose çdo dokument që provon se kandidati ka të drejtë të ndjekë arsimin e lartë në Republikën e Shqipërisë. .    Diploma e studimeve: Master Profesional apo Master i Shkencave ose Diplomë e Integruar të Nivelit të Dytë (DIND). .    Suplementi i diplomës (lista e notave e të gjitha lëndëve të parashikuara në programin mësimor të lëshuar nga universiteti) .    Dëshmia e pjesëmarrjes në praktikën profesionale, lëshuar nga institucioni i autorizuar nga UP-ja .    Raporti mjeko-ligjor .    Dëshmi penaliteti .    Vërtetim nga Prokuroria që nuk është në ndjekje penale .    Fatura e pagesës për provimin e shtetit

AMC

Te nderuar komentues! Duke mos dashur te cenojme opinionet tuaja, lutemi qe ato te mos permbajne fyerje dhe ofendime personale dhe te kene lidhje me shkrimin, apo temen per te cilen komentohet. Ne te kundert, nuk do te publikohen. Ju falenderojme qe na ndiqni dhe ju ftojme te vazhdoni te jeni pjese e Panorama Online. Moderatori

Beni nje Koment

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Linkedin
  • RSS
Gazeta Panorama Alexa toolbar

Parashikimi i motit


+23
H: +24°
L: +12°
Tirana
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +25° +25° +25° +24°
+12° +11° +11° +11° +10° +11°
+22
H: +23°
L: +15°
Durres
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +25° +23° +23°
+15° +14° +15° +15° +12° +11°
+22
H: +25°
L: +10°
Elbasan
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+28° +28° +27° +27° +27° +26°
+12° +11° +11° +10° +10° +11°
+18
H: +23°
L: +16°
Vlore
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +25° +25° +24° +24° +24°
+15° +14° +14° +15° +12° +12°
+21
H: +23°
L: +11°
Shkoder
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +25° +25° +26° +25° +24°
+12° +11° +12° +10° +11° +12°
+18
H: +22°
L: +
Korce
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +22° +23° +23°
+ + + + + +
+22
H: +24°
L: +11°
Berat
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +25°
+11° +10° +10° +10° + +10°
+9
H: +22°
L: +
Kukes
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +22° +21° +21° +21° +21°
+ + + + + +
+23
H: +23°
L: +12°
Sarande
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+23° +23° +23° +22° +22° +22°
+11° +12° +11° +10° + +13°
+24
H: +24°
L: +13°
Kavaje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +25°
+13° +13° +12° +12° +11° +11°
+22
H: +22°
L: +12°
Kruje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +23° +21° +22° +21° +20°
+11° +10° +10° +10° +10° +11°
+22
H: +24°
L: +14°
Lezhe
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+26° +26° +26° +26° +25° +24°
+14° +14° +14° +13° +12° +13°
+20
H: +24°
L: +14°
Fier
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+27° +27° +27° +27° +26° +26°
+12° +12° +11° +12° +12° +11°
+18
H: +19°
L: +
Pogradec
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +21°
L: +
Rreshen
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +24° +23° +23° +23° +22°
+ +10° +10° + + +
+23
H: +23°
L: +
Tropoje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+21° +20° +20° +20° +20° +19°
+ + + + + +
+20
H: +23°
L: +
Pristina
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +21° +20°
+ + + + + +
+25
H: +25°
L: +
Prizren
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+25° +24° +23° +24° +24° +23°
+10° + + + + +10°
+23
H: +23°
L: +
Mitrovica
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+20° +20° +19° +20° +19° +19°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Skopje
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +22° +23° +23° +23° +23°
+ + + + + +
+24
H: +24°
L: +
Gostivar
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+21
H: +24°
L: +
Tetovo
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+24° +23° +23° +24° +24° +23°
+ + + + + +
+16
H: +20°
L: +
Struga
Tuesday, 22 October
See 7-Day Forecast
Wed Thu Fri Sat Sun Mon
           
+22° +21° +21° +20° +20° +20°
+ + + + + +Showbiz

Lifestyle

Teknologji

Kuriozitete

© 2015 Gazeta Panorama ONLINE. All Rights Reserved.   Programuar nga: ikoncept Privacy